Συμμετοχή Γιάννη Μανιάτη στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συμμετοχή Γιάννη Μανιάτη στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες

Δεκέμβριος 12, 2013 - 11:30

φωτογραφία EUROKINISSI

Συμμετοχή Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

και στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας & Περιβάλλοντος, στις Βρυξέλλες

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το πρωί ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να μετάσχει στη σημερινή Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια και ακολούθως στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας και Υπουργών Περιβάλλοντος, που θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στην ατζέντα των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Συνάντησης για την Ενέργεια, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ένωση για την Μεσόγειο και το Βασίλειο της Ιορδανίας, περιλαμβάνονται το Μεσογειακό Σχέδιο για την Ηλιακή Ενέργεια, η έκθεση προόδου και τα επόμενα βήματα που αφορούν στο περιφερειακό σύστημα της ενεργειακής ολοκλήρωσης, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και για την Μεσογειακή Ενεργειακή Κοινότητα.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα εξεταστούν -μεταξύ άλλων - ο αγωγός Φυσικού Αερίου South Stream, η εσωτερική αγορά ενέργειας, οι εξωτερικές ενεργειακές σχέσεις και η πρόταση Οδηγίας για την έμμεση αλλαγή χρήσης γης για την παραγωγή ενέργειας από βιοκαύσιμα (ILUC), για την οποία η Λιθουανική Προεδρία επιδιώκει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου αναμένεται η υιοθέτηση Εκθέσεων της Προεδρίας για την Εσωτερική Αγορά Ενέργειας της Ε.Ε. και τις Εξωτερικές Ενεργειακές Σχέσεις. Διεξοδική συζήτηση με θέμα τις τιμές ενέργειας, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, θα έχουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που έχει προγραμματιστεί.

Στην Βελγική Πρωτεύουσα θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε, με κεντρικά θέματα  τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα της διεθνούς ναυτιλίας (καταγραφή-εκθέσεις-παρακολούθηση), καθώς και τον Κανονισμό για την πρόληψη και διαχείριση της εισόδου και εξάπλωσης αλλόχθονων χωροκατακτητικών ειδών.

Κατά τη διάρκεια των δύο Συμβουλίων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2014.