Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Απρίλιος 18, 2012 - 10:27

φωτογραφία Κώστας Τασσόπουλος

Κάθε Πέμπτη στην περιοχή του Πειρουνη στο Άργος γίνεται ένα ξεχωριστό παζαρι,εκεί βρίσκεται η ζωαγορά όπου δεκάδες κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα, την Αρκαδία αλλά και άλλους νομούς της Πελοποννήσου έρχονται να πουλήσουν τα ζώα τους.
Εκεί λοιπόν θα βρείτε προβατίνες,αρνάκια ,κατσικάκια μέχρι και πουλερικά ακόμα και κλίτσες για τους τσοπάνηδες.
Μια μικρή πολιτεία από κτηνοτρόφους και αγοραστές δημιουργείτε κάθε Πέμπτη,μακριά από το κέντρο του Άργους κάτι που ίσως κάνει πολλούς να μην το γνωρίζουν.
Όμως οι κτηνοτρόφοι που φέρνουν από τις ορεινές κυρίως περιοχές τα ζώα τους και που έχουν κάνει μεγάλο κόπο και πολλά έξοδα να τα μεγαλώσουν βρίσκονται σε απόγνωση,αφού δεν έχουν δουλειά.
Οι ζωοτροφές έχουν φτάσει στα ύψη, η ΔΕΗ συνεχώς ανεβαίνει και αυτοί συνεχώς μειώνουν την  τιμή που πουλούν τα ζώα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Μεγάλη Πέμπτη μια μέρα που λόγω Πάσχα υπάρχει αυξημένη κίνηση η τιμή στα αρνιά ήταν στα 5 και πολλές φορές έπεφτε στα 4e και όμως σε μια ημέρα που είχαν την ελπίδα ότι θα βγάλουν κάποια χρήματα να κλείσουν κάποιες τρύπες και πάλι δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση.
Η ζωαγορά του Άργους έχει την δικιά της ιστορία και παράδοση,ξεκίνησε στους Στρατώνες του Καποδιστρία μετά πήγε στις Πορτίτσες και τώρα βρίσκεται στου Πειρούνη.
Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες ιδιαίτερα όταν βρέχει,όμως και τι να κάνουν κάπου πρέπει να έχουν τον δικό τους χώρο για να κάνουν τις συναλλαγές τους,αίτημα βέβαια εδώ και χρόνια είναι η δημιουργία σφαγείων στην περιοχή του Άργους..(ρεπορτάζ Κώστας Τασσόπουλος)