Αναβίωση αρχαίων αγώνων ''Διονύσια Ερμιόνης 2015''-Συναυλία με τον Τουρνά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αναβίωση αρχαίων αγώνων ''Διονύσια Ερμιόνης 2015''-Συναυλία με τον Τουρνά

Μάιος 21, 2015 - 10:49

Συναυλία με τον Κώστα Τουρνά θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή, στα πλαίσια της αναβίωσης των Αρχαίων Αγώνων "Διονύσια Ερμιόνης".

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 2015

Ερμιόνη, πατρίδα των κολυμβητικών και κωπηλατικών αγώνων

«Πλησίον δε αυτού Διονύσου ναός μελαναίγιδος˙ τούτω μουσικής αγώνα κατά έτος έκαστον άγουσι, και αμίλλης κολύμβου και πλοίων τιθέασιν άθλα˙»

Παυσανίας, 35.1.

 

Ημιμαραθώνιος «Καταφύκι», Ιστορική διαδρομή

 Είναι σημαντικό να τρέξεις στην Ερμιόνη!!

Η διαδρομή του ημιμαραθώνιου «Καταφύκι» και όλη η ιδέα της αναβίωσης των αγώνων χαράχτηκε στα βήματα του Παυσανία όταν ο ίδιος επισκέφτηκε την όμορφη Ερμιόνη και κατέγραψε την Ιστορία , τους μύθους και τους αρχαίους ναούς της,  όπου σε πολλούς από αυτούς γίνονταν γιορτές  προς τιμήν των θεών , στους οποίους ήταν αφιερωμένοι.

Μια σημαντική γιορτή ήταν και τα Διονύσια Ερμιόνης προς τιμήν του Διόνυσου Μελαναίγιδος κατά την οποία  κάθε χρόνο διοργάνωναν κολυμβητικούς , κωπηλατικούς – ιστιοπλοϊκούς, και μουσικούς αγώνες. Αυτοί είναι και οι πρώτοι καταγεγραμμένοι στην ιστορία.

Η έναρξη του αγώνα είναι στο λιμάνι Ερμιόνης με κατεύθυνση ανατολικά από μια παραθαλάσσια διαδρομή προς το ακρωτήρι Μπίστι, παράλληλη με τα αρχαία τείχη.  Το Μπίστι είναι ένα γραφικό μικρό  πευκόδασος όπου στα αρχαία χρονιά βρισκόταν η  ακρόπολη της πόλης με σημαντικούς ναούς του Ποσειδώνα και της Αθηνάς. Εκεί οι Ερμιονείς από την πορφύρα (κοχύλι) με  μυστική συνταγή δημιουργούσαν το θαυμαστό πορφυρό χρώμα, όπου κυρίως το χρησιμοποιούσαν για τη βαφή βασιλικών ρούχων (λέγεται ότι το χρώμα αυτό το έχει φορέσει στις ενδυμασίες του και ο Μ. Αλέξανδρος ).

Η διαδρομή συνεχίζεται παραθαλάσσια και περνά από τα όμορφα Μανδράκια και τον κόλπο Κάπαρη. Εκεί οι δρομείς αφήνουν τη θάλασσα και ανηφορίζουν προς το λόφο της Αγ. Ερμιόνης (Μύλων), όπου  ήταν και ο αρχαίος ναός της Ήρας (στη θέση της Δεξαμενής ύδρευσης) και τα νεότερα χρόνια ανέμιζαν τα πανιά τους 8 παμπάλαιοι ανεμόμυλοι. Από το σημείο αυτό αγναντεύεις από ψηλά όλες τις ομορφιές της Ερμιόνης. Η διαδρομή συνεχίζεται από μονοπάτι μέσα από πεύκα και  βγαίνει στο κεντρικό δρόμο Ερμιόνης – Κρανιδίου. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τον κάμπο του Καταφυκίου, που είναι  γεμάτος από ρoδοπερίβολα και ελαιώνες, και συναντά το σηματοδοτημένο μονοπάτι της Περσεφόνης. Σε αυτό το σημείο είναι και η μεγαλύτερη ανάβαση του αγώνα στο βουνό Μαυροβούνι και στην τοποθεσία Πόρτες με την εξαίσια θέα του κάμπου και της θάλασσας.

Το μονοπάτι της Περσεφόνης οδηγεί τους δρομείς στο χωριό Φούρνοι, που είναι από τα ομορφότερα χωριά της Ερμιονίδας.  Στην συνέχεια συναντάει την τοποθεσία Παπούλια, μια όαση από δέντρα και άφθονο νερό στην πηγή της. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία οι  δρομείς να δροσιστούν και να συνεχίσουν την πορεία τους για το φαράγγι Καταφύκι, το ομορφότερο πέρασμα του αγώνα.

Στο Καταφύκι, σε αυτό το μικρό αλλά επιβλητικό φαράγγι με την καταπληκτική ηχώ, οι μύθοι και οι θρύλοι θα ζωντανέψουν καθώς θα το διαβαίνουν οι δρομείς. Εδώ είναι μια από τις εισόδους για το βασίλειο του Πλούτωνα. Από εδώ ο Ηρακλής ανέβασε στον Πάνω Κόσμο τον Κέρβερο, τον φύλακα του Άδη. Εδώ η Περσεφόνη αμέριμνη μάζευε λουλούδια, όταν ξαφνικά άνοιξε το βουνό και ο Πλούτωνας την άρπαξε στο άρμα του και την κατέβασε στο βασίλειό του.

Βγαίνοντας από το φαράγγι οι δρομείς προσπερνούν το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλαου,  χτισμένο το  1740. Ο χωματόδρομος μέσα από τους ελαιώνες οδηγεί και πάλι στο κάμπο του Καταφυκίου  και από εκεί  πίσω στην Ερμιόνη και στο λιμάνι της για τον τερματισμό.

Είναι μια πανέμορφη ιστορική διαδρομή και είμαστε σίγουροι ότι θα μείνει χαραγμένη για πάντα  στη μνήμη σας.

Θα μας τιμήσει η παρουσία σας, σας περιμένουμε όλους!!!!