Παρουσίαση του «Αργολικού Ημερολογίου» του έτους 1910 (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρουσίαση του «Αργολικού Ημερολογίου» του έτους 1910 (φωτογραφίες)

Μάρτιος 30, 2015 - 00:02

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού παρουσίασαν την αναστατική έκδοση του βιβλίου «Αργολικόν Ημερολόγιον 1910», στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός», την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015.
Για την αναστατική έκδοση μίλησαν:
Η κα Σοφία Πατούρα, Ιστορικός, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
και ο κος Γεώργιος Κόνδης, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Συγγραφέας και συντόνιζε ο οικονομολόγος κος Γεώργιος Γιαννούσης, πρόεδρος της Αργολικής Βιβλιοθήκης.
Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε.Παναγιωτοπούλου, Γ. Γαβρίλος ,ο αντιδήμαρχος Π. Παπαιωάννου , ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αργους-Μυκηνών Δ. Νικητόπουλος , ο πρόεδρος του ιδρύματος “Ι. Καποδίστριας” Κ. Χελιώτης και πολλοί άλλοι.

«Αργολικόν Ημερολόγιον 1910»

Το «Αργολικόν Ημερολόγιον 1910» εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Σύλλογο των εν Αθήναις Αργείων και προσφέρει στον αναγνώστη 356 σελίδες γεμάτες με γεγονότα από την τοπική  ιστορία, διηγήματα, αφηγήματα, άρθρα και άλλα ελεύθερα θέματα που έχουν συγγράψει οι σημαντικότεροι επιστήμονες, συγγραφείς και ιστοριοδίφες της Αργολίδας.

Τα ονόματα των  Ιωάννη Κοφινιώτη, Δημητρίου Βαρδουνιώτη, Δημοσθένη  Δεσμίνη, Μιχαήλ Λαμπρυνίδη,  του ιδρυτή του Συλλόγου Αργείων « Ο ΔΑΝΑΟΣ» Ιερέως Χρήστου Παπαοικονόμου, του Σωτηρίου Χρονόπουλου, του Γεωργίου Η. Σιμιτζόπουλου, του Σ. Μηλιαράκη, Καθηγητή του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πολλών άλλων, κοσμούν τις σελίδες αυτού του σπάνιου βιβλίου.

Ο πλούτος της ύλης και τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το Ημερολόγιο αποτελούν ένα θησαυρό λόγου και ύφους… γλαφυρότητας… και καθαρότητας της γλώσσας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους χρόνους.

  Βέβαια, πέρα από την αναγνωστική απόλαυση που προσφέρει, παρουσιάζει ανάγλυφα ολόκληρη την κοινωνική, πολιτιστική  και  πολιτική κατάσταση της πόλης, τις αρχές και τις αξίες έτσι όπως εκφράζονταν τότε και που τόσο δοκιμάζονται σήμερα...

Ο λόγος της αναστατικής έκδοσης σκοπεύει και αποβλέπει στην ανάδειξη του έργου και των λόγων, ανθρώπων που σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή και που τα μηνύματά της ίσως θα πρέπει τα ξαναδούμε κάτω από τις σημερινές συνθήκες για  να αντλήσουμε γνώση αλλά και να ενισχύσουμε την πίστη μας  για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω Ημερολόγιο:

Το εν Άργει Κεντρικόν Σχολείον της Ελλάδος.
Επίσκοποι Άργους και Ναυπλίου.
Ο φόνος του Καποδίστρια.
Ο Δράμαλης εν Άργει και οι αιχμαλωτισθέντες 500 και πλέον νέοι.
Η Επανάστασις εν Άργει κ.α.

(φωτογραφίες eurokinissi-Β.Παπαδόπουλος)