Πέτρος Τατούλης στο Arcadia Portal: Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πέτρος Τατούλης στο Arcadia Portal: Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο

Απρίλιος 16, 2014 - 21:22

Σε συνέντευξη του ArcadiaPortal, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μιλά για όλους και όλα.

Κύριε Τατούλη, ήσασταν βουλευτής Αρκαδίας για είκοσι χρόνια. Οι Αρκάδες σας τίμησαν επί μακρόν με μεγάλα ποσοστά ψήφου εμπιστοσύνης. Πώς ήταν τελικά η μετάβαση από την κεντρική πολιτική σκηνή στην αυτοδιοίκηση;

Κοιτάξτε, εμείς στην Αρκαδία γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχουμε φτιάξει σε όλην αυτήν την περίοδο μια σχέση αμφίπλευρης εμπιστοσύνης. Μιλούμε με αλήθειες και έχουμε εδώ και καιρό καταρρίψει όσα μας χώριζαν στο παρελθόν. Τα κομματικά τείχη, τις αδιέξοδες ψευτοιδεολογικές αντιπαραθέσεις, τα κενά πολιτικάντικα λόγια. Έχουμε φτιάξει μια σχέση ισότιμη, με μόνο της διακύβευμα, να πάει μπροστά ο τόπος μας και να ευημερήσουν οι άνθρωποί του.

Όταν πριν από τρία χρόνια πήρα την απόφαση να σας ζητήσω να με στηρίξετε για περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το έκανα αυτό με απόλυτη συνείδηση. Πίστευα ότι αυτός ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να λύσουν πιο άμεσα τα προβλήματά τους και να βρουν τον δικό τους βηματισμό σε ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα, αυτήν ακριβώς την πίστη μου έρχομαι να την διατυπώσω με ακόμη ηχηρότερη φωνή. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση; Ναι, μπορούμε. Γιατί ήδη ξεκινήσαμε. Αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν και αυτά τα πέντε που έρχονται, που είναι τα πιο κρίσιμα για την χώρα, είναι για εμένα η δυνατότητα να επιστρέψω στους πολίτες την αγάπη με την οποία με περιέβαλαν. Διότι στην κεντρική πολιτική σκηνή, ναι μεν μπορείς να επηρεάσεις την πορεία ορισμένων ζητημάτων, αλλά στο τιμόνι της περιφέρειας έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε καθοριστικά και για πάντα την αναπτυξιακή προοπτική της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Πελοποννήσου. Για εμένα, η Πελοπόννησος είναι η δική μας κεντρική πολιτική σκηνή, που έχουμε καταφέρει αρφενός να φέρουμε στο προσκήνιο της χώρας ως μια εξαιρετικά δυναμική περιφέρεια που αγωνίζεται εργάζεται και παλεύει, και αφετέρου να κάνουμε παίκτη στις διεθνείς τουριστικές αγορές, να την κάνουμε τέλος ισότιμο και υπερήφανο συνομιλητή της Ευρώπης.

Ως βουλευτής ήσασταν διαρκώς παρών. Σας θυμούμαστε να στέκεστε πάνω από τα προβλήματα της Αρκαδίας, το γραφείο σας ήταν πάντοτε ανοικτό στους συμπολίτες σας. Αυτά τα τρία χρόνια που πέρασαν, ποια είναι τα πιο σημαντικά έργα που κάνατε κατά την δική σας εκτίμηση;

