Τατούλης: Επαγγελματίες άρνησης όσοι αντιστέκονται στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: Επαγγελματίες άρνησης όσοι αντιστέκονται στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (video)

Ιανουάριος 08, 2014 - 19:18

Μας φοβούνται πολιτικά
Για ψευδολογία, πολιτική ελεεινολογία και επαγγελματίες άρνησης και αντίδρασης, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος καλώντας σε συνέντευξη τύπου, θέλησε να αποσαφηνίσει τι επακριβώς συμβαίνει με το ζήτημα μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, απαντώντας με σαφή στοιχεία της εγκεκριμένης από το υπουργείο Περιβάλλοντος εν λόγω μελέτης.

Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο πρωτοποριακό και εξαιρετικά φιλικό, καθώς έχει χαρακτηριστεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή και ευρωπαϊκή υπηρεσία περιβάλλοντος ως ιδιαιτέρως περιβαντολλογικό, ξεπερνώντας τους στόχους ακόμα και των προηγμένων μηχανισμών και συστημάτων της Ευρώπης.

Σε γενικές γραμμές, το έργο αυτό δε θα παράγει ρύπους στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος καθώς ούτε υδροφόροι ρύποι προβλέπονται. Το υπόλειμμα είναι στις προδιαγραφές διεθνών κανόνων , ενώ προβλέπεται ανακύκλωση στην πηγή παραγωγής στερεών αποβλήτων καθώς και η ίδια η ανάδοχος εταιρεία έχει λάβει ευθύνη για ανακύκλωση που ποσοστιαίως φτάνει στο 35%.

Έτσι, το υπόλειμμα που απομένει είναι σε όγκο κάτω του 10%, ενώ η μονάδα θα κάνει διαλογή ανακυκλώσιμου υλικού, θα κομποστοποιεί το οργανικό υπόλειμμα και το υπόλοιπο θα το μετατρέπει σε προϊόν που θα χρησιμοποιεί για δικές της ενεργειακές ανάγκες, καθώς ενεργειακά θα είναι αυτοσυντηρούμενη.

Ξεκάθαρος ο κος Τατούλης, τόνισε ότι η έκδοση απόφασης ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, ενώ η γνωμοδότηση ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μόνον αυτή.

Ανέφερε επίσης, πως είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι τρομάζουν πολιτικά από την επιτυχία της Περιφέρειας, ενώ εξ’ αρχής ήδη από τον προεκλογικό σχεδιασμό είχε τεθεί επί τάπητος το ζήτημα απεγκλωβισμού της Πελοποννήσου από το αίσχος, όπως επεσήμανε, των ανεξέλεγκτων χωματερών. Προσπαθούν όλοι αυτοί να σπείρουν τον φόβο στους πολίτες, καθώς βλέπουν την Πελοπόννησο να κερδίζει το στοίχημα σε ό, τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων.

Οι περιβαλλοντικοί όροι ξεπερνούν σε προδιαγραφές ό, τι θεσπίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία, ενώ πέρα του ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθίσταται αειφόρος Περιφέρεια της Χώρας, οι πολίτες πλέον αποκτούν άλλη παιδεία στο ζήτημα της από πλευράς τους διαχείρισης της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ο κος Πάλλιας, δικηγόρος καθώς και διάφοροι φορείς που τώρα εμφανίστηκαν, αλλά και συγκεκριμένος βουλευτής της Αρκαδίας, κρίνουν τη μελέτη ως παράνομη. Ο Πέτρος Τατούλης, απαντά στον εν λόγω δικηγόρο, ότι τον αφορά μόνο η επαγγελματική του ιδιότητα, ενώ ανέφερε ότι στέκεται σε αίολους ισχυρισμούς, αγνοώντας τη νόμιμη απόφαση του συμβουλίου Επικρατείας.

Στο βουλευτή Αρκαδίας, απαντά , λέγοντας ότι η στάση του είναι επικίνδυνη για την Αρκαδία, καθώς ποτέ δε συνηγόρησε θετικά σε καμία ωφέλιμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Πέτρος Τατούλης τον χαρακτηρίζει ως σοβαροφανή, λέγοντας ότι προσπαθεί να αναστρέψει μία καλή εικόνα μέσω προσωπικών επιθέσεων.

Όσο για εκείνους, οι οποίοι εχουν αντίθετη άποψη με το έργο καλούνται να προβάλλουν τις δικές τους απόψεις και τα δικά τους επιχειρήματα, καταθέτοντας απτές προτάσεις. Επιμένει, ο κος Τατούλης, ότι ουδέποτε κανείς εξ αυτών δεν τον κάλεσε σε πρόσφορη συζήτηση του θέματος.

Επιπροσθέτως, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξασφάλισε 68.000.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, με κόστος 61.7 ευρώ ανά τόνο στερεών οικιακών αποβλήτων, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία της με τους Δήμους αλλά και τον ΦΟΔΣΑ, θα παραμείνει ως έχει δηλαδή σε υψηλά επίπεδα, εφαρμόζοντας και υλοποιώντας τους σχεδιασμούς που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Τέλος, ο κος Τατούλης, μίλησε για την εξαιρετικά επαινετική παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ανέφερε ότι ο εν λόγω Δήμος εκθειάζει το έργο με δυνατές κουβέντες και αξιόλογες. Ας αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι αρμόδια για να υποδεικνύει θέσεις διαχείρισης απορριμμάτων, δεν το έκανε ούτε με την Παλαιόχουνη ούτε και με την Καλλιρόη, οι θέσεις σχεδιάζονται κατόπιν υποδείξεως της αρμόζουσας εταιρείας.

Ευαγγελία Παπαθανασίου

ePtXy6LwBVI