Κλικ στην ιστορία.. από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κλικ στην ιστορία.. από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου

Ιανουάριος 21, 2012 - 17:13

Τα παιδιά... γράφουν ιστορία... Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και ιδίως της κινητής τηλεφωνίας, κάνουν το δικό τους «Click... στην Ιστορία» στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος  του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού -σε συνεργασία με τη Vodafone- στοχεύει πρωτίστως στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών, αλλά και στην ενεργοποίηση της ιστορικής συνείδησης και μνήμης των μαθητών. Τα παιδιά με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι βιντεοσκοπούν , φωτογραφίζουν , μαγνητοσκοπούν ,παίρνουν τις δικές τους συνεντεύξεις και ζωντανεύουν την ιστορία του τόπου τους , της γειτονιάς τους , της οικογένειάς τους... και όλα αυτά ανεβαίνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα http://local.e-history.gr. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στην πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος συμμετείχαν έξι σχολεία μεταξύ αυτών και το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ασχολήθηκαν στις εργασίες τους με τα παρακάτω θέματα  Αλλαγές χρήσης- αλλαγή χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της πόλης, αναζητώντας τα ίχνη της πρώτης πρωτεύουσας, μας μιλούν τα αγάλματα, νέο Βυζάντιο μία προσφυγική γειτονιά στο Ναύπλιο, στην καρδιά της πόλης- η πλατεία Συντάγματος και τα Κάστρα τ’  Αναπλιού. Τα παιδιά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και μέσα από τη δική τους προσπάθεια μαθαίνουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους και της χώρας γενικότερα. Για παράδειγμα όσον αφορά τα κάστρα αναφέρουν τα παιδιά στην αρχή της εργασίας τους «Φθάνοντας στο Ναύπλιο, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα επιβλητικά κάστρα της πόλης: την αρχαία ακρόπολη, Ακροναυπλία, τοενετικό  Παλαμήδι και το Μπούρτζι, το θαλασσινό κάστρο στη βραχονησίδα του λιμανιού. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της μορφολογίας του εδάφους του, το Ναύπλιο αποτέλεσε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και εμπορικό κόμβο και οχυρώθηκε πάντα με ξεχωριστή φροντίδα από τους αλλεπάλληλους κυρίους του. Σήμερα, τα κάστρα της πόλης δεν αποτελούν μόνο πόλο τουριστικής έλξης αλλά κατέχουν και μια ξεχωριστή θέση στη φαντασία μας, ζωντανεύοντας σκηνές ηρωικής δράσης από άλλες εποχές». Επίσης τα παιδιά δεν έχουν μείνει μόνο στις φωτογραφίες αλλά έχουν μιλήσει και με ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα για τον τόπο όπως για παράδειγμα με τον Μπάμπη Αντωνιάδη τοπογράφο – μηχανικό. Ενώ τέλος ιδιαίτερα συγκινητική είναι η συνέντευξη των παιδιών με την Κυριακή Αραμπατζή, μικρασιάτισσα πρόσφυγα στο Ναύπλιο.
Για περισσότερα στοιχεία και για να δείτε όλη την αξιέπαινη και πρωτοπόρα δουλειά των παιδιών μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http:// local.e- history.gr
Η φωτογραφία είναι από την εργασία των παιδιών για τα κάστρα και περιέχεται στο βιβλίο της Αντωνακάτου "Ναύπλιον"