Ο Γ. Μανιάτης για ανθρωπιστική κρίση,ενέργεια, κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Γ. Μανιάτης για ανθρωπιστική κρίση,ενέργεια, κυβέρνηση

Μάρτιος 12, 2015 - 15:46

φωτογραφία eurokinissi

Σημεία Συνέντευξης (11/03/2015) Γιάννη Μανιάτη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

1. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόχειρα και αναποτελεσματικα το μεγάλο θέμα της ανθρωπιστικης κρίσης με το πρόσφατο νομοσχέδιο. Αναφορικά με τη δωρεάν ηλεκτροδότηση και για το πού βρισκόμαστε σήμερα, όλοι θέλουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Ομως, αρκετά ζητήματα έχουν ήδη αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα. Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες:

1η κατηγορία: Σήμερα 640.000 οικογένειες έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.), δηλαδή 2-3 εκατομμύρια Έλληνες Πολίτες έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρικό με έκπτωση έως 45%.

2η κατηγορία: Σήμερα περίπου 8.000 οικογένειες που είναι στην ακραία απόλυτη φτώχεια, έχουν απολύτως δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αυτές τις οικογένειες δίνεται το δωρεάν ρεύμα όχι από κάποιον Υπουργό ή από κάποια Υπηρεσία του Υπουργείου, αλλά δίνεται με μια Επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει σε κάθε Δήμο μαζί με τα τοπικά στελέχη της ΔΕΗ, δηλαδή η τοπική κοινωνική λειτουργός του Δήμου μαζί με τον Διευθυντή της τοπικής ΔΕΗ συναποφασίζουν για τη μη δυνατότητα πληρωμής και τη χορηγηση δωρεάν άμεσης σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

3η κατηγορία: Για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Εκκλησιαστικά συσσίτια, Δημοτικά συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φορείς που παρέχουν στέγη σε άστεγους, κ.λπ.) περίπου 3.500 Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με ειδική νομοθετική ρύθμιση που περάσαμε, μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70%.

4η κατηγορία: Πρόκειται για μια κατηγορία που κακώς δεν έχει προχωρήσει και πρέπει να  προχωρήσει. Έχουμε βρει 15.000.000 € από το ΕΣΠΑ για να δώσουμε με έκπτωση 60% Φυσικό Αέριο σε περίπου 30.000 οικογένειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία εξήντλησαν όλα τα χρηματοδοτικά όρια τους.

5η κατηγορία: Ξεκινήσαμε μία διαδικασία με αφορμή συνεργασία που είχα με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Έστειλα επιστολή (και υπάρχει και γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με την οποία ζητούσα ό,τι έχουμε κάνει για το ηλεκτρικό ρεύμα να το κάνουμε και για το Φυσικό Αέριο στις Κοινωνικές Δομές. Έχουμε απάντηση ότι μπορούμε να δώσουμε έκπτωση 70% Φυσικού Αερίου σε αυτές τις Κοινωνικές Δομές. Κατά συνέπεια έχουμε ένα σύνολο δράσεων που ασφαλώς δεν λύνουν ολόκληρο το κοινωνικο πρόβλημα, αλλά βοηθούν την κατάσταση.

2. Ξέρουμε όλοι ότι σε 13 πόλεις εφαρμόζεται πιλοτικά από φέτος το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που έχει τρία (3) σκέλη. Δηλαδή δίνει α)οικονομική ενίσχυση, β) στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γ) εργασιακή επανένταξη. Έχουμε αυτό το μηχανισμό κι επίσης έχουμε διασφαλίσει και χρήματα. Ο κ. Κεγκέρογλου είχε διασφαλίσει χρήματα ως Υφυπουργός, για να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Εμείς μάλιστα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε καταθέσει τροπολογία αντί να ψάχνουμε να βρίσκουμε νέους μηχανισμούς, να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν. Επιπλέον υπάρχουν η εκκλησία, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες που ασκούν κοινωνικό έργο. Ας τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν το θεσμό του εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος που δουλεύει και όπου έχουμε ήδη διασφαλίσει πάνω από 300 εκατομμύρια για τα επόμενα 2 χρόνια.

3. Τα ενεργειακά θέματα, τα θέματα των Υδρογονανθράκων και των Αγωγών, είναι ζητηματα ύψιστης εθνικής σπουδαιότητας. Εμείς τα χειριστήκαμε και πρέπει να τα χειρίζονται οι Κυβερνήσεις με αίσθηση βάθους του ιςτορικού χρόνου και με αίσθηση της εθνικής σπουδαιότητας.
Αυτό που έχει ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί και για τις έρευνες Υδρογονανθράκων, αλλά και για τους τρεις (3) αγωγούς που θα συνδέουν τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας με Ιταλία, τον αγωγό που θα συνδέει Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και τον αγωγό TAP. Είναι ζητήματα που απαιτούν συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. Απαιτούν να στείλουμε το μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές ότι είμαστε μια χώρα που θέλει επενδυτές, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας.

4. Βεβαίως θέλουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες της γειτονίας μας γιατί ζούμε σε μια διακεκαυμένη ζώνη που ξεκινάει από Ουκρανία, κατεβαίνει Συρία και Ιράκ και φθάνει Αίγυπτο και Λιβύη. Εμείς είχαμε ξεκινήσει και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία και τις γνωστές σχέσεις που έχουμε και με την Τουρκία. Η Ελλάδα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πόλο σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας, γιατί αυτό είναι το σπουδαίο μας γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Θέλω να ελπίζω ότι με αίσθηση ευθύνης οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα θα καταλάβουν ότι σχετίζονται με τα εθνικά κυριαρχικά ζητήματα και με την πορεία της χώρας.

5. Εμείς επιμένουμε ότι η μόνη διαδικασία για να αξιοποιηθεί ο Ορυκτός Πλούτος προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού δημοσίου, είναι να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με έλεγχο από τη Βουλή των Ελλήνων.
6. Η Κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την τρόικα. Εμείς θα στηρίξουμε και νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας στηρίζει.

7. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με το τι χρώμα πουκάμισο φοράμε, με ναρκισσισμό, με αλαζονεία. Έχουμε σοβαρούς συνομιλητές, ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες κι έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιο θεατρινισμό, αυτός απέβη σε βάρος της χώρας, σε βάρος ακόμη και  της ίδιας της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό βλέπετε την Κοινωνία από εκεί που εδινε μια πολύ μεγάλη στήριξη στη σημερινή Κυβέρνηση, αρχίζει και μειώνει την εμπιστοσύνη της.

8. Ξεκινήσαμε με το να πάρουμε χρήματα χωρίς να έχουμε μνημόνιο και καταλήξαμε στο να έχουμε μνημόνιο χωρίς να πάρουμε χρήματα. Δεν πρέπει να τους έχουμε απέναντί μας όλους. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε τις συμμαχίες μας, το απαιτούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Θα βοηθήσουμε όλοι μαζί, χρειαζόμαστε την Εθνική Ελλάδος για τη διαπραγμάτευση.

http://download.skai.gr/201503/video/maniatis20150311.mp4