Ακόμα καμία ενημέρωση για τη διαχείριση απορριμμάτων στους Δημάρχους και στον ΦΟΔΣΑ (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ακόμα καμία ενημέρωση για τη διαχείριση απορριμμάτων στους Δημάρχους και στον ΦΟΔΣΑ (video)

Ιανουάριος 07, 2014 - 11:28

Νίκας: Ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως ορίζεται από το νόμο,  ο ΦΟΔΣΑ είναι ο εταίρος που πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση.

Πρώτη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση μεταξύ άλλων, το Δ.Σ δεν παρέλειψε να θέσει ως θέμα την Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης μιλώντας στην κάμερα του ΑrcadiaPortal  ανέφερε ότι η συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρίας ΤΕΡΝΑ δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα προκειμένου να ενημερωθεί  ο ΦΟΔΣΑ για τη Διαχείριση Στερών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ερωτώμενοι για βασικά θέματα όπως το κόστος δεν μπορούν να απαντήσουν.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας δεν θεωρεί τον τρόπο μεταφοράς ως δόκιμο, καθώς ο  ΠΕΣΔΑ αναφέρει εννέα σταθμούς μεταφόρτωσης και η πρόταση της προσωρινής αναδόχου εταιρίας αναφέρει τρεις. Για την Καλαμάτα τα 42χλιμ μεταφοράς  σημαίνουν πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Ενώ αναφερόμαστε σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα επικίνδυνα απόβλητα και τα μπάζα και επιπλέον δεν γνωρίζουμε το συνολικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και έτσι όλα αυτά δεν βοηθούν τη διαδικασία μιας και δεν υπάρχει διαφάνεια και στη συνέχεια ο κ.Νίκας απευθυνόμενος στην εταιρία ΤΕΡΝΑ, αλλά και προς τον κ. Ματζούφα το ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που όπως αναφέρει έχει την κύρια ευθύνη, ζητά διαφάνεια και ανοιχτά χαρτιά.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Π. Μπούρας ο οποίος και αναφέρει ότι υπάρχει σεισμικό ρήγμα στην Παλαιόχουνη στα 300 μέτρα από όπου έχει προταθεί για τις εγκαταστάσεις των μονάδων διαχείρισης και στη συνέχεια τόνισε ότι εκτός από το κόστος πρέπει να γνωρίζουμε και τα ανταποδοτικά.

Ο κ. Σμυρνιώτης στην συνεδρίαση αναφέρει ότι πρέπει να κανονιστεί, πως θα κινηθεί και θα παρέμβει ο ΦΟΔΣΑ ως αναφορά το κόστος και ανακοίνωσε ότι επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο της εταιρίας την ιδία ώρα και κατά 99% θα μπορεί να παραβρεθεί στην συνάντηση στις 10 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα στις 17:00. Ο κ. Σμυρνιώτης είπε χαρακτηριστικά, ότι ενώ έχει βγει σε διαβούλευση η περιβαλλοντική, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έλεγε ότι τα στοιχεία είναι απόρρητα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει έγγραφη αναφορά στην οποία θα ζητά επίσημα από την εταιρία την τεχνική αναφορά για τη διαχείριση.

Ο κ. Πατσαρίνος Περιφερειακός Σύμβουλος, βρέθηκε στη συνάντηση και κατέθεσε τις απόψεις του πάνω στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα, λέγοντας ότι όταν βγήκε η περιβαλλοντική οι Δήμαρχοι σε πάρα πολλά ζητήματα ήταν απ’ έξω και όταν ανακοινωθεί ότι θα γίνει και θα αναλάβουν οι ίδιοι, τους ενημερώνει μήπως τους δώσουν μια χειροβομβίδα στα χέρια. Ένα ζήτημα το οποίο έθεσε ο κ. Πατσαρίνος είχε να κάνει με τις μονάδες κομποστοποίησης οι οποίες θα έπρεπε να είναι ανά νομό και όχι ανά διαχειριστική ενότητα και αυτό όπως αναφέρει θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων που θα βγαίνουν. Επίσης ένα άλλο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση είναι στο ότι τα πράσινα σημεία τα αμελεί η νέα μελέτη.

Έφη Καστραντά

 

-RD60mzMbqA