Παρελθόν οι ξαπλώστρες πλάι στο κύμα;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρελθόν οι ξαπλώστρες πλάι στο κύμα;

Απρίλιος 18, 2015 - 09:21

Αναπολείτε το περυσινό καλοκαίρι που ξαπλώνατε άνετα πλάι στο κύμα πάνω στις ξαπλώστρες και απολαμβάνατε το καφεδάκι σας; Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τίτλοι τέλους πέφτουν για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι αυξάνεται και το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο από το 20% στο 30%. Η απόφαση κινείται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ότι οι παραλίες πρέπει να ανήκουν στους Δήμους, αντίθετα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ελήφθη προσφάτως.

Η ισχύς των παραπάνω θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, και για πρώτη φορά οι Δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Στην απόφαση καθορίζονται σαφώς οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η μίσθωση παραλιών ή τμημάτων αυτών σε Δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση ομπρελών, τραπεζοκαθισμάτων και ξαπλωστρών, καντινών αλλά και εγκαταστάσεων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, αλλά και η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων. Ακόμη, αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα. Παράλληλα, οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις, οπότε ξεχάστε τα «μπιτάκια» που ακούγονταν από άκρου εις άκρον της παραλίας. Ακόμη, απαγορεύονται οι αφαιρούμενες τέντες στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη). Τέλος, απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση δεν υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση τάσσεται υπέρ της άνευ εξαιρέσεως παραχώρησης όλων των παραλιών, σε αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.