Ο Γ.Μανιάτης στην ΕΡΤ: Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Γ.Μανιάτης στην ΕΡΤ: Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία

Ιούνιος 12, 2015 - 19:41

φωτογραφία eurokinissi

''Ζώντας σε μια κρίσιμη εποχή, όπου το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, δεσμευτήκαμε ότι τους επόμενους μήνες, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, θα προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο ιδρυτικό Συνέδριο της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, της ελληνικής Κεντροαριστεράς''

Σημεία Τοποθέτησης του καθ. Γιάννη Μανιάτη στην ΕΡΤ

με τους Μ. Κατσίμη και Γ. Δάρρα.

Ο ρόλος της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι να παρέχει πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητη από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει ξεκάθαρο ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία.

Είναι αδιανόητο αυτό που συνεχίζει να ακούγεται από στελέχη και της Κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος έξω από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Ο δρόμος της Δημοκρατίας και της κατοχύρωσης βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων θα γίνει μόνο μέσα σε μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία όσο πιο πολύ ενοποιείται, τόσο πιο πολύ οι μεσαίες και μικρές χώρες θα μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Θέλω να ελπίζω ότι θα βρεθούμε τουλάχιστον στην κατάσταση που ήμασταν όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να ισχύει δυστυχώς, αυτό που είχε πει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ότι το mail Χαρδούβελη θα μοιάζει για παιδική εκδρομή.

Η Κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα και καθυστερημένα, να κινηθεί σε μια κατεύθυνση ενοποίησης της χώρας εσωτερικά. Είναι αδιανόητο και αντιδημοκρατικό να συνεχίζουν διάφοροι Υπουργοί να λένε ότι υπάρχει Πέμπτη Φάλαγγα, ότι η Αντιπολίτευση είναι απέναντι, κ.ά. Όλοι οι Έλληνες θέλουμε να πάει καλά η Κυβέρνηση και να υπάρξει μια συμφωνία.

Είναι επίσης αδιανόητο και πέρα από κάθε λογική να αντιμετωπίζεται ο εξωτερικός κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι εταίροι, οι Η.Π.Α., ως κάποιοι που συνωμοτούν εις βάρος μας.

Η χώρα πρέπει να ξεπεράσει το ότι βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση. Δεν έχουμε ούτε έναν διεθνή σύμμαχο. Έχουμε βαθιά ανάγκη και από μια εσωτερική συνεννόηση, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις του έθνους.

Είναι αυτό που εμείς από παλιά λέγαμε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Τώρα αποδεικνύεται πόσο απαραίτητο είναι. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιοποιήσουμε και το κύρος που είχε η Ελλάδα κι ελπίζω να  έχει σε κάποιο βαθμό, ως μια χώρα πολύ σοβαρή η οποία κάνει μεταρρυθμίσεις.

Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο της τελευταίας περιόδου,  ότι κανείς πια δεν μιλά για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε και στις αγορές και στον Δημόσιο Τομέα και δυστυχώς κανένας απολύτως από την Κυβέρνηση δεν δείχνει να θέλει επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Έχει συμφωνήσει όλος ο πλανήτης ότι το να επενδύσει κάποιος τα λεφτά του σε μια χώρα, είναι καλό πράγμα. Δεν είναι κακοί καπιταλιστές, ούτε κάποιοι που θα πιουν το αίμα του λαού. Αυτό το  κλίμα δεν το  έχει αντιληφθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Το τρέχον ΕΣΠΑ, έχει περίπου 4 δις ευρώ αναπορρόφητα, τα οποία πρέπει να απορροφηθούν μέσα στο 2015. Και το καινούριο ΕΣΠΑ έχει άλλα 5 δις ευρώ τα οποία πρέπει να απορροφηθούν επίσης μέσα στο 2015. Διαθέσιμα 10 δις ευρώ μέσα στο 2015. Ποιες δημόσιες συζητήσεις έχετε δει για το πώς αυτά τα 10 δις ευρώ θα πέσουν στην πραγματική αγορά;

Το ΠΑΣΟΚ από το 44% έφτασε στο 4% γιατί από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι η πρώτη φορά που κόμμα είπε με αίσθημα ευθύνης αποκλειστικά και μόνο την αλήθεια και δεν δίστασε μπροστά στο βέβαιο κόστος να σταθεί πατριωτικά και υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες.

Είπαμε μόνο την αλήθεια. Είμαστε από τους ελάχιστους που δικαιούμαστε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, γιατί προεκλογικά δεν είπαμε ούτε ένα ψέμα. Τώρα αποδεικνύονται τα τερατώδη ψέματα της Κυβέρνησης.

Έχουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, με 1.500.000 ανέργων. Έχουμε κι ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Αυτά είναι ακριβώς τα προβλήματα που δεν πέτυχε να λύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και γι’ αυτό πήγε στην Αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, όμως έγιναν και ορισμένα βήματα, τα οποία φροντίζει με επιμέλεια η σημερινή Κυβέρνηση να καταστρέφει.

