Ε.Παπαδημητρίου: Δε φέρουν ευθύνη οι κυβερνήσεις Καραμανλή- Παπανδρέου για το έλλειμμα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ε.Παπαδημητρίου: Δε φέρουν ευθύνη οι κυβερνήσεις Καραμανλή- Παπανδρέου για το έλλειμμα

Μάρτιος 30, 2012 - 21:20

φωτογραφία eurokinissi-Γιάννης Παναγόπουλος

Καμία ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου δεν επιρρίπτει για το έλλειμμα του 2009, η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009. Η κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι από καμία μαρτυρική κατάθεση, δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ούτε για πολιτικά, ούτε για μη πολιτικά πρόσωπα επισημαίνοντας ότι καμία νύξη ή αναφορά δεν δικαιολογείται για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, πέρα από το γεγονός, ότι και οι δύο προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας και εργάσθηκαν με καλές προθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Παράλληλα, η κ. Παπαδημητρίου, θεωρεί πως «θα ήταν άδικο να προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τους υπουργούς Οικονομικών, όταν αφ' ενός οι φερόμενες ως παραλήψεις του Γιάννη Παπαθανασίου, οφείλονται κυρίως στην τροφοδοσία στοιχείων, ή στις επιλογές άλλων υπουργείων, και όταν αφετέρου η καλλιέργεια κλίματος παροχών από το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να βαρύνει μόνον τον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, αφού αποτελούσαν συλλογικότερες και προγραμματικές επιλογές».
Σύμφωνα με την κυρία Παπαδημητρίου οι πολιτικές ευθύνες επιμερίζονται «και στις δύο κυβερνήσεις αλλά και σε όλους τους πολιτικούς της τελευταίας τριακονταετίας, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αριστεράς, που μόνο πλειοδοτούσαν σε παράλογες διεκδικήσεις καλλιεργώντας μια νοοτροπία άρνησης και παρεμπόδισης, κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των κακώς εχόντων» - ενώ ευθύνες έχουν και οι κοινοτικές υπηρεσίες, «που γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας-μέλους».
«Αστοχίες» κατά την κ. Παπαδημητρίου, υπήρξαν από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η «υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση για το έλλειμμα», «η μη ανακοίνωση των μηνιαίων στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» και το γεγονός ότι «η Eurostat έλαβε γνώση δύο διαφορετικών μεγεθών των χρεών των νοσοκομείων - 2,2 δισ. και 5,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα», αν και το μεγαλύτερο μέγεθος των 5,2 δισ., φαίνεται να περιλαμβάνει και τις απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
Οι «αστοχίες» του ΠΑΣΟΚ, κατά την κ. Παπαδημητρίου, εντοπίζονται στην καταγγελία ως αντιλαϊκών, των μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος που εφήρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, («μέτρα για τα οποία σήμερα η ΝΔ κατηγορείται ότι ήταν ανεπαρκή»), στην καλλιέργεια κλίματος παροχών στην ελληνική κοινωνία «με τις γνωστές φράσεις που, όπως και να δικαιολογούνται εκ των υστέρων, ήσαν καταστροφικές», στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος «την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε πως θα εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα που περιελάμβανε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές», στη μη λήψη μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
«Η επιζητούμενη αλλαγή πορείας για τη διάσωση της χώρας, θα προέλθει μόνον απ' τη ρήξη με το σαθρό «κεκτημένο» και την επανεγκατάσταση των αρχών Κράτους Δικαίου, που μπορούν με ευκολία να αντληθούν από τα κελάρια της μνήμης της Ελληνικής Διαχρονίας» καταλήγει στις θέσεις της η κ. Παπαδημητρίου.
www.ert.gr