Ευρεία Σύσκεψη υπό τον ΥΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, στην Πάτρα, για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ευρεία Σύσκεψη υπό τον ΥΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, στην Πάτρα, για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας

Δεκέμβριος 21, 2013 - 09:18

φωτογραφία eurokinissi

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης,επισκέφθηκε την Πάτρα, όπου είχε σύσκεψη εργασίας  με θέμα την Μελέτη για την «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων φορέων παρουσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, της επιβλέπουσας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ και των Μελετητών.
 

 

Στόχος της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής σε συνάρτηση με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα,  την αξιοποίηση ενεργειακού δυναμικού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την επέκταση και αναδιάρθρωση του τουριστικού τομέα και την σταδιακή ανακοπή των εντεινόμενων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε στις κατευθύνσεις για την χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων τόσο στις περιοχές με κρίσιμα προβλήματα για τις οποίες απαιτείται σχεδιασμός, όσο και σε εκείνες για τις οποίες θα αναζητηθεί, κατά προτεραιότητα, ο καθορισμός περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, η εκπόνηση Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., Ζ.Ο.Ε. ή άλλα σχέδια Χρήσεων Γης και τελικά θα προταθεί το πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας που απαιτείται προκειμένου να εφαρμοσθούν τα Περιφερειακά Πλαίσια.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε:

"Βρισκόμαστε εδώ να συζητήσουμε για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας, ουσιαστικά  τον οδικό χάρτη με τον οποίο η Δυτική Ελλάδα  τα επόμενα 20 χρόνια θα βαδίσει, σε σχέση με την ανάπτυξη, την πρόοδο και  σε συνάρτηση με το Περιβάλλον, την Παραγωγή, και την Επιχειρηματικότητα, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Συνοχή, και την Αστική Αναζωογόνηση.

Ουσιαστικά, μέσα από το Περιφερειακό Χωροταξικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούμε με ανοιχτό διάλογο, η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η Κοινωνία, ο κάθε πολίτης χωριστά, συνολικά όλες οι θετικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.  Το μέλλον μιας Ελλάδας που υπερβαίνει την κρίση και κοιτά με κοινωνική ευαισθησία, με παραγωγή νέου πλούτου, με δίκαιη αναδιανομή του, πώς θα κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται σχέδιο, τόλμη, μεταρρυθμίσεις, κοινωνική ευαισθησία και μια σύζευξη της κοινωνικής συνοχής με τη χωρική συνοχή, την οποία εμείς οφείλουμε να προσδιορίσουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Κατσιφάρα, γιατί εδώ είναι η πρώτη Περιφέρεια από την οποία ξεκινούμε το μέλλον των Περιφερειών της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή θα συμβάλει δημιουργικά, θετικά και παραγωγικά. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στα πολύ δύσκολα προβλήματα. Όμως, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μαζί –η κοινωνία και ο κάθε πολίτης χωριστά- έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Γι αυτό θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον, ένα μέλλον πολύ πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο".

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε:

 

«Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός μαζί με τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο, ένα πλαίσιο κανόνων πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική που θα σέβεται πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και θα κρατά το περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής μας και θα ενισχύει την Επιχειρηματικότητα.

Η παρουσία του Υπουργού στην Πάτρα σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον του Υπουργού και τον απόλυτο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους. Επιπλέον δείχνει το σχέδιο που έχουν για διέξοδο από την κρίση, αλλά και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στο ερχόμενο εξάμηνο ολοκληρώνεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ο σχεδιασμός για τη θέση της στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου. Όλα αυτά, τα οποία και ολοκληρώνονται ταυτόχρονα, είναι τα εργαλεία με τα οποία σχεδιάζουμε το μέλλον της Περιφέρειας μας και των πολιτών μας, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Αναμετρούμαστε με την ευθύνη μας, με το καθήκον μας προς το μέλλον. Η άποψή μας είναι σταθερή, την έχουμε εκφράσει: Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν από κάτω μέχρι επάνω και σήμερα στην κρίσιμη φάση της διαβούλευσης για το χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αυτά τα ζητήματα θα τα θέσουμε και ως προτεραιότητες. Μπορούμε ακόμη και εν μέσω της κρίσης να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό αναπτυξιακό και οικονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ένα οικονομικό «ξέφωτο» την περιοχή μας. Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η πατρίδα μας, όμως η ανάπτυξη θα έρθει από την ελληνική Περιφέρεια».

 

Τη σύσκεψη διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσκλήθηκαν οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι των περιοχών που αφορά η σχεδιαστική πρόταση, τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αιτ/νίας, Ηλείας, τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, ο Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ, ο Φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης ΒΙΟ.ΠΑ. ΓΛΑΥΚΟΥ Πάτρας Α.Ε., το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Εμπορικός - Εισαγωγικός Σύλλογος Αχαΐας, ο Σύλλογος Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, η Ένωση Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, οι Φορείς Διαχείρισης  Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου,  Χελμού - Βουραϊκού,  Υγρότοπων Αμβρακικού,  Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, καθώς και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Υδατοκαλλιεργητών Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Σ.ΥΔ.Ν.Α), η Ένωση Νέων Αγροτών Αχαΐας, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πατρών, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιάλειας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ΠΕ Αχαϊας, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Αιτωλοακαρνανίας / Αγροπεριβαλλοντική Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Δυτικής Ελλάδας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου, ο Σύλλογος Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμαλιάδας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Γαστούνης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λεχαινών, οι Αναπτυξιακές Εταιρίες της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  Κ.Τ.Α.Δ.Α. - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., η  «ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»,  ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α., η  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.), η Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας (ΑΝΑΙΤ) Α.Ε. ΟΤΑ, η ΑΔΕΠ Α.Ε.Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε., η Αιτωλική Αναπτυξιακή και οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