Ο Γιάννης Μανιάτης στην ΝΕΡΙΤ για Παιδεία και Διαπραγμάτευση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Γιάννης Μανιάτης στην ΝΕΡΙΤ για Παιδεία και Διαπραγμάτευση

Μάιος 12, 2015 - 18:49

Σημεία τοποθέτησης καθ. Γιάννη Μανιάτη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «ΕΞΙ ΜΕ ΔΕΚΑ» με τη Στ. Χριστοφιλέα και τον Γ. Σκάλκο για Παιδεία και Διαπραγμάτευση

1.    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Χθες το απόγευμα συγκεντρωθήκαμε 2.000 άνθρωποι της Παιδείας, της Γνώσης, Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και δάσκαλοι της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κλειστό Γήπεδο Αμαρουσίου και όλοι μαζί διατρανώσαμε το μεγάλο ΌΧΙ στην οπισθοδρόμηση, στο πισωγύρισμα, στην άποψη ότι η αριστεία αποτελεί ρετσινιά. Είπαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επιλογή της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του Υπουργού Παιδείας, κ. Μπαλτά, που θέλουν να μας γυρίσουν 40 χρόνια πίσω. Επειδή αυτή η συγκέντρωση – συνάντηση ήταν ακηδεμόνευτη, χωρίς την παρεμβολή κομμάτων, θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα για μια Κοινωνία που αντιδρά, για μια Κοινωνία των Πολιτών που δεν δέχεται ότι μόνο με θαύματα μπορεί να σωθεί αυτός ο τόπος.

Όλοι οι πολιτικοί ήταν απλοί θεατές στις εξέδρες και οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι της Καινοτομίας, άνθρωποι της Αριστείας, άνθρωποι της Γνώσης. Αυτό δείχνει ότι επιτέλους οι Πνευματικοί άνθρωποι πήραν μια πρωτοβουλία για τον προφανή εκσυγχρονισμό και των Πανεπιστημίων, αλλά και της υπόλοιπης εκπαίδευσης, για μια Ελλάδα που μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στο θέμα  της Γνώσης και της Τεχνογνωσίας.

Σήμερα το απόγευμα στις 20.30’ είναι η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του «Νόμου Μπαλτά» που μας οδηγεί στο μηδενισμό, τον ισοπεδωτισμό και την ελάσσονα προσπάθεια του ότι δεν χρειάζεται καν το 10 (δέκα) για να περάσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αρκεί το 9,5 (εννέα και μισό). Αρκετά πια.

Δημοσιογράφος: Διάφοροι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. προσπάθησαν να εκσυγχρονίσουν το έργο της κας Γιαννάκου.

κ. Μανιάτης: Η κα Γιαννάκου και η κα Διαμαντοπούλου, μάλιστα η κα Γιαννάκου το πλήρωσε και με την προσωπική της υγεία, η δε Άννα Διαμαντοπούλου μπροστά και όλοι εμείς στηρίξαμε και βοήθησαν 250 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πέρασε ένας Νόμος σύγχρονος.

Αυτή τη στιγμή η Κοινωνία στέλνει ένα μήνυμα, μπροστά σ τον ορυμαγδό της απαισιοδοξίας, της μαυρίλας, της μιζέριας και του γκρίζου, η ίδια η Κοινωνία της Γνώσης έστειλε το θετικό μήνυμα, το μήνυμα της αποφασιστικότητας,  μακριά από κόμματα, των ανθρώπων που νοιάζονται για το αύριο αυτού του τόπου και για το αύριο αυτής της νέας γενιάς.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Μπαλτάς τι απάντησε, κ. Μανιάτη;

κ. Μανιάτης: Ο κ. Μπαλτάς απάντησε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι δεν καταλαβαίνει την αντίδραση. Ασκεί μια πολιτική τραγωδίας κι οπισθοδρόμησης. Θα σας πω κάτι τραγελαφικό:  Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ καλούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους, αλλά μέτρια Πανεπιστήμια, λόγω του συστήματος που υπάρχει, του κομματισμού, της αναξιοκρατίας. Είχε παρθεί ως απόφαση να μπορούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί – Ακαδημαϊκοί να συγκροτούν ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά Τμήματα, ώστε να προσελκύουν μερικές χιλιάδες Μεταπτυχιακούς φοιτητές και από τις άλλες χώρες. Καταργούνται και τα ξενόγλωσσα Τμήματα που θα έπρεπε να είναι η κορυφαία επιλογή του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Κλείνω το θέμα της Παιδείας λέγοντας ότι θεωρώ αδιανόητο τον κομματισμό που έχει επεισέλθει, την οικογενειοκρατία, ακόμη και στα θέματα της Παιδείας. Οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές που διορίσθηκαν ήταν οι έντεκα (11) υποψήφιοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι δύο (2) ΑΝ.ΕΛ.»

