Οικολόγοι πράσινοι Πελοποννήσου κατά Μπούκλη...

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οικολόγοι πράσινοι Πελοποννήσου κατά Μπούκλη...

Μάρτιος 31, 2012 - 10:09

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ενοχλημένοι οι Οικολόγοι για τη συνεργασία Μπούκλη- Τατούλη και για τα "πόστα"
Με τον επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" Λάμπρο Μπούκλη και μέλος των οικολόγων Πράσινων στην Πελοπόννησο "τα βάζει" η Περιφερειακή επιτροπή των Οικολόγων Πελοποννήσου με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία θέτει ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα αναρωτιέται προς ποια κατεύθυνση κινήθηκε ο κ. Μπούκλης
για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και για άλλα ζητήματα ενώ τονίζουν ότι οι Οικολόγοι πράσινοι στο Μοριά κατευθύνονται προς την συμμετοχή του κόσμου στην ανακύκλωση και όχι προς την συμμετοχή των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ στην όλη διαδικασία.
Στην ουσία με την ανακοίνωσή τους αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι δείχνουν την ενόχλησή τους για την στάση του κ. Μπούκλη... Θα υπάρξει συνέχεια;
Η ανακοίνωση των Οικολόγων
Η διαχείριση απορριμμάτων εννέα μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης από  την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Έχουν ήδη περάσει 9 μήνες από τότε που ανέλαβε η Περιφ. Αυτοδιοίκηση το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και παρατηρούμε ότι η ανακύκλωση καρκινοβατεί, οι χωματερές καίγονται και η αδράνεια των υπευθύνων είναι πλέον εγκληματική. Ως μοναδική «επιτυχία» της περιφέρειας φέρεται η ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που αναθέτει τα απορρίμματα σε μεγάλες εταιρείες  στις οποίες μάλιστα «η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας».
Η τελευταία φράση πρακτικώς υπονοεί ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα με τα δικά τους κριτήρια, θα αποφασίσουν τι θα γίνει με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο! Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που θέτει ως βασικό στόχο την πρόληψη, την μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και κυρίως την διαλογή στην πηγή, δηλ. στην ευθύνη του πολίτη να διαχωρίζει τα υλικά του στο σπίτι.
Οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου έχουν στην Ελλάδα πολλές φορές αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδίως όταν έρχεται η ώρα χωροθέτησης μεγάλων εργοστασίων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θα ήταν χρήσιμο να πληροφορηθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου την σκοπιμότητα, την στόχευση και ασφαλώς τα ως τώρα αποτελέσματα της πανηγυρικής τοποθέτησης από τον Ιανουάριο 2012 του κ. Λ. Μπούκλη «ως υπεύθυνου της ανακύκλωσης για την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών μονάδων του τόπου, με ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό της Περιφέρειας».
Ποιες πρωτοβουλίες άραγε αναλήφθηκαν από τον κ. Μπούκλη για την ενίσχυση της ανακύκλωσης;
Ποια τα ποσοστά της ανακύκλωσης μετά την ανάληψη αυτής της θέσης από τον κ. Μπούκλη;
Εμείς οι ΟΠ θεωρούμε ότι, για μια πραγματικά βιώσιμη λύση για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο δεν αρκούν τα πόστα και οι αναίτιοι πανηγυρισμοί, ούτε η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ΣΔΙΤ, αλλά απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, είτε σε αποκεντρωμένες μονάδες σε επίπεδο δήμου, είτε σε εταιρείες λαϊκής βάσης κοινωνικής οικονομίας εντάσεως εργασίας με τους εξής ιεραρχημένους στόχους:
Διαλογή στην πηγή, ξεκινώντας από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες, τα γραφεία (ιδιωτικά ή δημόσια) και τις επιχειρήσεις),
Ανακύκλωση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση χρήσιμων υλικών
Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων
Ταφή του ελάχιστου υπολοίπου σε αποκεντρωμένους ΧΥΤΥ (ένας ανά νομό ή ανά δήμο)
Προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση εργάζονται και απαιτούν οι ΟΠΠ στον Μοριά.
H περιφερειακή γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου
Ελπιδοφόρος Καλαματιανός
Στέφανος Κουνιάδος
Παναγιώτης Σουκαράς
Ευάγγελος Σπινθάκης