Να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια ζητά η ΟΕΒΕΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια ζητά η ΟΕΒΕΑ

Αύγουστος 26, 2015 - 09:44

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για το 23% στα φροντιστήρια ζητώντας να καταργηθεί.

Η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μέσα στον ορυμαγδό των  προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίσατε στο τρίτο μνημόνιο, ήταν και το 23% στην εκπαίδευση. Εξ’ όσων γνωρίζουμε και εξ’ όσων ο ίδιος ο υπουργός σας, κύριος Τσακαλώτος έχει δηλώσει, ήταν δική σας επιλογή στην λογιστική εξεύρεση πόρων συνεκτιμώντας  συντεχνιακές  προτιμήσεις ή ελαχιστοποιώντας εύλογες αντιδράσεις ,χρεώνοντας κουτοπόνηρα στους ιδιώτες εκπαιδευτικούς προθέσεις φοροαποφυγής.

Να εξηγηθούμε εκ των προτέρων :

Πρώτον ο ΦΠΑ είναι ένας έμμεσος φόρος που επιβάλλεται  στους καταναλωτές  και όχι στις επιχειρήσεις . Ελλείψει δε άλλου εισπρακτικού μηχανισμού τον εισπράττουν από τους καταναλωτές και των αποδίδουν στο κράτος οι επιχειρήσεις . Άρα δεν έχει την παραμικρή σχέση με την φορολογία των επιχειρήσεων .

Δεύτερον  ο ΦΠΑ επιβάλλεται  σε αγαθά ανελαστικής ζήτησης που πωλούνται στην αγορά νομίμως.

Τούτων δοθέντων το μέτρο που ψηφίσατε είναι ένα αντιλαϊκό  μέτρο  που βαθαίνει τους  ταξικούς φραγμούς  στη μόρφωση και είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα. Στοχεύει τους οικονομικά αδύνατους που δεν μπορούν να σηκώσουν και άλλα βάρη και τις νόμιμες επιχειρήσεις που αδυνατούν να το απορροφήσουν .

Σας καλούμε να το επανεξετάσετε το συντομότερο διότι :

ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν υπάρχει σε καμιά χώρα της Ευρώπης.
Παραβιάζεται η οδηγία 112 του 2006 του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που απαλλάσσει τους φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών από την υποχρέωση του ΦΠΑ.
Δεν πλήττεται όπως λανθασμένα εκτίμησαν οι διαπραγματευτές σας ένας μικρός κλάδος αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα τα φτωχότερα στρώματα αυτής που πασχίζουν από το υστέρημα τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Τα Φροντιστήρια είναι θεσμός λαϊκός  και ταυτόχρονα φορέας δημόσιας προσφοράς, παιδείας και ανάπτυξης. Καλύπτουν ανεπάρκειες της   Δημόσιας εκπαίδευσης. Παρέχουν ποιοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες  εκπαίδευσης που αξιολογούνται καθημερινώς .Απασχολούν δεκάδες χιλιάδες άξιους εκπαιδευτικούς . Έχουν προσιτά δίδακτρα και για τους  πιο φτωχούς μαθητές και στηρίζουν αθόρυβα χιλιάδες άπορους με δωρεάν υποτροφίες .Σε αυτούς θα δυσκολέψετε ή θα απαγορεύσετε την πρόσβαση στη μόρφωση. Οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα πανάκριβα κολέγια των  15.000 ευρώ ετησίως, τα οποία εξοργιστικώς φροντίσατε να απαλλάξετε από τον ΦΠΑ.

