Δ. Κοδέλας: Τραγική και επικίνδυνη η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Υγεία και στην Αργολίδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ. Κοδέλας: Τραγική και επικίνδυνη η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Υγεία και στην Αργολίδα

Μάρτιος 05, 2014 - 11:30

φωτογραφία eurokinissi

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε πριν λίγες μέρες για τους συμβεβλημένους γιατρούς ανά περιοχή. Ανάμεσά τους και η Αργολίδα η οποία μετά το κλείσιμο των δομών του ΕΟΠΥΥ και τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων μένει με τους μόλις 18 συμβεβλημένους γιατρούς, με ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες, με άνιση κατανομή (κανένας συμβεβλημένος γιατρός σε Ερμιονίδα και Επίδαυρο, ειδικότητες που υπάρχουν μόνο στη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις του Νομού, κ.ά.), με κλειστά τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και ένα συμβεβλημένο ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, με τα νοσοκομεία να συνεχίζουν να λειτουργούν υποστελεχωμένα και με σοβαρές ελλείψεις.
Στην Ελλάδα των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων, στην Ελλάδα των όσων εναπομείναντων ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που μένουν για ένα μήνα χωρίς ούτε καν την τυπική ύπαρξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην Ελλάδα των ήδη δεκάδων χαμένων συνανθρώπων μας από τον ιό της γρίπης, στην Ελλάδα των χιλιάδων ανεμβολίαστων παιδιών, ο νούς και η πράξη του Υπουργείου είναι στο πώς θα περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και πώς θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα του κλάδου.
Υπό άλλες συνθήκες ο Υπουργός Υγείας θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικός. Στις σημερινές συνθήκες ανέχειας και ανθρωπιστικής κρίσης είναι απλά επικίνδυνος.
Η απαίτηση για την ανατροπή τους και η πλήρης ενεργοποίηση της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της παραγωγής είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.