Ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανακοίνωση του Δήμου Άργους-Μυκηνών για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας

Φεβρουάριος 04, 2014 - 22:08

Δυστυχώς μιλάει ο κ. Χασάπης για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας και δε ψήφισε στο προϋπολογισμό του 2014 ούτε τις μελέτες για τη συνέχισή του…

Σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χασάπης κατηγορεί την δημοτική αρχή για το ΣΧΟΟΑΠ Λέρνας ό,τι τάχα δεν έχει κάνει τίποτα και αναφέρει ορισμένα πράγματα για την ιστορία του θέματος, παραλείποντας βέβαια άλλα.  Πολύ συνοπτικά αναφέρουμε τα εξης:
- Το ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας το ξεκίνησε ο πρώην Δήμαρχος Λουκάς Κουβαράς και το τότε δημοτικό συμβούλιο το 2001. Ήταν με αυτό της Νέας Κίου από τα πρώτα που ξεκίνησαν ανά την Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νόμου 2508/1997.
-Στις 12-9-2006 η Β’ φάση του ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας ήταν έτοιμη και μετά από νέες παρατηρήσεις που έγιναν από το δήμο στις 25-7-2007 ήταν παντελώς έτοιμο να υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές. Αλλά τότε ο κ. Χασάπης για δικούς του λόγους δεν το προχώρησε έως και το καλοκαίρι του 2010 όπως προκύπτει και από ενημερωτικό σημείωμα της μελετητικής ομάδας προς το δήμο μας όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καθυστέρηση κοινοποίησης της μελέτης στους αρμόδιους φορείς των οποίων η γνωμάτευση είναι επιβεβλημένη από την ισχύουσα νομοθεσία και ως εκ τούτου η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μελέτης οφείλεται αποκλειστικά στην ολιγωρία των διοικήσεων του Δήμου Λέρνας.» (σ.σ. δηλ. του κ. Χασάπη)

-Από την πρώτη στιγμή η παρούσα δημοτική αρχή παρόλες τις δυσκολίες με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την αλλαγή των υπηρεσιών, είχε πάμπολλες συναντήσεις με τους μελετητές και είμαστε σε συνεργασία καθότι χρειάζεται από εδώ και πέρα να δοθούν διευκρινήσεις και συμπληρωματικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά  με :
α) την οριστική ταυτοποίηση των ορίων του πρώην Δήμου Λέρνας με τον όμορο πρώην Δήμο Αργους τα οποία αποτυπώνονται διαφορετικά στο εγκεκριμένο ήδη Γ.Π.Σ. Δήμου Αργους και στο εκπονούμενο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δήμου Λέρνας.
β) τον σαφή προσδιορισμό των παρεμβάσεων και των επιτρεπομένων χρήσεων βάση του ΣΧΟΟΑΠ στις ήδη θεσμοθετημένες ΖΟΕ που πρέπει να μην είναι αντίθετες η ασύμβατες  στις γενικές διατάξεις που τις διέπουν.
γ) την υποβολή ειδικού φακέλλου, όπως έγινε για το Γ.Π.Σ. Άργους, που θα δώσει την δυνατότητα απαλλαγής από την σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η ανάγκη εκπόνησης ΣΜΠΕ για μελέτες Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. νομοθετήθηκε μετά την ολοκλήρωση  και παράδοση από το γραφείο μας της Β Φάσης του Σ.Χ.Ο.ΟΑ.Π. Δ. Λέρνας.
δ) την υποβολή της επικαιροποιημένης Γεωλογικής μελέτης
 ε) την ενδεχόμενη προσαρμογή των ορίων και των περιεχομένων των χρήσεων γης στις περιοχές που ο πρώην Δήμος Λέρνας (σημερινή δ.ε. Λέρνας) γειτνιάζει με τον πρώην Δήμο Άργους (σημερινή δ.ε. Άργους) με αυτές που  ορίζονται από το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. του Δήμου Άργους.

Για να γίνουν όλες οι σχετικές με τα παραπάνω ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μελέτης και με δεδομένο ότι έχει επέλθει αρκετός χρόνος από τη συλλογή των στοιχείων στα οποία βασίσθηκε η πρόταση της Β’ ΦΆΣΗΣ,  θα πρέπει να επικαιροποιηθούν αρκετά στοιχεία (υπάρχουσες χρήσεις, πληθυσμιακά στοιχεία κλπ).

Με βάση τα προαναφερόμενα, για την ολοκλήρωση της μελέτης θα απαιτηθούν συμπληρωματικές συμβάσεις το κόστος των οποίων θα καθορισθεί όταν προσδιορισθεί επακριβώς το εύρος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην ήδη εκπονηθείσα και υποβληθείσα μελέτη και εάν απαιτηθεί ή όχι ΣΜΠΕ.

-Ο δήμος Άργους Μυκηνών στο προϋπολογισμό του 2014 και στον κωδικό 30.7412.025 με τίτλο «Μελέτες Ολοκλήρωσης ΣΧΟΟΑΠ Νέας Κίου και Λέρνας» έχει προϋπολογίσει το ποσό των 40.000 ευρώ για να ολοκληρώσει τα ανωτέρω θέματα. Όμως ο κ. Χασάπης και η παράταξή του δεν ψήφισε τον κωδικό αυτό. Πως κάνει και κριτική  λοιπόν για το ΣΧΟΟΑΠ της Λέρνας όταν και ο ίδιος δεν το ψηφίζει; Υποκρισία ή άγνοια;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