Η Ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου για το δώρο του Πάσχα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου για το δώρο του Πάσχα

Μάρτιος 30, 2012 - 10:09

Η ομοσπονδία εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου εξέδωσε ανακοίνωση - δελτίο τύπου σχετικά με την καταβολή του δώρου του Πάσχα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε για την καταβολή Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους. Η σχετική υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.
 
Το Δώρο Πάσχα και η καταβολή του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, όπου προβλέπεται ότι:
• Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.
• Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
• Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη και πρέπει να καταβληθεί σε χρήμα.
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, όπως ισχύει.