Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης και της λασποβροχής στον ανθρώπινο οργανισμό (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης και της λασποβροχής στον ανθρώπινο οργανισμό (video)

Ιούνιος 04, 2014 - 13:19

Με αφορμή την «επιστροφή» της αφρικανικής φαιοκόκκινης σκόνης και της λασποβροχής επισκεφθήκαμε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκειμένου να λυθούν κάποιες απορίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Διαμαντόπουλος διευθυντής δημόσιας υγείας της περιφέρειας Πελ/σου μίλησε γι' αυτό το φαινόμενο, το οποίο όπως ανέφερε τους έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία δέκα χρόνια. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει πάνω της 9  βαρέα μέταλλα όπου δεν κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου. Επίσης η σκόνη μεταφέρει ρύπους και πολλά σωματίδια τα οποία οφείλονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Oι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μεγαλύτερες στα άτομα που έχουν χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο κ. Διαμαντόπουλος συμβουλεύει τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε ανοιχτό χώρο και να μένουν σπίτι, συμβουλή την οποία έχει επισημάνει και ο κ. Μπεχράκης.

Το φαινόμενο αυτό έχει και μερικά θετικά επακόλουθα όπως την ανανέωση φυτοπλαγκτού.
Η σκόνη η οποία κάθεται στα φρούτα και στα λαχανικά δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς με ένα εντατικό πλύσιμο με άφθονο νερό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η μικρής διάρκειας και έντασης λασποβροχή που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εντείνει το πρόβλημα καθώς η ατμόσφαιρα δεν καθαρίζει σε μεγάλο βαθμό και εκτός των άλλων δημιουργείται υγρασία η οποία κάνει πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο της λασποβροχής δε θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς στα μέσα Ιουνίου δείχνει να εξασθενεί μη δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.

Κλείνοντας ο κ. Διαμαντόπουλος επεσήμανε κάποιες μικρές συμβουλές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

1)Να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές τις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
2)Να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση και την έντονη δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.
3)Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους
4)Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό τους ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη κ. Διαμαντόπουλου διευθυντή δημόσιας υγείας Περιφέρειας Πελ/σου