Υποτονικότητα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών (φωτογραφίες)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υποτονικότητα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών (φωτογραφίες)

Σεπτέμβριος 10, 2015 - 16:38

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Ηρεμία επικράτησε στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στο στούντιο της ΕΡΤ την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι αρχηγοί σεβάστηκαν τον χρόνο των απαντήσεων, με κάποιες εξαιρέσεις, όπου ακουγόταν η φωνή του συντονιστή Π. Χαρίτου να λέει «τέλος χρόνου», ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας αρχηγός δεν θέλησε να απευθύνει ερώτηση σε έναν άλλον, αν και προβλεπόταν από τους κανόνες.

Η αναμέτρηση με το χρονόμετρο προς το τέλος απέκτησε λίγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν οι αρχηγοί απάντησαν στις ελεύθερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Και τούτο διότι οι ερωτήσεις ήταν προκαθορισμένες και... αποστειρωμένες από τη διακομματική επιτροπή και από τους δημοσιογράφους.

Λίγο μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, άγνωστος τηλεφώνησε στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησε για βόμβα στο Ραδιομέγαρο. Η Αστυνομία έσπευσε, αλλά δεν βρήκε κάτι ύποπτο.

Σε μια «κουβέντα» με κύριους άξονες την οικονομία και τις μελλοντικές συνεργασίες, μόνο σε δυο-τρία σημεία ανέβηκαν κάπως οι τόνοι, και ο κ. Μεϊμαράκης σε κάποια σημεία προκάλεσε τον κ. Τσίπρα πιο ανοικτά. Ωστόσο, κανένας δεν θέλησε να απευθύνει ερώτηση σε κάποιον πολιτικό αρχηγό.

«Φεσώσατε τη χώρα με 90 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 για τις τράπεζες, εξαιτίας του δημοψηφίσματος», επιτέθηκε ο κ. Μεϊμαράκης στον πρώην πρωθυπουργό. Ο οποίος στην ερώτηση της Όλγας Τρέμη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός με τα τόσα δύσκολα που θα έχει να αντιμετωπίσει, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Εγώ αν είμαι πρώτος, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει ούτε να με δει», συμπλήρωσε. Ενώ, απευθυνόμενος απευθείας στον κ. Τσίπρα, τον προκάλεσε: «Έρχομαι και αύριο στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε. Έχεις χρόνο;». Και παρότρυνε τους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και για τις δηλώσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, είπε: «Φθάνει πια με την υποκρισία και τις στοχευμένες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν και μην ξεχνάτε ότι εμείς θέσαμε το μεταναστευτικό μαζί με τον Ρέντσι στην ΕΕ». Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για τις ενεργειακές και οικονομικές διμερείς συνεργασίες με τη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν ζήτησαν ποτέ χρήματα από άλλη χώρα εκτός της ΕΕ. Και επανέλαβε το σύνθημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεμπερδεύει με το παλιό.

Ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις μετεκλογικές συνεργασίες, και πιο συγκεκριμένα ως προς το ποια θα είναι η στάση του κόμματός του, αν χρειαστούν παραπάνω από δύο κόμματα να συμφωνήσουν, είπε ότι με το ΠαΣοΚ οι ΑΝΕΛ δεν θέλουν να συνεργαστούν, ενώ για το Ποτάμι ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στα εθνικά θέματα. Και παραδέχτηκε σε δραματικό τόνο ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ.

Η κυρία Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την πρόσκλησή της: «Σε όλους που συμπορευτήκαμε μαζί τα τελευταία χρόνια, τους καλούμε να γυρίσουν σπίτι τους», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας ούτε ζωγραφιστός δεν μπορεί να περάσει την πόρτα της σοσιαλδημοκρατίας. Ακόμη, απένειμε το... «χρυσό βατόμουρο» στον πρώην πρωθυπουργό για το μνημόνιο που κατόρθωσε να φέρει.

Ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι «όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εγγυητής της ενιαίας Ευρωζώνης, η οποία βλάπτει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα. Εμείς λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, χωρίς τη λιτότητα των μνημονίων και τη λεηλασία της χώρας», ανέφερε, λέγοντας ότι η εναλλακτική λύση είναι είπε επαναλαμβάνοντας ότι η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα».

Και ως προς το προεκλογικό σποτ με το Νομισματοκοπείο, είπε: «Ετοιμάζω και σποτ που θα δείχνει πώς ακριβώς έκανα τη ληστεία στο Νομισματοκοπείο, πήρα ακριβώς 22 δισ. ευρώ και έφυγα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι γνώριζε το κόμμα του την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή του μνημονίου, ενώ σχολίασε την απόφαση του Μανώλη Γλέζου να συνταχθεί με τη Λαϊκή Ενότητα, λέγοντας ότι «οι πολιτικές επιλογές κρίνονται».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέλος, αποκάλεσε τη Σία Κοσιώνη «κυρία Ζαχαρέα», χαρακτήρισε χρεοκοπημένα τα κόμματα του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ένα: Με ποιον θα κυβερνήσουν Τσίπρας και Μεϊμαράκης.

Γενικά, το τρίωρο ντιμπέιτ εξελίχθηκε σε ένα κλίμα ηρεμίας, δίχως εξάρσεις και προσωπικές επιθέσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλοι μετρούσαν τα λόγια τους για να αποφύγουν κακοτοπιές. Με ενδιαφέρον αναμένεται το ντιμπέιτ ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μεϊμαράκη στις 14 Σεπτεμβρίου.(Φωτογραφίες : Eurokinissi)