Θα μπορούσα να πω ότι τα προβλήματα της Αρκαδίας τα γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τους εικοσαετείς αγώνες που δώσαμε μαζί προκειμένου να μην σταματήσουν τα έργα στον ταμιευτήρα της Τάκας, ένα τόσο σημαντικό έργο για τους αγρότες μας. Μετά λοιπόν από χρόνια προσπαθειών, ο ταμιευτήρας της Τάκας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και οι μελέτες για την κατασκευή των δικτύων ωριμάζουν προκειμένου να κατασκευαστούν με το επόμενο ευρωπαικό πρόγραμμα, που έχει αρχίσει ήδη να "τρέχει". Ο δρόμος Τρίπολης - Άστρους, με τις διαλυμένες εργολαβείες και τα δεκάδες προβλήματα, όπου είχαν δαπανηθεί εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, ολοκληρώνεται και παραδίδεται πια στους πολίτες. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το Λιμάνι του Άστρους, το λιμάνι του Λεωνιδίου και το αλιευτικό καταφύγιο του Τυρού, δίνουν πια νέα δυναμική στην παραλιακή Κυνουρία, η οποία μπορεί να γίνει ένας θελκτικός προορισμός. Και ασφαλώς το στοίχημα για την επόμενη περίοδο είναι το Αεροδρόμιο της Τρίπολης. Έχουμε εξασφαλίσει την θετική γνώμη του υπουργείου Άμυνας, το οποίο έδωσε πράσινο φως για την μετατροπή του στρατιωτικού μας αεροδρομίου και σε πολιτικό. Η παραχώρηση του στην περιφέρεια, που είναι πια ζήτημα μερικών εβδομάδων, μας βρίσκει απολύτως έτοιμους να τρέξουμε τον διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτή, αφού και αυτό το έργο θα γίνει με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Αν προσθέσουμε δε και την κατασκευή του Ανατολικού άξονα της Πελοποννήσου (Κυπαρίσσι- Πούλιθρα- Λεωνίδιο- Άστρος- Ναύπλιο) του οποίου τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις ολοκληρώνουμε, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η Αρκαδία θα αλλάξει πια οριστικά σελίδα.  Με όλες αυτές τις υποδομές, η Αρκαδία θα γίνει διαμετακομιστικό κέντρο και οι δυνατότητές της στην ανάπτυξη θα είναι από εδώ και στο εξής αλματώδεις.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά θα γίνονταν, έτσι κι αλλιώς...

Δεν το καταλαβαίνω καθόλου αυτό. Γιατί δεν είχαν γίνει τόσα χρόνια, λοιπόν; Γιατί η Αρκαδία είχε μείνει  πίσω σε υποδομές; Πότε στο παρελθόν έγιναν μέσα σε τρία μόλις χρόνια έργα οδικά, έργα ύδρευσης, βιολογικοί, αναπλάσεις, σχολεία, κέντρα υγείας, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ; Δεν είχαν γίνει ποτέ. Θα σας απαντήσω ωστόσο γιατί γίνονται σήμερα. Διότι εμείς δεν είχαμε την παλιά νοοτροπία να κάνουμε έργα για τα έργα και να δείχνουμε πλασματικές απορροφήσεις, απλά και μόνο για να μας λέει μπράβο η Ευρώπη. Εμάς από την πρώτη στιγμή, μας ενδιάφερε τα έργα να είναι ανταποδοτικά στον πολίτη και να ακολουθούν έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Να μην είναι δηλαδή αποσπασματικά, αλλά να εντάσσονται στο όραμά μας για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Και δεν είναι ασφαλώς μόνο αυτό. Σκεφτείτε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα δημόσια έργα ναυαγούσαν στα δικαστήρια. Με τις ενστάσεις και τις προσφυγές. Κι αυτό διότι οι κανόνες δεν ήταν καθαροί και τα πράγματα δεν γίνονταν πάνω στο τραπέζι. Η ύπαρξη διαφάνειας και η απαρέγκλητη τήρηση του νόμου είναι βασική συνισταμένη της αποτελεσματικότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν συμπολίτες μας που υποφέρουν. Κάποιοι σας κατηγορούν για την ανεργία...

Ασφαλώς υπάρχουν συμπολίτες μας που υποφέρουν. Και αυτό είναι που αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή και εργαστήκαμε με τόσο πυρετώδεις ρυθμούς. Στα έργα που γίνονται αυτήν την στιγμή στην Πελοπόννησο δεν εργάζονται συμπολίτες μας; Αυτό το 1 δις ευρώ, ο προυπολογισμός του συνόλου των έργων που εκτελούμε, δεν πέφτει στην τοπική μας οικονομία; Και εμείς δεν φέραμε αεροπορικές εταιρείες στην Καλαμάτα; Οι 22.000 τουρίστες που ήλθαν επιπλέον πέρυσι στην Πελοπόννησο , μετά από διαπραγματεύσεις που αναλάβαμε εμείς,  δεν δημιούργησαν θέσεις εργασίας; Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η ανεργία δεν είναι καν αυτή που αναφέρουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που διαβάζουν δυο μπλογκς και νομίζουν ότι αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή. Και είναι η ανεργία που πλήττει τους νέους μας, που υπερβαίνει το 70% στις πιο κρίσιμες ηλικίες. Σε αυτό το πρόβλημα, όποιος λέει ότι έχει να δώσει την λύση, είναι κοινός ψεύτης και λαικιστής. Εμείς έχουμε την απάντηση που φέρνει ήδη την λύση. Που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα, διότι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέταμε, και όσα έχουμε σχεδιάσει από σήμερα για την επόμενη περίοδο. Θέλω να σας πω κάτι. Το επόμενο ΕΣΠΑ, που λέγεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, το ΣΕΣ δεν έχει καμία σχέση με τα κοινοτικά προγράμματα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Διεκδικήσαμε και πήραμε 60 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαική Επιτροπή και έχουμε ήδη σχεδιάσει τις κοινωνικές δομές για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, προκειμένου να μην ξαναδούμε φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ζωή τους. Ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι όλοι οι πολίτες της Πελοποννήσου να απολαμβάνουν τα βασικά αγαθά, με ιδιαίτερη μέρινμνα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, το ΣΕΣ ρίχνει την μεγαλύτερη βαρύτητα του στην επιχειρηματικότητα. Έχουμε σχεδιάσει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα δώσει ρευστότητα στην αγορά με χαμηλότοκα δάνεια κίνησης και παροχή εγγυήσεων, ενώ οι 10 θερμοκοιτίδες για νεανική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσουν τα "εκκολαπτήρια" για τους Αρκάδες επιχειρηματίες του αύριο.
Όσοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δήθεν για τους αδύναμους, απλώς εμπαίζουν τους πολίτες και ψαρεύουν στα θολά νερά του λαικισμού. Ο τόπος όμως δεν έχει την πολυτέλεια για πειραματισμούς που οδήγησαν σε οδυνηρά αδιέξοδα το προηγούμενο διάστημα.

Κύριε Τατούλη, την προηγούμενη φορά είχε στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά σας το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Σήμερα σας στηρίζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να σας θυμίσω κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ. Το πείραμα που κάναμε εμείς το 2010, που ενωθήκαμε με έναν κοινό σκοπό, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, ήταν πρωτόγνωρο για την χώρα. Και λίγους μήνες μετά, αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης ακολούθησε η χώρα και αυτήν την στιγμή τίποτε δεν προοιωνίζεται ότι θα έχουμε σύντομα αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Είναι πολύ σημαντικό που σήμερα και ενόψει των επόμενων εκλογών, έχουν καταργηθεί τα χρίσματα και οι κομματικές αποχρώσεις των ψηφοδελτίων. Και αυτή η ανατροπή ξεκίνησε από την "Νέα Πελοπόννησο", από την δική μας Πελοπόννησο. Το έργο που παρήγαμε ήταν εξαιρετικά σημαντικό, αν λάβετε μάλιστα υπόψιν σας ότι τα καταφέραμε μέσα στην χειρότερη κρίση που έχει ποτέ περάσει η χώρα. Αυτό το έργο αναγνωρίστηκε ως σημαντικό και από τα αστικά κόμματα και για αυτό συνέπλευσαν μαζί μας. Τώρα αν κάποιοι, που ανάσαιναν για χρόνια σε κομματικούς σωλήνες και σε συνθήκες περιβάλλοντος τους κοβόταν η αναπνοή, και σήμερα έχουν ντυθεί με τον μανδύα του ανεξάρτητου, είναι ωστόσο γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες. Εμείς δεν είχαμε ποτέ δικούς μας τους μηχανισμούς, συγκρουστήκαμε όταν θεωρούσαμε ότι το καράβι πήγαινε στραβά, πληρώσαμε την επιλογή μας, δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις. Εμείς έχουμε πάνοτε τους πολίτες και το καθαρό μας πρόσωπο απέναντί τους.

Κύριε Περιφερειάρχη, μιλήσατε για διαφάνεια. Ωστόσο διάφοροι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για αδιαφάνεια, με την εμπλοκή του αδελφού σας σε δημόσια έργα της περιφέρειας...

Αυτός ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει διάφοροι κύκλοι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εναντίον μου, πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν τους έχει οδηγήσει πουθενά. Είναι τυχαίο που οι κομιστές αυτοί των φακέλων περιοδεύουν σε όλους τους αρμόδιους χωρίς να έχουν βγάλει ποτέ κάποια άκρη; Κοιτάξτε, εγώ δεν έκρυψα ποτέ τίποτε. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, δημοπρατήσαμε εκατοντάδες έργα και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν δεν ήταν παρά μόνο δύο. Αυτός ο περιοδεύων θίασος ατόμων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν την δική τους γύμνια, που δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν κάτι θετικό για την Πελοπόννησο, που δεν έχουν κανέναν δικό τους σχεδιασμό, που δεν έχουν δείξει ποτέ την αποτελεσματικότητά τους από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κι αν πέρασαν, αυτός ο θίασος  είναι περαστικός από τον τόπο μας. Ήλθαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους και στην συνέχεια, την επομένη των εκλογών θα αναχωρήσουν και πάλι για την Αθήνα. Δεν τους έχετε ακούσει να λένε ότι οι διαδικασίες είναι νόμιμες, αλλά τίθενται ζητήματα ηθικής; Τι είναι τελικώς η ηθική; Μανταλάκι να το κρεμάει ο καθένας στο δικό του συρματόσχοινο; Ε, λοιπόν, εγώ απαντώ ξεκάθαρα στους πολίτες. Όσοι μιλούν με τόσο μένος για ηθική, προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους πομπές. Τους φακέλους, τα  φακελάκια, τις δικογραφίες που είναι ανοικτές, τους παχυλούς μισθούς τους, τις αργομισθίες  σε ΜΚΟ, τις περίεργες σχέσεις με τράπεζες. Σε αυτό το παιχνίδι της λάσπης δεν έπαιξα ποτέ. Και δεν θα παίξω ασφαλώς ούτε και σήμερα. Εμείς μιλούμε μόνο για την Πελοπόννησο. Για το σήμερα, το αύριο και τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, και το πού μένουμε, και ποιος από εμάς διαβιώνει σε συνθήκες χλιδής. Και ασφαλώς δεν είμαι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου.

Πέρα από αυτό, κατηγορείστε και για αδιαφάνεια στο ζήτημα διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και για έλλειμμα δημοκρατίας.

