Έλληνες: 60 ώρες δουλειάς και στο όριο της φτώχειας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έλληνες: 60 ώρες δουλειάς και στο όριο της φτώχειας

Μάιος 08, 2015 - 12:13

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τον κατώτατο μισθό και τη διαμόρφωσή του στα κράτη-μέλη του, οι Έλληνες οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργάζονται πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως, προκειμένου να ζουν απλώς πάνω από το όριο της φτώχειας.

Σημειωτέον ότι σε πολλές χώρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, και μάλιστα σε σχέση με τις επιβαρύνσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με νομοθετική πρωτοβουλία, κάτι που, φυσικά, βρίσκει αντίθετους τους δανειστές της.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει συγκρίσεις σε ότι αφορά στο ελάχιστο επίπεδο των μισθών μεταξύ των χωρών, καθώς και σε σχέση με τον φόρο και των εισφορών που καταβάλλονται από εργοδότες και εργαζομένους. Και επισημαίνει την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν τους φόρους αλλά και τις εισφορές, σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό.

Η Ελλάδα, το Μεξικό, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ιαπωνία και το Μεξικό λαμβάνουν το 45% του μέσου μισθού, ενώ το 60% του μέσου μισθού λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη Σλοβενία, στη Γαλλία, στη Χιλή και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξετάζει τα εισοδήματα που τελικά προσφέρει σε μια οικογένεια ο κατώτατος μισθός αφού συνυπολογιστούν οι φόροι, στην Ελλάδα ένας μισθωτός σε μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά ή ένας εργαζόμενος σε οικογένεια με δύο παιδιά, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δουλεύει από 60 έως και 70 ώρες την εβδομάδα προκειμένου η οικογένειά του να μη βρίσκεται στο κατώφλι της φτώχειας. 

Η μελέτη κάνει λόγο για μη ρεαλιστικά ωράρια εργασίας, και επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει στις χώρες όπου εργάζεται μόνο το ένα μέλος της οικογένειας. Στον αντίποδα, στη Μ. Βρετανία, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία οι ώρες εργασίας είναι οι μισές απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που η διάκριση μεταξύ νέων -οι οποίοι λαμβάνουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό- και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, επεκτείνεται στα 25 έτη. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό, ενώ στη Λετονία οι νέοι έως 18 ετών αμείβονται με μεγαλύτερο κατώτατο μισθό.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε εργαζομένους στη χώρα μας οι οποίοι μπορεί να εργάζονται έως και δέκα ώρες την ημέρα, δηλαδή είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι, μόνο και μόνο για να τα «βγάλουν πέρα»...