2.    ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«1η παρατήρηση: Επειδή γεμίσαμε και από κούφια λόγια και από τερατώδη ψέματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ας δούμε πού είμαστε σήμερα. Χάσαμε τρεις (3) μήνες και ο κ. Βαρουφάκης χθες έβαλε την υπογραφή του στην αυτοαναίρεσή του. Το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ότι μόλις τις τελευταίες μέρες υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών μετά από τρεις (3) μήνες πολύ μεγάλων καθυστερήσεων.

2η παρατήρηση: Η Κυβέρνηση επίσης αποδέχθηκε αυτό που έπρεπε να είχε καταλάβει από την πρώτη στιγμή, ότι υπάρχει μια αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη και η χώρα μας δεν θα πάρει χρήματα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Έπρεπε τρεις (3) μήνες η κυβέρνηση και ο κ. Βαρουφάκης να μην το έχουν καταλάβει;

3η παρατήρηση: Δυστυχώς, το Δημοψήφισμα, το οποίο η Κυβέρνηση επεδίωξε να χρησιμοποιήσει ως δήθεν υπερόπλο, φαίνεται ότι γυρνά μπούμερανγκ σε βάρος του ίδιου του ελληνικού λαού και οι Ευρωπαίοι πλέον μας λένε: «Ναι, κάντε δημοψήφισμα». Μία δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να είναι η κορύφωση μιας επιλογής του ελληνικού λαού. Ο λαός όμως είπε με τις εκλογές κάτι πολύ απλό «Κάντε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά κρατήστε μας μέσα στην Ευρωζώνη».

Ας πούμε ότι οι κακοί εταίροι συζητούν για τα μέτρα λιτότητας που θέλουν να παρθούν. Η δήθεν προοδευτική αριστερή Κυβέρνησή μας που έχει 5 δις του ΕΣΠΑ αναπορρόφητα τα οποία πρέπει να απορροφηθούν μέσα στο 2015, και που έχουμε και τα καινούρια πακέτα και δεν ακούω κανέναν μα κανέναν Υπουργό να συζητά…

Δημοσιογράφος: Γιατί η νέα Κυβέρνηση δεν το πράττει;

κ. Μανιάτης: Σ’ αυτή την Κυβέρνηση επενδύθηκαν πολλές προσμονές, προσδοκίες κι ελπίδες από τον ελληνικό λαό, ο οποίος πράγματι ήταν πολύ κουρασμένος και πληγωμένος το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός άλλαξε το τοπίο κι έδωσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. 4,7% κι έστειλε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός ζήτησε μια αλλαγή σελίδας.

Ερχόμαστε όμως σήμερα στην κατάρρευση ακόμη και των προφανών πραγμάτων που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση. Κανείς δεν ζητά πια να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, κανείς δεν ζητά να γίνει διεθνής Συνδιάσκεψη για να κουρευτεί το χρέος, κανείς δεν ζητά να σκιστεί το Μνημόνιο. Λέμε το προφανές. «Ρίξτε στην αγορά τα 5 αναπορρόφητα δις του ΕΣΠΑ.  Υπάρχουν άλλα τόσα καινούρια του νέου Προγράμματος, του λεγόμενου Σ.Ε.Σ. που θα έπρεπε να απορροφηθούν από την αρχή του έτους. Ασχοληθείτε, δουλέψτε σε επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία, καλέστε τους ανθρώπους να βοηθήσουν». Βρείτε μου έναν επενδυτή ο οποίος με αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα έρθει να βάλει έστω ένα ευρώ σ’ αυτόν τον τόπο. Σ’ αυτόν τον τόπο όπου δυστυχώς δεν έχει λεχθεί ούτε μια καλή κουβέντα της κυβέρνησης για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το 2014 ως Υπουργός Περιβάλλοντος, αδειοδότησα περιβαλλοντικά 105 μεγάλες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δις €. Κανείς δε νοιάστηκε για την πορεία αυτών των επενδύσεων στον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία.

Συνοψίζω λέγοντας ότι είμαι βαθιά πεισμένος ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό. Λυπάμαι που άργησε τρεις (3) μήνες να το καταλάβει. Ο συμβιβασμός αυτός δυστυχώς θα είναι επώδυνος. Πολύ χειρότερος από το λεγόμενο mail Χαρδούβελη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η χώρα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει το μεγάλο κεκτημένο που είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Αυτό ζητούν οι Έλληνες και βεβαίως απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μην ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα με το δημοψήφισμα, αλλά να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και να παύσει να διαπραγματεύεται με την εσωτερική της αντιπολίτευση. Ας διαπραγματευτεί επιτέλους με τους εταίρους και δανειστές».