Ζημιές στην Αργολίδα σε καλλιέργειες μανταρινιάς και ελιάς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ζημιές στην Αργολίδα σε καλλιέργειες μανταρινιάς και ελιάς

Νοέμβριος 27, 2013 - 16:51

φωτο EUROKINISSI

Ερώτηση προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις ζημιές σε καλλιέργειες μανταρινιών από “υδαρή κηλίδα” (“μονίλια”) καθώς και από την χαλαζόπτωση, κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας. Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επαρκούς στελέχωσης του Υπακαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη και στις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για την ακαρπία των εσπεριδοειδών το 2011.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Ζημιές στην Αργολίδα σε καλλιέργειες μανταρινιάς και ελιάς

Με την έναρξη της συγκομιδής μανταρινιών, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, υπάρχουν περιοχές και αγροκτήματα όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές ζημιές λόγω της εμφάνισης στους καρπούς “υδαρής κηλίδας” (“μονίλια”, όπως συχνά αποκαλείται από τους παραγωγούς).

Ως “παράπλευρη” απώλεια αυτών των ζημιών, παρουσιάστηκε κατάρρευση των τιμών των μανταρινιών εξαιτίας της εκμετάλλευσης αυτής της κατάστασης από μερίδα εμπόρων και της βιασύνης παραγωγών να πουλήσουν τα προϊόντα τους ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Η “υδαρής κηλίδα” δεν οφείλεται σε παρασιτικά αίτια αλλά στις αυξομειώσεις κλιματικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική υγρασία.

Επιπλέον, στη φετινή χρονιά το πρόβλημα της “υδαρής κηλίδας” δεν αφορά υπερώριμους καρπούς και κτήματα που καθυστέρησε η συγκομιδή τους και επομένως δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γειτονική Κύπρο η “Υδαρής κηλίδα” σε καλλιέργειες μανταρινιάς θεωρείται από τον εκεί Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης καλυπτόμενος κίνδυνος.

Παράλληλα, χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές του Νομού Αργολίδας (κυρίως Ασίνη, Δρέπανο, Αρκαδικό, Γιαννουλέικα και αλλού) προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς και επεριδοειδών.

ερωτάται ο υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες μανταρινιάς επλήγησαν από την “κηλίδα ύδατος”;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από το χαλάζι;
Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο ώστε να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διευρυνθεί η κάλυψη κινδύνων που ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή;
Τι έχει κάνει το Υπουργείο σχετικά με τις διαρκείς παρεμβάσεις μας που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, και ειδικά στο Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ώστε να είναι επαρκώς στελεχωμένος με μόνιμο και εξειδικευμένο  προσωπικό για να μπορεί να εκτελεί άμεσα τις εκτιμήσεις και έγκαιρα και δίκαια να δίνονται οι αποζημιώσεις;
Σε τι στάδιο βρίσκονται οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για την ακαρπία των εσπεριδοειδών της χρονιάς 2011;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας