Γ. Ανδριανός:Ο Μαραθώνιος για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Ανδριανός:Ο Μαραθώνιος για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Φεβρουάριος 03, 2014 - 22:55

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Όπως γνωρίζετε, ο Μαραθώνιος είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη μορφή μαζικού αθλητισμού. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι, μετέχουν στους μαραθωνίους που διοργανώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο Μαραθώνιος, με τους παράλληλους αγώνες δρόμου που περιλαμβάνει, ενώνει αθλητές και αθλούμενους ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, την σωματική κατάσταση. Αρκεί κανείς να δει την επιτυχία που έχουν οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας που κάθε χρόνο αυξάνει με εντυπωσιακό τρόπο τη δυναμική του.
Ο Μαραθώνιος λοιπόν για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, σοβαρότερα, και αποτελεσματικότερα.
Είναι, πρώτα απ’ όλα, μια γιορτή που φέρνει την άθληση πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών. Δίνει την ευκαιρία στους απλούς ανθρώπους να τρέξουν δίπλα σε επαγγελματίες υπεραθλητές.
Ειδικά στις μικρές ηλικίες, στους μαθητές των σχολείων, ο Μαραθώνιος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν από νωρίς την καλή συνήθεια της καθημερινής άθλησης.
Ταυτόχρονα, ο Μαραθώνιος συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος της κοινότητας. Οι Ναυπλιώτες και οι Αργολιδείς, θα έχουν στο εξής να περιμένουν κάθε χρόνο αυτή τη γιορτή. Και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, από τα σχολεία μέχρι τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, αλλά και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας, έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν ομαδικά στον αγώνα, ενισχύοντας έτσι, μέσα από την συμμετοχή και την άμιλλα, τους δεσμούς που ενώνουν τα μέλη τους. Στο εξωτερικό μάλιστα, οι Μαραθώνιοι λειτουργούν και ως αφορμή για κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, για την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για κοινωνικά ζητήματα, και για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης.
Για το τέλος, άφησα τα οφέλη που έχει η διοργάνωση ενός Μαραθωνίου για την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Ένας πετυχημένος Μαραθώνιος προσελκύει χιλιάδες εγχώριους και ξένους αθλητές και επισκέπτες και λειτουργεί ως αφορμή για την προβολή ολόκληρης της περιοχής: της ιστορίας και του πολιτισμού, του τουριστικού προϊόντος, των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Το Ναύπλιο, και ευρύτερα η Αργολίδα, διαθέτει όλα αυτά τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και η πετυχημένη διοργάνωση του Μαραθωνίου, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προβολής αυτών των πλεονεκτημάτων όχι μόνο κατά το διάστημα λίγο πριν και λίγο μετά τη διοργάνωση, αλλά για ολόκληρο το χρόνο.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε με χαρά υπό την αιγίδα του τον 1ο Μαραθώνιο του Ναυπλίου. Όλοι όσοι μετέχουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην προετοιμασία αυτού του γεγονότος, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτός ο Μαραθώνιος να είναι απολύτως επιτυχημένος, και να λειτουργήσει ως το προοίμιο ενός πετυχημένου ετήσιου θεσμού, με πολλαπλά οφέλη το Ναύπλιο και την Αργολίδα μας.