ΑΝΤΑΡΣΥΑ:Τελικά τι κέρδισε ο δήμος Ναυπλίου;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΑΝΤΑΡΣΥΑ:Τελικά τι κέρδισε ο δήμος Ναυπλίου;

Δεκέμβριος 02, 2014 - 15:43

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας:Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος επέλεξε τελικά να ανακηρύξει τον πρωθυπουργό της μνημονιακής συγκυβέρνησης Α. Σαμαρά σε επίτιμο δημότη της πόλης. Ο πρωθυπουργός ήρθε, παρέλαβε το χρυσό κλειδί της πόλης και αποχώρησε. Τελικά τι κέρδισε ο δήμος απ΄ όλη αυτήν την απέλπιδα προσπάθεια να εξωραΐστει η εικόνα της κυβέρνησης και το πρόσωπο του Α. Σαμαρά;

Με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ο πρωθυπουργός ως ένα λαοπρόβλητο πρόσωπο που χαίρει της ευγνωμοσύνης του κόσμου για τις προσπάθειες του “να σώσει τη χώρα”. Οι δηλώσεις όμως του πρωθυπουργού στο βουλευτικό μόνο νέα μέτρα περιλάμβαναν και μια αόριστη υπόσχεση πως η κρίση θα τελειώσει στο μέλλον αν παραμείνει βέβαια αυτός πρωθυπουργός. Για το έργο του Ανάβαλου, που αναφέρθηκε έτσι για να φανεί πως προσφέρει και αυτός υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία κρατούμε κάθε επιφύλαξη, καθώς πρόκειται για ένα τεχνικό έργο εφάμιλλο με το γιοφύρι της Άρτας που κάθε φορά “ολοκληρώνεται” επί των ημερών κάποιου πολιτικού προσώπου.

Η “υπέρλαμπρη γιορτή” στη λογική του “Άρτος και Θεάματα” που ετοίμασαν αποδείχτηκε ότι αφορούσε τελικά μόνο λίγους επίσημους και κομματικά στελέχη ευνοούμενους της κυβέρνησης. Στην ουσία έστησαν μια γιορτή παρωδία, κρυμμένοι πίσω από μια καγκελόφραχτη πλατεία και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και πληθώρα σωματοφυλάκων. Ένας μικρός ιδιωτικός στρατός να φυλάει τους άρχοντες και τους αυλικούς μην έρθουν σε επαφή με τους πληβείους. Ποια είναι τελικά αυτή “η μειοψηφία που με τη βία” προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της;

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλέστηκε από πολίτες του Ναυπλίου έδειξε τη γύμνια τους. Με δυναμική παρουσία, παλμό και αγωνιστική διάθεση, ο εργαζόμενος κόσμος του Ναυπλίου αντέδρασε στην προκλητική και πολυέξοδη εκδήλωση του δήμου και υπενθύμισε πως δεν έχει καμία νομιμοποίηση, πόσο μάλλον τώρα που η κυβέρνηση προωθεί νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα υπό τις διαταγές της τρόικας.

Πρέπει όμως να θέσουμε και το ερώτημα γιατί οι δημοτικές παρατάξεις του Ναυπλίου, ενώ διαφώνησαν με την ανακήρυξη του Α. Σαμαρά ως επίτιμο δημότη καταγγέλλοντας ως προκλητική την απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής (Λαϊκή Συσπείρωση, ΑΥΡΑ, Άλλη Πρόταση), δεν πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν και να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δεν πήραν καμία πρωτοβουλία και δεν στήριξαν ούτε με ανακοίνωσή τους την πρωτοβουλία των πολιτών. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες πολιτικές συλλογικότητες, ανεξάρτητα αν κάποιοι επέλεξαν να παρευρεθούν ή να συμμετέχουν στην διοργάνωση ενεργά σαν άτομα.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρήσαμε καθήκον μας να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην “Πρωτοβουλία των πολιτών του Ναυπλίου ενάντια στην ανακήρυξη του Α. Σαμαρά ως επίτιμο πολίτη”, και έτσι να δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους όσοι προσβλήθηκαν από την απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου και να αντιδράσουν στην κοροϊδία:

Οι μαθητές και η νεολαία που είναι καταδικασμένοι στο αβέβαιο μέλλον και την ανεργία.

Οι άνθρωποι του μεροκάματου και οι άνεργοι που στερούνται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

Οι αγρότες που πριν λίγο καιρό ήταν στους δρόμους.

Οι μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που τους έκλεισαν το μαγαζί και το γραφείο.

Οι συνταξιούχοι που τους κλέβουν τους κόπους μιας ζωής για να πληρωθούν τα ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαράτσια.

Μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, οργανωμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους, να παλέψουμε για την ανατροπή των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το Ευρώ και να διεκδικήσουμε ένα μέλλον με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