Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για την Α΄ Εθνοσυνέλευση στη Νέα Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για την Α΄ Εθνοσυνέλευση στη Νέα Επίδαυρο

Ιανουάριος 27, 2014 - 09:11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την παρακαταθήκη των αρχών και αξιών, των διδαγμάτων της Α΄ Εθνοσυνέλευσης για τον σύγχρονο Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία ανέπτυξε στην ομιλία του στις εκδηλώσεις για τα 192 χρόνια της σύγκλησης της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. .
            Η σημερινή εκδήλωση όμως είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, που στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Επιδαύρου. Το κτίριο ανακαινίστηκε με την επίβλεψη, χρηματοδότηση και στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το Ίδρυμα για τον "Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία" επιμελήθηκε τα εκθέματα του  Μουσείου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ομιλία του μπροστά στην «Αναθηματική στήλη» της Α΄ Εθνοσυνέλευσης ανέφερε:
« Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την Α’ Εθνοσυνέλευση, να τιμήσουμε τους προγόνους μας, όλους αυτούς που άφησαν κατά μέρος τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, τις όποιες προσεγγίσεις είχαν την περίοδο εκείνη και συνήλθαν εδώ στην Α΄ Ιδρυτική Εθνοσυνέλευση για να ορίσουν τους κανόνες με βάση τους οποίους θα κυβερνηθεί η χώρα και ταυτόχρονα τις αξίες που θα υπηρετήσουν, όπως και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουν για να μπορέσει η χώρα να περάσει προς την οδό της ευημερίας. 
Εδώ γεννήθηκαν μέσα από το πρώτο Σύνταγμα οι αρχές και οι αξίες, που ακόμη σήμερα υπηρετούμε γιατί αντέχουν στο χρόνο, γιατί είναι αυτές που αποτελούν το πλαίσιο, βάσει  του οποίου μπορούμε να συνεννοούμαστε. Περάσαμε δύσκολες ώρες. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι η Βουλή είναι χώρος διαλόγου, με εντάσεις και διαφωνίες - άλλωστε η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος που δημιουργεί εντάσεις – αλλά γι αυτό και προσπαθούμε όλοι οι συνάδελφοι με την αυτοκυριαρχία και την αυτοπειθαρχία μας να εκφέρουμε ένα πολιτικό λόγο με επιχειρήματα που θα πείθουν τον πολίτη.
Στόχος είναι ο πολίτης να επιλέγει τα προγράμματα των κομμάτων, όπως και όποιον βουλευτή θέλει να τον εκπροσωπήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον σταυρό προτίμησης.
Επειδή λοιπόν το σύστημα μας είναι Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την ευθύνη για το ποιοί βρισκόμαστε μέσα στην Βουλή των Ελλήνων την έχουν  οι πολίτες που μας επιλέγουν.
Όμως, μερικές φορές αναδεικνύονται μεμονωμένες συμπεριφορές, οι οποίες γκριζάρουν την εικόνα της Βουλής και θλίβουν τους βουλευτές, που πιστεύουν στον ουσιαστικό και πραγματικό διάλογο, στην ειλικρινή δημοκρατία και στη διαφωνία. Γιατί ακριβώς έχουμε το δικαίωμα στη διαφωνία, γιατί μέσω αυτής μπορούμε να προσεγγίζουμε τα θέματα από διαφορετική άποψη.
Και οι πολίτες είναι εκείνοι με την πλειοψηφία τους  οι οποίοι κανονίζουν ποιά πολιτική θα εφαρμοστεί και ποιοι θα την εφαρμόσουν, όπως έγινε και το 2012, όπου για πρώτη φορά μια κυβέρνηση συνεργασίας σε με μια πολυκομματική Βουλή, διαρκεί ήδη δύο χρόνια και έχει παράξει ένα πολύ μεγάλο έργο σε πολύ δύσκολες εποχές.
Με τις διαφωνίες και τις εντάσεις μας όμως η Ελλάδα στάθηκε αυτά τα δύο χρόνια. Και θεωρώ ότι η κυβέρνηση συνεργασίας άκουσε πολλές φορές τα επιχειρήματα που πρότεινε η αντιπολίτευση και βελτίωσε τις απόψεις της και τις αποφάσεις της. 
Και η αντιπολίτευση από την πλευρά της  στάθηκε πολλές φορές στο ύψος των περιστάσεων και έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι όποιες πολιτικές ακολουθήθηκαν.  Κάτι που  πριν από δυο χρόνια κανείς δεν θα  πίστευε, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από αυτό το τέλμα που είχαμε περιέλθει, από αυτό το αδιέξοδο και σήμερα να  έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Μπορεί βεβαίως να έχουν γίνει και λάθη τα οποία φάνηκαν στην πορεία και πρέπει να διορθωθούν και να υπήρξαν και αδικίες από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Με τις θυσίες όμως των Ελλήνων πολιτών η Ελλάδα βαδίζει σήμερα προς τη θετική κατεύθυνση  και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.
Δεν είναι λογικό και επιτρεπτό να υπάρχουν ακραίες εκφράσεις του τύπου «να κλείσει ή να καεί η Βουλή». Δεν πιστεύω ότι εκφράζει αυτό τους Έλληνες πολίτες. Θέλω αντίθετα να τονίσω την ανάγκη αναβάθμισης του Κοινοβουλίου,  και για να γίνει αυτό  θα πρέπει όλοι οι Βουλευτές  να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει ο Κοινοβουλευτισμός, η Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Κανονισμό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κυβέρνηση να σέβεται ακόμη περισσότερο τον Κοινοβουλευτισμό έτσι ώστε  και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο.  
Γι αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή, θα πρέπει να μας ενώνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι το βήμα για να πούμε που διαφωνούμε και να δημιουργούμε εντάσεις που θα απασχολήσουν για μερικά λεπτά τα δελτία ειδήσεων. Είναι εκδηλώσεις στις οποίες με σεβασμό στους προγόνους μας μπορούμε να καταθέσουμε και τη διαφορετική μας άποψη με την αξιοπρέπεια που πρέπει να μας διακρίνει, για να μπορεί ο έλληνας πολίτης να συμμετέχει όλο και περισσότερο. 
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η σημερινή εκδήλωση όπως και τα προηγούμενα χρόνια έγινε με πολιτικό σεβασμό γι αυτό και προσελκύει όλο και περισσότερους πολίτες. Απευθύνεται δε στη νεότερη γενιά που απαιτείται να μάθει την ιστορία μας, έτσι ώστε  να έχει την πρέπουσα δημοκρατική παιδεία, για να συμβάλει με την δική της παρουσία και τα δικά της επιχειρήματα στο αύριο. 
Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και στην Αναθεώρηση βασικών διατάξεων του Συντάγματος. Για να μπορέσει το Σύνταγμα μας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα τα οποία απαιτούνται, ώστε να κυβερνηθεί η Ελλάδα ακόμη πιο δημοκρατικά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Και ο πολίτης να συμμετέχει ακόμη περισσότερο σ΄ αυτές τις διαδικασίες.
Είμαι σίγουρος ότι και αυτό βρίσκει το δρόμο του, τον θετικό του δρόμο και θα μπει στο δημόσιο διάλογο και θα συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις που θα αναπτυχτούν  σε δημόσιο διάλογο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι πολίτες. 
Γι αυτό ακριβώς θεωρώ ότι σήμερα είναι μια ημέρα που όλοι μας με σεβασμό, με ενωτική διάθεση μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, κλίνουμε το γόνυ σε όλους τους προγόνους μας και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο και δημοκρατικό αύριο. Συγχαρητήρια σε όλους για το νέο Μουσείο.»
 