Το μέτρο αυτό θα  οδηγήσει σε συρρίκνωση τις δομές τουλάχιστον κατά 25% και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους με προφανή αιμορραγία τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και στα έσοδα των ταμείων. Θα οδηγήσει ακόμα και τους εναπομείναντες συνεπείς επαγγελματίες  στην «δημιουργική λογιστική» .Αντί να χτίζετε φορολογική συνείδηση, την γκρεμίζετε.
Επειδή οι υπηρεσίες εκπαίδευσης δεν πωλούνται στην αγορά  μόνο νομίμως, με το μέτρο αυτό οδηγείτε την κοινωνία στην αγκαλιά της παραπαιδείας των κατάμαυρων ιδιαιτέρων μαθημάτων που παρέχουν τόσο οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί , που έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε μαγαζιά- για τους οποίους η πράξη αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα-  και τους οποίους κατά το παρελθόν εσείς ό ίδιος έχετε με δηλώσεις σας καλύψει ,όσο και από τους νέους άνεργους επαγγελματίες και εργαζόμενους. Επί της ουσίας  ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην παρανομία, στους εκβιασμούς και στην άθλια φοροκλοπή .

Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένας κλάδος με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Ανέκαθεν λειτουργούσε ως εκκολαπτήριο υψηλών επιδόσεων, μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η χώρα  χρειάζεται τέτοιους φορείς που να μπορούν να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις των καιρών και να βλέπουν και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δημιουργείτε άσκοπες και άκαιρες αντιπαλότητες με κλάδους που θα μπορούσατε να τους έχετε συμμάχους στην αναμόρφωση της παιδείας τόσο στον τομέα της γνώσης όσο και στην εναρμόνισή της με τις νέες τεχνολογίες ,την καινοτομία και την παραγωγή ,δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ομαλής ένταξης των νέων στην παραγωγική διαδικασία και στην οικονομία της γνώσης .Υπάρχει μεγαλύτερη συνεισφορά στην επιτυχή έκβαση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που και εσείς επιθυμείτε ;

Σε όσο μας αφορά έχουμε προτάσεις και είμαστε έτοιμοι, αν το επιθυμείτε και να σας τις εκθέσουμε και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Μακριά βεβαίως από ιδεοληψίες και ισοπεδωτισμούς που εξ αντικειμένου σπρώχνουν προς τα κάτω, ένα από τα λιγότερο ποιοτικά εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης.

Τέλος, ο συμψηφισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης με το βόειο κρέας από τον υπουργό και η προτίμηση του στα εισαγόμενα μοσχάρια, αν δεν είναι  παραίσθηση αϋπνίας, είναι απαράδεκτα επικίνδυνη εκτροπή. Απαξιώνει την εκπαίδευση και προδίδει μια υφέρπουσα  προσπάθεια απομάκρυνσης των λαϊκών στρωμάτων από την εκπαίδευση και τη μόρφωση( όπως όλως τυχαίως συμβαίνει και στην Αγγλία).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να παρέμβετε ώστε να διορθωθεί το λάθος. Χρόνος υπάρχει  πάντα αν υπάρχει η βούληση όπως λέτε για να αντισταθμίσετε τις αρνητικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου. Είναι στο χέρι σας να μετατρέψετε τη δυσκολία σε ευκαιρία χτίζοντας ένα πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που θα αλλάξει τα πάντα ,θα επιβάλει στόχους ,ισονομία ,αξιοκρατία , διαφάνεια  και κανόνες για όλους ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να αντιστρέψουμε την αδρανή πορεία παρακμής που ακολουθούμε ως έθνος πολλές δεκαετίες .Αν μη τι άλλο φροντίστε τουλάχιστον η εκπαίδευση δημόσια ή ιδιωτική να καταφέρει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

 Η κοινωνία θα σας το πιστώσει και οι φορείς είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί σας.

Σε αντίθετη περίπτωση εκτός από τις άλογες , περιθωριακές και δραχμολάγνες συνιστώσες σας ,θα βάλετε απέναντι και τις λογικές προοδευτικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας με ανυπολόγιστο κόστος για τη χώρα και την κοινωνία.

 

Με κάθε εκτίμηση

Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γρ/ας

Παναγιώτης  Θεοδωρόπουλος             Κωνσταντίνος   Καρκούλης