Συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνάντηση του ΥΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Δεκέμβριος 05, 2014 - 12:55

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τη Δευτέρα 01/12/2014 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Αργολίδας συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αργολίδας. Η συνάντηση οργανώθηκε στα πλαίσια της ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με τον Χωρικό Σχεδιασμό και τις αλλαγές που επέρχονται με το καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν το μέλλον του Επιμελητηριακού Θεσμού εν γένει,  οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Αργολίδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  τα μέλη του. 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Φώτης Δαμούλος ανέφερε στον Υπουργό το θέμα της βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων, την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας καθώς και την αναγκαιότητα της ύπαρξης ισχυρών Επιμελητηρίων, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια ως σύμβουλοι της Πολιτείας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Επιπλέον, ανέπτυξε λεπτομερώς τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για άμεση λήψη μέτρων που αφορούν την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι οποίες συνοψίζονται επιγραμματικά παρακάτω:

 

Νομοθετική παρέμβαση για μια ρεαλιστική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές στον ΟΑΕΕ με στόχο την προστασία τόσο των ασφαλισμένων όσο και του Ταμείου

Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς

Εξαίρεση και απαλλαγή των βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Μείωση του επιτοκίου από τις Τράπεζες και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την διάσωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη παύση κατασχετηρίων και προσωποκρατήσεων

Συζητήθηκαν επίσης το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, οι ρυθμίσεις σχετικά με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου καθώς και η μετατροπή των χρήσεων γης. Η Διοίκηση τόνισε την ανάγκη να δοθεί παράταση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων τουλάχιστον έως και το 2025 και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο μετεγκατάστασης με εξ ολοκλήρου κάλυψη των εξόδων τους εφόσον δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση λειτουργία βιοτεχνικού πάρκου.

Τέλος, η Διοίκηση εξέφρασε την επιθυμία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Επιμελητηρίου στα πλαίσια των προγραμμάτων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και η διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης για ενεργειακούς επιθεωρητές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και του νέου ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης έλαβε σοβαρά υπόψη του τα όσα ειπώθηκαν από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου για την εξεύρεση λύσεων που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Νομού.