Το έργο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι δίχως άλλο το πιο σημαντικό έργο αυτής της τριετίας, όχι μόνο για την Αρκαδία, την Πελοπόννησο, αλλά για όλην την χώρα. Είναι ένα έργο- σημαία για το οποίο πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι όλοι οι πολίτες, γιατί ανήκει σε όλους μας. Όταν πριν από τρία χρόνια δεσμευτήκαμε ότι θα δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, μας κατέκριναν για μεγαλοιδεατισμό, για βερμπαλισμό και για κούφιες κουβέντες. Σε κάθε βήμα μας, περίμεναν να μπει η τρικλοποδιά και το έργο να ακυρωθεί για πάντα. Διαψεύστηκαν. Οι εγκαταστάσεις της Πελοποννήσου, σύγχρονες και ευρωπαικού επιπέδου, θα είναι έτοιμες το 2015 και οι χωματερές  και οι ξεχειλισμένοι κάδοι θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι που διακινούν την κινδυνολογία τους. Είναι οι γνωστοί- άγνωστοι που δεν θέλουν να γίνει τίποτε θετικό στον τόπο, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν να κερδίσουν από την μαφία που διαχειρίζεται επί δεκαετίες τα σκουπίδια μας , με κέρδη εκατομμυρίων. Ακούω τόσο συχνά να λένε για δήθεν χωματερή στην Παλαιόχουνη. Ε, δεν μπορούν, δεν θέλουν  να αντιληφθούν ότι πρόκειται για κλειστή εγκατάσταση, χωρίς οσμές, χωρίς υγρά απόβλητα. Μας έλεγαν τόσο καιρό ότι θα φέρουμε την καύση. Ε, λοιπόν σήμερα που η τεχνολογία που επιλπέχθηκε είναι η πιο οικολογική λύση, δηλαδή  η κομποστοποίηση, συνεχίζουν τα ίδια παραμύθια. Μας μιλούν κάποιοι για το κόστος. Εμείς λέμε ότι στην Πελοπόννησο έχουμε επιτύχει την καλύτερη  τιμή. Σκεφτείτε ότι από τα 62 ευρώ που θα κοστίζει ανά τόνο η διαχείριση σύμφωνα με τον διαγωνισμό που φέραμε σε πέρας, τα 35ευρώ είναι η επίσημη τιμή του κράτους για την μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΥ. Ποιος αυτήν την στιγμή μπορεί να δώσει λύση διαχείρισης με τα 30 ευρώ που απομένουν; Ακούστε. Όσοι αντιδρούν αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες. Και δεν τους αδικούμε διότι για πρώτη φορά στην χώρα έγινε τέτοια διαγωνιστική διαδικασία για τέτοιο έργο. Οι υπόλοιποι είναι ξεκάθαρο ότι ούτε άλλη λύση έχουν να προτείνουν και ίσως κάποιοι είχαν να κερδίσουν κάτι από την  μέχρι σήμερα διαδικασία μεταφοράς, που κόστιζε  στους πολίτες σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και 120 ευρώ! Οι εγκαταστάσεις στην Παλαιόχουνη θα λειτουργούν ως περιβαλλοντικά σχολεία, θα δημιουργήσουν 100 άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους συμπολίτες μας θέλουν να ασχοληθούν με την Νέα Οικονομία που γεννιέται γύρω από το έργο.

Και για το έλλειμμα δημοκρατίας τι λέτε;

Όσοι μιλούν σήμερα για έλλειμμα δημοκρατίας είναι οι ίδιοι ακριβώς που διατυμπανίζουν το έργο που κάναμε ως περιφερειακή Αρχή ως δικό τους αποκλειστικά έργο. Τελικά τι από τα δύο συμβαίνει; Ή ήμουν αντιδημοκρατικός και τα έκανα όλα μόνος μου ή δημοκρατικός και τα έκαναν αυτοί; Οι αντιφάσεις είναι ίδιον όσων δεν έχουν σταθερές στην πολιτική τους διαδρομή και λειτουργούν τυχοδιωκτικά. Δεν νομίζω ωστόσο ότι όλη αυτή η ατζέντα αφορά τους πολίτες. Ο τόπος χρειάζεται στιβαρή ηγεσία, άξιους, ικανούς και αποτελεσματικούς ανθρώπους, που έχουν δώσει διαπιστευτήρια. Όλα τα υπόλοιπα είναι ο προσωπικός καημός του καθενός. Και έχω μάθει στην πολιτική να μην παίρνω τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο.

Κύριε Περιφερειάρχη, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα είναι ένα και μοναδικό: Αφενός ποιος έχει σχέδιο για τον τόπο, για την Αρκαδία και την Πελοπόννησο και αφετέρου ποιοι είναι εκείνοι που έχουν την αποδεδειγμένη ικανότητα να φέρουν σε πέρας το έργο που θα τους αναθέσουν οι πολίτες. Το έργο που κάναμε είναι η εγγύηση για το μέλλον της Πελοποννήσου.