Προσωρινή διέξοδος στο οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Προσωρινή διέξοδος στο οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης

Δεκέμβριος 10, 2013 - 21:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται η μεταφορά των στερεών απορριμμάτων των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής. 

Για το θέμα είχαν προηγηθεί, μετά από σχετικά αιτήματα του Δήμου Ερμιονίδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, διαδοχικές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο δήμων και της περιφέρειας Αττικής, η οποία εξάντλησε κάθε περιθώριο κατανόησης και αλληλεγγύης.

Έτσι διευθετείται προσωρινά το οξυμένο πρόβλημα των δύο Δήμων, που θα λυθεί οριστικά με την υλοποίηση όλων των προγραμματιζόμενων έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Σε συνδυασμό με την επέκταση του έργου της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα στο Δήμο Ερμιονίδας όπου ανακύκλωση δεν υπήρχε, τους 215 μπλε κάδους και το ειδικό όχημα ανακύκλωσης που πρόσφατα απέκτησε, αποσυμφορείται η βεβαρυμένη για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία κατάσταση. Παράλληλα, σύντομα θα αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης στους 5 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων της Ερμιονίδας και τους 8 της Tρίπολης, στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης των 82 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, που υλοποιεί η Περιφέρεια με χρηματοδότηση 30.742.739 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου.

Το ΥΠΕΚΑ θα δώσει συνέχεια στις πρωτοβουλίες που πήρε, για τις οποίες δεσμεύτηκε. Αιτήσεις  που υπέβαλαν οι δήμοι για την προμήθεια εξοπλισμού διαλογής και επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, είτε οικιακής κομποστοποίησης, ώστε να αξιοποιούνται σε εδαφοβελτιωτικές χρήσεις αντί της ταφής τους, θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Ήδη αξιολογούνται 130 προτάσεις συνολικού ύψους  άνω των 100.000.000 ευρώ για ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Βήμα-βήμα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες, προωθούνται από την Πολιτεία λύσεις σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές. Είναι απαραίτητη η ανταπόκριση των δήμων με υπέρβαση των καθυστερήσεων του παρελθόντος, η συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης με την Πολιτεία και η επίδειξη υψηλού αισθήματος ευθύνης, ώστε να αποτραπεί η επιβολή βαριών προστίμων στη χώρα μας με την οριστική εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης.