Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αιγοπροβατοτροφίας Περιφέρειας (photos&video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αιγοπροβατοτροφίας Περιφέρειας (photos&video)

Μάρτιος 27, 2014 - 19:06

Απών ο Τσαυτάρης-  Τατούλης: Δεν έμεινα ικανοποιημένος απ’ το τηλεγράφημα του υπουργού
Σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 15:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος  με τίτλο "Ανάπτυξη της Αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου".

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φεγγερός, ενώ την παρουσίαση έκαναν οι Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του Γ.Π.Α. και ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ.

Αναμενόταν στο εν λόγω πρόγραμμα και η παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη, ο οποίος όμως για λόγους έκτακτους ένεκα της διακίνησης γάλακτος στη Χώρα και γενικά με τα όσα έχουν προκύψει για το εν λόγω ζήτημα,  έπρεπε να παραμείνει στην Αθήνα, κάτι το οποίο έκανε γνωστό η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κα Νικολάκου, μέσω γραπτής ανακοίνωσης του ιδίου.

Ο πρύτανης και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από κοινού δήλωσαν το πόσο σημαντικό είναι να γίνει δυνατή η παρουσίαση ενός τέτοιου προγράμματος, αφού η αγροτοκτηνοτροφία κυρίως στην Πελοπόννησο είναι ο σημαντικότερος ίσως πυλώνας ανάπτυξης και ανάκαμψης. Αφού συνεχάρηκαν και οι δύο την Περιφέρεια Πελοποννήσου γι’ αυτήν την προσπάθεια, δήλωσαν ότι η προσπάθεια αυτή από πλευράς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό πριν.

Στο εν λόγω πρόγραμμα πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, προκειμένου να απορροφήσουν την καινοτόμο τεχνολογία εφαρμόζοντάς την στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ από το 2015 θα αρχίσει η χρηματοδότηση του προγράμματος, γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι, οφείλουν να έχουν υποβάλλει αιτήσεις.  Ο κος Ζέρβας δε, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ελληνική ταυτότητα στα προϊόντα όπως στη φέτα ή στο γιαούρτι, να είναι επιλέξιμα από πολλούς καταναλωτές κάτι το οποίο τα καθιστά πρώτα σε προτιμήσεις και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να αρκεί η παραγωγή για να καλύψει όλους τους καταναλωτές.

Ο κος Τατούλης, αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω ημερίδα, αναφέρθηκε στην απουσία του υπουργού ανάπτυξης, λέγοντας ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος απ’ το «τηλεγράφημά» του.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη μείζονα σημασία του πρωτογενούς τομέα στη Χώρα μας για την ανάπτυξη της οικονομίας μεσούσης της χείριστης κρίσης που θα μπορούσε ποτέ να βιώσει η Χώρα, λέγοντας ότι ο τόπος μας αποτελεί ουσιαστικά την κληρονομιά μας, ενώ ανέφερε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή διάλογο και διαρκείς διαβουλεύσεις, χωρίς να επιδείχνουν ατολμία, μένοντας στο πλευρό των πολιτών και στηρίζοντάς τους παντοιοτρόπως.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ’ τη σημερινή προσέλευση νέων ανθρώπων στην ημερίδα, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει πάντα να υπάρχει σχέδιο γιατί χωρίς αυτό η Χώρα ολισθαίνει, μην μπορώντας να διαπραγματευτεί με εταίρους, ως εκ τούτου χωρίς να πείθει για μελλοντικές οικονομικές δράσεις ανάπτυξης.

Η παραγωγική διαδικασία τόνισε είναι διαχρονικής αξίας και πρέπει να στηριχτεί κυρίως στην Πελοπόννησο, η οποία για να ορθοποδήσει στηρίχτηκε «στα πόδια» των ανθρώπων της που πάλεψαν γι’ αυτήν και από νωρίς κατάλαβαν τη σημασία που διαδραματίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας για την ανάπτυξή της.

Τέλος, το εν λόγω πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 50.000.000 ευρώ και υπάρχει η ελπίδα να ευοδωθεί, ενισχύοντας ανθρώπους που επιθυμούν να ενασχοληθούν με ανάλογες δραστηριότητες, ενώ πρόκειται, όπως ο ίδιος τόνισε για ένα πρόγραμμα καινοτόμο και με στοιχεία έξυπνης εξειδίκευσης.

Ευαγγελία Παπαθανασίου
 

ArcadiaPortal.gr Ημερίδα αιγοπροβατοτροφίας