Μαθητές χωριών αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να μεταφερθούν στο σχολείο τους!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαθητές χωριών αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να μεταφερθούν στο σχολείο τους!

Νοέμβριος 28, 2013 - 11:57

φωτο EUROKINISSI

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας σχετικά με το απαράδεκτο γεγονός της πληρωμής υπέρογκων ποσών (έως και 3,20 ευρώ ημερησίως) από μαθητές χωριών της Αργολίδας για τη μετακίνησή τους στο σχολείο!

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών
Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Μαθητές χωριών αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να μεταφερθούν στο σχολείο τους!

Με την 1449/14-6-2013 Κ.Υ.Α. “Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις περιφέρειες”, και ειδικά στο άρθρο 1 παράγραφος 1, ορίζεται - μεταξύ άλλων - ότι δωρεάν μεταφορά δεν δικαιούνται οι μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το σχολείο τους.

Η παραπάνω παράλογη απόφαση, που ελήφθη προφανώς με βάση την πολιτική γενικευμένων περικοπών, καταδικάζει μερίδα μαθητών σε πεζοπορία ή τις οικογένειες τους σε υπέρμετρο οικονομικό βάρος.

Για παράδειγμα, στην Αργολίδα σε δρομολόγιο που εκτελείται με βάση δημόσια σύμβαση από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και εξυπηρετεί τη μεταφορά μαθητών στο Λύκειο της Αγίας Τριάδας, οι μαθητές από τα χωρια Μάνεση, Δενδρά, Παναρίτη, Πουλακίδα, Ανυφί κ.ά. είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εισιτήριο!!!

Το κόστος που επιβαρύνει κάθε οικογένεια για κάθε μαθητή ανέρχεται σε 3,20 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περίπου 65 ευρώ το μήνα!

Επιπλέον, δημιουργείται το φαινόμενο μαθητών δύο ταχυτήτων, εκείνων που μετακινούνται δωρεάν και εκείνων που υποχρεούνται καθημερινά να πληρώνουν μέσα στο ίδιο μισθωμένο λεωφορείο, το οποίο εκτός από οικονομικά εξοντωτικό είναι και ηθικά απαράδεκτο!

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το πώς καθορίστηκαν αυτές οι αποστάσεις και γιατί δεν συνάδουν με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά πρότυπα που καθορίζουν ως μέγιστη ακτίνα εξυπηρέτησης τα 800 μ. για την πρωτοβάθμια 1500 μ. για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Σκοπεύει το υπουργείο να τροποποιήσει την απόφαση έτσι ώστε όλοι οι μαθητές που δεν εξυπηρετούνται από σχολείο σε βαδίσιμη απόσταση να μεταφέρονται δωρεάν;
Αν δεν προχωρήσει το υπουργείο στην παραπάνω τροποποίηση σκοπεύει, τουλάχιστον, να επιτρέπει σε όλους τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα ήδη μισθωμένα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών δωρεάν;
Σκοπεύει το υπουργείο να βρει τρόπο αποζημίωσης των οικογενειών που αναγκάστηκαν από την αρχή της χρονιάς να πληρώνουν από το υστέρημά τους για τη μεταφορά του παιδιού τους στο σχολείο εξαιτίας των απαράδεκτων ρυθμίσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας