Περιοδεία του Βενιζέλου στη Τρίπολη (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περιοδεία του Βενιζέλου στη Τρίπολη (φωτογραφίες)

Ιανουάριος 04, 2015 - 14:23

φωτογραφία eurokinissi Στέλιος Στεφάνου

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή (04/01/2015) επίσκεψή του στην Τρίπολη, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ελληνικός λαός να στηρίξει την πολιτική που εξασφαλίζει την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση, ενώ έκανε και πάλι την αυτοκριτική του και ανέφερε από την αρχή της ομιλίας του το «πάταξον μεν, άκουσον δε», αναφερόμενος στα λάθη του ΠαΣοΚ.

«Αυτή την αλήθεια που σας λέμε, ακούστε την, Ελληνίδες και Έλληνες. Τώρα δεν πρέπει να γίνει καμιά λανθασμένη επιλογή, δεν πρέπει να θυσιάσουμε τις θυσίες, δεν πρέπει να χάσουμε αυτά που κατακτήσαμε, γιατί τώρα πρέπει να κατακτήσουμε την Ελλάδα που μπορεί να δώσει ξανά ευκαιρίες και προοπτικές στα παιδιά της. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει ασκήσει τη σκληρή, έμπρακτη αυτοκριτική που έχουμε ασκήσει εμείς, δεν έχει υποστεί την ταπείνωση που έχουμε υποστεί εμείς. Αλλά, όταν φτάνεις στο δίλημμα να υπερασπιστείς το κομματικό ή το εθνικό συμφέρον, με κάθε κόστος κάνεις το δεύτερο. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, εμείς που διαμορφώσαμε την εθνική στρατηγική, εμείς που είδαμε άλλα κόμματα να αλλάζουν την πολιτική τους, και που από εκπρόσωποι της αντιμνημονιακής ευκολίας και έβαλαν πλάτη, εμείς τώρα κρατάμε ψηλά την ευθύνη, την ίδια την πατρίδα, τις προοπτικές της ίδιας της οικονομίας.»

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του κυβερνητικού συνασπισμού και στους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο: «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και εν τούτοις να διατρέχουμε πολλούς κινδύνους; Είναι ένα λογικό, βασικό ερώτημα. Ναι, πετύχαμε πάρα πολλά, η Ελλάδα του ‘15 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του ‘09 και του ‘10, ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη, ένα τεράστιο έλλειμμα πάνω από 25 δισεκατομμύρια μόνο για μια χρονιά. Είχαμε ένα χρέος που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, ήμασταν στον γκρεμό. Και σήμερα έχει τα καλύτερα δημοσιονομικά δεδομένα, θα έχουμε πλεόνασμα και θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία που το πετυχαίνει αυτό. Έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, το ισοζύγιο απασχόλησης έχει γίνει θετικό, μειώνεται η ανεργία, έχουμε τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να είμαστε εύθραυστοι και εκτεθειμένοι, για λόγους καθαρά πολιτικούς. Οι άλλες χώρες έχουν ευρεία πολιτική συναίνεση, κλίμα ήρεμο, αντιπολίτευση που δεν στερεί από την κυβέρνηση τη διαπραγματευτική της δύναμη».

Στη συνέχεια, στράφηκε εναντίον της αντιπολίτευσης και στηλίτευσε τη στάση της να μην αναγνωρίζει, όπως είπε, τις αποφάσεις της κυβέρνησης: «Είναι πρωτοφανές στην Ευρώπη η αντιπολίτευση μιας χώρας να μην αναγνωρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι αγορές θέλουν βεβαιότητα, συνέχεια. Αυτή η αβεβαιότητα είναι κάτι που κοστίζει στον κάθε Έλληνα, στο κάθε σπίτι. Κοστίζει γιατί δεν βρίσκεις να δανειστείς, γιατί δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα επιτόκια, κοστίζει στον άνεργο, στον επαγγελματία. Αυτό εξηγεί γιατί ενώ έχουμε πετύχει τόσα πολλά, μόνοι μας τα ακυρώνουμε».

Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ερώτημα των εκλογών, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο: «Δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες και εύκολες λύσεις, ο τόπος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, θέλει άλλου τύπου προσέγγιση. Το ζήτημα είναι ποια κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί και μπορεί να σχηματιστεί, και ποια θα είναι η εθνική στρατηγική. Το ΠαΣοΚ λέει ότι ο μόνος τρόπος να κυβερνηθεί ο τόπος, είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους Αρκάδες να στηρίξουν το ΠαΣοΚ, διότι, όπως είπε, το κόμμα του μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη της ανάπτυξης αλλά και την κοινωνική συνοχή, ενώ επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν «βάλει πλάτη», εννοώντας τη συγκυβέρνηση, και έχουν επιτύχει πάρα πολλά, όπως την αναδιάρθρωση του χρέους.

Έως τις 28/2 πρέπει να έχουμε περάσει από τη μία άκρη στην άλλη, έχουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θέλουμε να το χάσουμε αυτό,

δήλωσε για το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών, ενώ έψεξε τη ΔΗΜΑΡ για αντιφάσεις και για το γεγονός ότι διεκδικεί ρόλο χωρίς να διαθέτει εμπειρία και αίσθηση καθήκοντος. «Η χώρα έπρεπε να έχει εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να βγει από το μνημόνιο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η χώρα να είναι ακυβέρνητη. Πρέπει να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε.

«Εδώ χτυπά η καρδιά της παράταξης. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ, είναι το ιστορικό κόμμα», ανέφερε, επισημαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον διαχωρισμό του κινήματος από εκείνο του Γ. Παπανδρέου το οποίο επισήμως ανακοινώθηκε χθες. Και υπενθύμισε τη φράση του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, ότι

το ΠαΣοΚ ούτε κληρονομείται ούτε τεμαχίζεται

Και επεσήμανε ότι μόνο το ΠαΣοΚ «διαμορφώνει την προοδευτική εθνική στρατηγική, που είναι υπεύθυνη, σταθερή και αποτελεσματική».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους φυσικούς και στους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει η χώρα μας και τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε ως λαός για να αντεπιτεθούμε στην κρίση: «Γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, φυσικοί πόροι, το ταλέντο των Ελλήνων. Οι φυσικοί πόροι, η γη μας και οι άνθρωποί μας. Η χωροταξία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι δομές, η επιχειρηματικότητα, η παιδεία, ο πολιτισμός. Μόνο το ΠαΣοΚ τα εγγυάται αυτά».

Στη συνέχεια, ζήτησε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ: «Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Αλλά, φίλες και φίλοι, για να αποδώσει η προσπάθεια, πρέπει να μας ακούσουν ξανά οι πολίτες, πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι, ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη σπίτι-σπίτι, πόρτα-πόρτα, στο Διαδίκτυο, αλλά κυρίως κατά πρόσωπο».

«Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι μπροστά τα στελέχη μας, τρία σημαντικά στελέχη από την Πελοπόννησο στην κυβέρνηση, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, ο Γ. Μανιάτης που διαχειρίζεται το περιβάλλον,ο Γ. Γρηγοράκος στο εθνικό σύστημα υγείας», είπε, παρουσιάζοντας τα στελέχη του ΠαΣοΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Είναι υπόθεση τιμής να αφήσουμε πίσω το μνημόνιο, για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο! Και με τη νίκη!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία παρακολούθησαν, εκτός από την κυρία Εύα Καϊλή, η οποία είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης,ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας, ο Τάσσος Χειβιδόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, ο κ. Γιόβας, ο κ. Τότσης, ο κ. Μαντάς δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και πολλοί φορείς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.(φωτογραφίες eurokinissi-Στέλιος Στεφάνου) www.arcadiaportal.gr