Το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στο Ναύπλιο

Αύγουστος 07, 2014 - 14:17

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες & βίντεο eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος

Προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, θα εξερευνήσει το MS Tûranor Planet Solar το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο, που κινείται με ηλιακή ενέργεια και κατέπλευσε σήμερα 7 Αυγούστου 2014 στο Ναύπλιο.

Το σκάφος χρησιμοποιεί για την κίνησή του ηλιακή ενέργεια, που συλλέγετε από ηλιακά πάνελ εμβαδού 512 τετραγωνικών μέτρων που τροφοδοτούν έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη, έως σήμερα, κινητή μπαταρία στον κόσμο για μη στρατιωτική χρήση. Όταν οι μπαταρίες είναι πλήρως φορτισμένες, το σκάφος μπορεί να πλεύσει έως και 72 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες ερευνών για να οριστικοποιηθούν οι διαστάσεις και το ιδανικό σχέδιο ενός σκάφους του οποίου βασικός σκοπός είναι να διασχίσει τις θάλασσες από άκρη σ' άκρη. Για την ναυπήγησή του που διήρκεσε 14 μήνες, απαιτήθηκαν 64.000 ώρες εργασίας, ενώ δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατ. Ευρώ!

Το σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της κοιλάδας της Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Σε αυτόν τον χώρο οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πιθανό να εντοπιστούν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό.

Το καθαρά ερευνητικό έργο της αποστολής θα διεξαχθεί από 11 έως 22 Αυγούστου, στην Κοιλάδα Αργολίδας και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες, αναλύσεις αποτελεσμάτων κ.α., με τη συνεργασία Ελβετών και Ελλήνων ερευνητών

Βάση της επιστημονικής ομάδας που θα διεξάγει τις υποθαλάσσιες έρευνες, θα είναι ένα "διαμάντι" της τεχνολογίας: Το MS Tûranor PlanetSolar, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν στον κόσμο, θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για δεύτερη φορά, μετά την αποστολή DeepWater του 2013.

Φωτογραφίες & βίντεο eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος

www.argolidaportal.gr

http://www.youtube.com/watch?v=iVBqyNQIAWU