Εκλογικό σύστημα: απάτη της Δημοκρατίας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκλογικό σύστημα: απάτη της Δημοκρατίας

Απρίλιος 03, 2012 - 11:10

Του Παν. Βέμμου
Σε λίγες βδομάδες, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, κορυφαίος θεσμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Το σύνταγμα στο άρθρο 52 ορίζει ότι «η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση». Αυτά επί της αρχής γιατί επί της ουσίας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Το δικαίωμα της ψήφου είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με το σύνταγμα (άρθρο 51), όμως μεγάλο μέρος των πολιτών συνειδητά επιλέγει την αποχή εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Αυτή η πολιτική πράξη ενώ θα έπρεπε να προβληματίζει και να είναι αιτία μέτρων που θα βελτίωναν την ποιότητα της Δημοκρατίας δυστυχώς χρησιμοποιείται για την επικράτηση του δικομματισμού, όπως έδειξαν και οι τελευταίες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Το αυτονόητο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ότι δηλαδή η σύνθεση της Βουλής πρέπει να εκφράζει το εκλογικό σώμα καταπατείται βάναυσα από το εκλογικό νόμο. Η επιλογή του ακύρου ή λευκού ψηφοδέλτιου ουδόλως επηρεάζει το αποτέλεσμα, αφού στη κατανομή των εδρών υπολογίζονται μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Το πλεονέκτημα της χαριστικής προσφοράς 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο μάλιστα δεν δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων, είναι η μεγαλύτερη παραχάραξη της αντιπροσωπευτικότητας της Βουλής. Ακόμα η υπέρβαση του ορίου του 3% σε ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή περιορίζει όχι μόνο την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης.
Θα αναφέρουμε παραδείγματα για να κατανοήσουμε πως η επιλογή του άκυρου ή λευκού ψηφοδελτίου διευκολύνει το πρώτο κόμμα ή το δικομματισμό συνολικά (Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ) για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή.
 

Ψηφισάντες

Άκυρα-λευκά

Κόμματα κάτω του 3%

Πρώτο κόμμα
ή ΝΔ+ΠΑΣΟΚ επί των ψηφισάντων (επί των εγκύρων)

Σύνολο εδρών

100

4

5

35 (36,46)

150

100

6

5

35 (37,23)

155

 
       Οι αριθμοί είναι σε ποσοστό επί της %.
 
Παραδείγματα πως η ψήφιση κομμάτων που δεν υπερβαίνει το όριο του 3% αυξάνει τις έδρες του πρώτου κόμματος ή του δικομματισμού συνολικά.
 

Ψηφισάντες

Άκυρα-λευκά

Κόμματα κάτω του 3%

Πρώτο κόμμα
ή ΝΔ+ΠΑΣΟΚ επί των ψηφισάντων (επί των εγκύρων)

Σύνολο εδρών

100

4

5

35 (36,46)

150

100

4

7

35 (36,46)

152

100

4

10

35 (36,46)

156

 
Σημαντικό επίσης στην παραχάραξη της λαϊκής βούλησης αποτελεί το παρακάτω παράδειγμα που δίνει τη δυνατότητα σε ΝΔ+ΠΑΣΟΚ από μειοψηφία στο εκλογικό σώμα να έχουν την δυνατότητα να αναθεωρήσουν ακόμη και το σύνταγμα, πράξη που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
 

Ψηφισάντες

Άκυρα-λευκά

Κόμματα κάτω του 3%

Πρώτο κόμμα
ή ΝΔ+ΠΑΣΟΚ επί των ψηφισάντων (επί των εγκύρων)

Σύνολο εδρών

100

4

6

45 (46,88)

180

100

5

8

43 (45,26)

180

 
Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν την δημοκρατικότητα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μαζί ψήφισαν αυτόν τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο. Είναι μια απάντηση στο δίλημμα της ΝΔ αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Μα περισσότερο απ’ όλα ενημερώνουν τον υποψιασμένο πολίτη τι πρέπει να κάνει για να τιμωρήσει αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και τα βάρη της πολιτικής τους τα φορτώνουν άδικα στους εργαζόμενους.
Ο αγώνας για δημοκρατία συνδέεται άμεσα με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας. Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σ’ αυτή την πολιτική δεν φθάνει να την καταδικάζουν αλλά πρέπει να κάνουν θαρραλέα βήματα για κοινή δράση που θα ενισχύει την ενότητα των εργαζομένων για να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη ανατροπή.