Σας θυμίζω ότι η χώρα βγήκε στις αγορές, είχε πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και άρχισε να μειώνει την ανεργία. Σας θυμίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης να στηρίζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, όταν εμείς είχαμε ως ΠΑΣΟΚ απέναντί μας το σύνολο της Αντιπολίτευσης. Ήμασταν αποκλειστικά μόνοι.

Μου είχε προταθεί ως Υπουργός ΠΕΚΑ, να αυξήσουμε το Φ.Π.Α. στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 23%, είχα πει «όχι» και είχε κοπεί η συζήτηση. Δεν το μάθατε ποτέ γιατί εμείς δεν παίζαμε θέατρο, εμείς κάναμε τη δουλειά μας, υποστήκαμε ό,τι υποστήκαμε, προσπαθήσαμε να παλέψουμε όσο πιο δυνατά γινόταν.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος που σε όλη την πολιτική του πορεία ήταν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς. Τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας ευθύνες Υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, είναι από τους τελευταίους σε δημοτικότητα. Αυτό έγινε με πλήρη συναίσθηση της πατριωτικής του ευθύνης. Το έκανε απολύτως ευσυνείδητα, όπως δεν το κάνουν δυστυχώς, άλλοι δημοφιλείς και σήμερα και στο παρελθόν.

Η αποχώρηση του Βαγγέλη Βενιζέλου από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ που είναι οριστική, εύχομαι κι ελπίζω να μην αποτελέσει απώλεια για τον πολιτικό βίο της χώρας, γιατί όλοι πια αναγνωρίζουν τη μεγάλη του προσφορά και γιατί δικαιούται και αυτός να λέει ότι τα πήρε όλα επάνω του, δεν δίστασε, αποχωρεί με κορυφαία πολιτική αξιοπρέπεια, συνεχίζει, είναι κορυφαίος παράγοντας της πολιτικής και να λέει μόνο αλήθειες. Παρά το γεγονός ότι οι αλήθειες αυτές είναι αντιδημοφιλείς.

Την Κυριακή έχουμε εκλογές. Έχουμε 3 εξαιρετικά στελέχη ως υποψηφίους: Την Φώφη Γεννηματά, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Είναι και οι 3 υποψήφιοί μας άνθρωποι οι οποίοι εξίσου δικαιούνται την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου μας κάναμε μια μεγάλη πολιτική συζήτηση και πήραμε βασικές αποφάσεις.

Θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Να δούμε τα λάθη του παρελθόντος, να δούμε τα θετικά του παρελθόντος και κυρίως να διαμορφώσουμε αυτό που χρειάζεται η χώρα για το αύριο, για το μέλλον, για τη νέα γενιά. Η ιδεοπολιτική πλατφόρμα και το πρόταγμα που διαμορφώσαμε στο Συνέδριό μας, θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ σταθερή βάση για να πάει η χώρα μπροστά.
Ζώντας σε μια κρίσιμη εποχή, όπου το παλιό πεθαίνει και το καινούριο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, δεσμευτήκαμε ότι τους επόμενους μήνες, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, θα προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο ιδρυτικό Συνέδριο της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει δημοσκοπικά περίπου 4-5%. Όμως, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στην ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη είναι πάνω από 25%. Επομένως ό,τι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει έξω στην Κοινωνία, εκτός ΠΑΣΟΚ, άλλο ένα τετραπλάσιο ή πενταπλάσιο ποσοστό των πολιτών που δεν θα θέλει να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά που θα προσβλέπει σε μια ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη.

Εμείς λοιπόν θέλουμε, και είναι και η δική μου προσωπική στράτευση, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου μας, να προχωρήσουμε μέσα στο 2015 σε μια ανοιχτή δημόσια, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, προώθηση του ιδρυτικού Συνεδρίου της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Δυστυχώς, είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουν την μεγάλη εκπροσώπηση που έχουν στις υπόλοιπες χώρες.

Όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά. Αυτό που δεν είναι ανοιχτό είναι:

1. Ότι θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και

2. Θα σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων που υποφέρουν. Η λύση δεν είναι να διαπραγματεύεσαι όταν δεν παράγεις  πλούτο. Για να διαπραγματεύεσαι ισχυρός, πρέπει να παράγεις πλούτο και για να παράγεις πλούτο, πρέπει να έχεις επενδύσεις.

Υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας. Ακούμε πράγματα τα οποία υποβαθμίζουν την αισθητική μας, την ποιότητα του διαλόγου, πληγώνουν βαθιά όλους μας και δεν αντιδρούμε. Έχουμε υποστεί έναν απίστευτο κοινωνικό μιθριδατισμό. Από την Παιδεία την οποία οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση στο Μεσαίωνα, μέχρι τα εθνικά θέματα που ο Υπουργός Εθνικής  Άμυνας πάει και ξεπουλάει το 30% των πετρελαίων. Ήρθε ο καιρός η χώρα αυτή πληγωμένη να ξανασηκωθεί όρθια περήφανη. Εμείς γι’ αυτό ακριβώς θα παλέψουμε με προοδευτική κατεύθυνση, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό.