Ανακοίνωση τη δημοτικής κίνησης Άργους - Μυκηνών "Άλλος δρόμος"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανακοίνωση τη δημοτικής κίνησης Άργους - Μυκηνών "Άλλος δρόμος"

Δεκέμβριος 03, 2013 - 11:27

Με αφορμή την δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της μεγάλης νεροποντής στην πόλη του Άργους κυρίως, αλλά και ευρύτερα σε πολλά χωριά του δήμου μας, σε συνεδρίασή της η συντονιστική επιτροπή της κίνησης, έχει να κάνει τις παρακάτω επισημάνσεις:

Το πρόβλημα της πλημμύρας στην πόλη μας δεν είναι καινούργιο. Βέβαια σήμερα θρηνούμε και για το θάνατο μιας γυναίκας. Οι νοτιοανατολικές κυρίως περιοχές της πόλης, όταν ξεχειλίζουν τα ποτάμια, βυθίζονται στα νερά. Τα «γεφύρια» πνίγηκαν, η «πάνιτσα» υπερχείλισε. Γεφύρια κατέρρευσαν, όπως της Άκοβας, αγροτικοί δρόμοι καταστράφηκαν. Πολλά σημεία της πόλης και πολλά χωριά βρέθηκαν μέσα στα βροχόνερα. Το ζήτημα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Πρωταρχικό είναι το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το καθάρισμα της κοίτης των ποταμών.

Το καθάρισμα των φρεατίων των ομβρίων μέσα στην πόλη.

Η ανακατασκευή των γεφυρών που επανειλημμένα έχει αποδειχτεί, πως δεν μπορούν να χωρέσουν τα νερά των ποταμών, και είναι η βασική αιτία για τις πλημμύρες σε «θεομηνίες».

Άμεσα βέβαια η πολιτεία να φροντίσει για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Σίγουρα η ένταση των φαινομένων ήταν πρωτοφανής και πολλά δεινά ήταν αναπόφευκτα. Τονίζουμε όμως ιδιαίτερα πως καμιά πολιτική προστασία, κανένας δήμαρχος, δεν μπορεί να βοηθήσουν όταν ξεσπάσουν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Πρέπει όμως να δούμε και τι έχουν ξεβράσει τα ποτάμια από πεταμένες οικοσκευές, τα πεταμένα έπιπλα, τα πλαστικά κάθε είδους κλπ. Να δούμε ακόμα και τις ευθύνες του καθενός για τα μπαζωμένα ρέματα και τη μετατροπή τους σε σκουπιδότοπους. Και βέβαια τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής για την παντελή αδιαφορία τους σχετικά με την ανακύκλωση, και την ευαισθητοποίηση των δημοτών στη διαχείριση των σκουπιδιών. Ακόμα δοκιμάστηκε και η αδυναμία των τεράστιων Καλλικρατικών σχημάτων, όπως ο τεράστιος δήμος μας, καθώς και οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις», που άφησαν τους δήμους χωρίς πόρους, ανίκανους να ανταποκριθούν σε τέτοια φαινόμενα.

Έγκαιρα λοιπόν αντιπλημμυρικά μέτρα, μελετημένα και με τη συμμετοχή του δημότη, είναι η λύση, για να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε τέτοια τραγικά γεγονότα.

Άργος 2.12.13 Η συντονιστική επιτροπή