Επιμορφωτκό Σεμινάριο του Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου για υποψήφιους Teachers4Europe-εκπαιδευτικούς

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επιμορφωτκό Σεμινάριο του Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου για υποψήφιους Teachers4Europe-εκπαιδευτικούς

Φεβρουάριος 21, 2014 - 16:46

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα υλοποιεί για τρίτη  χρονιά την καινοτόμα εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe μέσω της οποίας επιμορφώνει εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δημιουργείται ένα ανθρώπινο δίκτυο εκπαιδευτικών που θα έχουν την απαιτούμενη γνώση και ικανότητα να κοινωνούν στους μαθητές τους με τον κατάλληλο τρόπο τις πτυχές των θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην ΕΕ.

Για το σχολικό έτος 2013-2014 η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, προσκάλεσε τους 175 ενεργούς Τeachers4Εurope καθώς και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, να λειτουργήσουν εθελοντικά ως πρεσβευτές της δράσης Τeachers4Εurope (Τ4Ε) σε τοπικό επίπεδο προς τους συναδέλφους τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο δίκτυο αυτό.

 

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέχθησαν οι κυρίες Βάια Μανώλη, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ισθμίας Κορινθίας, Αργυρή Μπιλιούρη, διευθύντρια του 5ου  Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και Χρύσα Σαββάκη, διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, οι οποίες ανέλαβαν σε εθελοντική βάση να υποστηρίξουν μια σειρά επιμορφώσεων σε τρεις ομάδες υποψηφίων Τ4Ε-εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην περιοχή τους. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν ενεργά και αφού ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον δίκτυο των Τ4Ε.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου υποστηρίζει το δίκτυο των Teachers4Europe και διοργάνωσε κοινή επιμορφωτική δράση για τις τρεις ομάδες Τ4Ε της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο, το Europe Direct πραγματοποίησε τρίωρο σεμινάριο με εισηγητές τους Ανδρονίκη Τζομάκα και Δρ Νικόλαο Λυμούρη.

Ο Δρ Λυμούρης, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics (LSE), και μέλος της Ομάδας ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων «Team Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τις αρχές, τους σκοπούς, τις αξίες και τις σύγχρονες εξελίξεις στην ΕΕ.

Η συντονίστρια δράσεων του Europe Direct κ. Ανδρονίκη Τζομάκα παρουσίασε το δίκτυο Europe Direct σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την αποστολή του, τις δράσεις που έχει ήδη υλοποιήσει σε τοπικό επίπεδο, τον τρόπο υποστήριξης και προβολής του έργου των εκπαιδευτικών καθώς και τις ιστοσελίδες από τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλήσουν πληροφοριακό και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τα παραπάνω.

Την παραπάνω επιμόρφωση παρακολούθησαν συνολικά 25 εκπαιδευτικοί καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Οι εκπαιδευτικοί-υποψήφιοι T4E προέρχονται από τα εξής Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Δ.Σ. Ισθμίας Κορινθίας
Δ.Σ. Αλμυρής Κορινθίας
1ο  Δ.Σ. Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας
Δ.Σ. Αρχαίας Κορίνθου
Δ.Σ. Περαχώρας
3ο Δ.Σ. Λουτρακίου
1ο Δ.Σ. Ναυπλίου
3ο  Δ.Σ. Ναυπλίου
4ο Δ.Σ. Ναυπλίου
5ο Δ.Σ. Ναυπλίου
3ο Δ.Σ Άργους
Δ.Σ. Λιγουριού
Δ.Σ. Δρεπάνου
Δ.Σ. Λεωνιδίου
2ο Δ.Σ. Γυθείου

 

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι δύο ομάδες της Αργολίδας, με επικεφαλής τις κ. Μπιλιούρη και Σαββάκη παρακολούθησαν τρίωρο βιωματικό σεμινάριο με την κ. Ζώνιου, μέλος  του ειδικού διδακτικού προσωπικού (τομέας υποκριτικής και κοινωνικού θεάτρου) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η βιωματική επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στη χώρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και περιελάμβανε εργαστήρια με θεματική τη διαπολιτισμικότητα.