 
 
Εγκαίνια μόνιμης Έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων για την Α΄ Εθνοσυνέλευση
 
Αμέσως μετά οΠρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, εγκαινίασαν  τη Μόνιμη Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για την Ά Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο (20 Δεκεμβρίου 1821 – 15 Ιανουαρίου 1822) στο νέο Μουσείο.  
 
Ο  κ. Πετσάλνικος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
 
"Η Νέα Επίδαυρος πρέπει να αποτελέσει τόπος επίσκεψης, όλων των Ελλήνων και ειδικά των νεότερων γενιών, προκειμένου να επισκεφτούν το Μουσείο που αναδεικνύει την Α΄ Εθνοσυνέλευση, το πρώτο Κοινοβούλιο της χώρας, τον τόπο όπου γεννήθηκε η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία. Το Μουσείο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής του σημερινού Ελληνικού Κοινοβουλίου προς όλους εκείνους που τόσο με τη συμμετοχή τους στην Α΄ Εθνοσυνέλευση, όσο και στους αγώνες που έδωσαν θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους την ζωή,  για να απελευθερώσουν την πατρίδα μας".
Το υλικό της Έκθεσης στο νέο Μουσείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης περιλαμβάνει αναπαραγωγές εγγράφων, εκδόσεων, σχεδιαγράμματα και έργων τέχνης για τις ανάγκες της έκθεσης. Περιέχει υλικό από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Άρειο Πάγο, και από ερευνητές και συλλέκτες της περιοχής.
          Στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βουλευτής Αργολίδος (ΠΑΣΟΚ)  Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Αργολίδος (ΝΔ)  Γιάννης Αδριανός, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η Ραχήλ Μακρή, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Πέτρος Τατούλης,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής  Αθ. Παπαϊωάννου ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλίο Επιδαύρου.