Η σύνταξη από την Αυστραλία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η σύνταξη από την Αυστραλία

Οκτώβριος 16, 2015 - 16:05

Κάτι είναι λάθος εδώ. Δεν βλέπω χαρωπά καγκουρό να πηδούν έξω από το παράθυρο, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να με πείσει ότι ζω στην Αυστραλία.

Βρε, λες;

Διότι, λένε οι... Γκάνταλφ της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, και πριν από αυτούς η τρόικα του 2013 (χμ...), ότι μια σκέψη είναι οι συντάξεις να υπολογίζονται για κάθε έναν μας ανάλογα με το περιουσιακό προφίλ του. 

Έχεις ακίνητα; Χρατς! Δεν έχεις οικογενειακές υποχρεώσεις; Χρατς! Έχεις εισοδήματα από αλλού ή έχει εισοδήματα η γυναίκα σου ή ο άντρας σου; Χρατς! Αν δουλεύεις μια ζωή και έχεις εισοδήματα από αλλού, ενδεχομένως να μην πάρεις βασική σύνταξη, αλλά να πάρεις μόνο ό,τι σου αναλογεί από τις εισφορές που πλήρωνες.

Διότι εσύ, αγαπητέ, που έχεις ένα ακίνητο ή εισόδημα από αλλού, δούλευες για το χόμπι σου, βρε!

Δεν ξέρω για τους φίλους Αυστραλούς και το πώς δουλεύει το σύστημα εκεί. Η Αυστραλία -λένε, δεν έχω πάει- έχει από τα πιο υγιή ασφαλιστικά συστήματα στον πλανήτη. Αλλά επίσης η Αυστραλία είναι κράτος και όχι ρετάλι.

Δεν περιμένουν στο εκεί ΙΚΑ στην ουρά να εξεταστούν τα γερόντια. Ούτε πληρώνουν φάρμακα από την τσέπη τους και γιατρούς. Εκεί η ιδιωτική ασφάλιση είναι λειτουργική και φερέγγυα και αποτελεί τον τρίτο πυλώνα στήριξης του συνταξιοδοτικού.

Συντρέχει κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις για την Ελλάδα και δεν το γνωρίζω; Ή απλώς κοιτάμε να κόψουμε για να αποπληρώσουμε και ας πάνε στα κομμάτια τα υπόλοιπα;

Δεν είναι καινούρια η πρόταση. Είχε τεθεί στο τραπέζι από το 2013, αν και το διέψευδαν τότε. Ενδεικτικά, δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» του 2014 αναφέρει για τη σύνταξη από την Αυστραλία:

«Συντάξεις διαφορετικών ταχυτήτων προβλέπει το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, που εφαρμόζεται στην Αυστραλία. Το χορηγούμενο ποσό εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.

»Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, η αξία αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει (π.χ. εξοχικό).

»Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο επέρχεται μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα, για ζευγάρι χωρίς δικό του σπίτι το όριο είναι στα 421,500 δολάρια Αυστραλίας (πλήρη σύνταξη). Για κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 1,50 δολάριο κάθε δεκαπενθήμερο.

»Το σύστημα που εφαρμόζεται, προβλέπει μία κρατική σύνταξη (πρώτος πυλώνας) με συμπληρωματική υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση προκαθορισμένων εισφορών (δεύτερος πυλώνας) και προαιρετική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας). Σύμφωνα με ειδικούς στο ασφαλιστικό, από το 2010 ξεκίνησε η αύξηση του ποσοστού της βασικής κρατικής σύνταξης από το 25% στο 27,7% του μέσου εβδομαδιαίου μισθού».

Και κοίτα να δεις, όπως λέει στην τελευταία παράγραφο, η κρατική σύνταξη έχει αρχίσει να αυξάνεται από το 2010. Γιατί, άραγε;

Τέλος πάντων, έχουν και οι Αυστραλοί τα προβλήματά τους. Και, δεν λέω, το ασφαλιστικό, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, κατάντησε πληγή. Ωστόσο, κάτι τέτοιες ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι, μοιάζουν με μπαλώματα και όχι με πραγματικές λύσεις. Αν δεν μπουν οι νέοι στην εργασία, πώς θα στηριχτούν τα Ταμεία; Και πώς θα μπουν οι νέοι στην εργασία; Μέσω του ΕΣΠΑ;

Οι συντάξεις των παππούδων συντηρούν τις οικογένειες των παιδιών τους σε πάμπολλες περιπτώσεις. Και τούτο συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν δουλειές. Και δεν υπάρχουν δουλειές γιατί το κράτος δεν κάνει τίποτα απολύτως ούτε για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ούτε για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα ούτε για τον τουρισμό ούτε για την έρευνα. Έχουμε πτυχία, μεταπτυχιακά, εξειδικευμένο προσωπικό και κάθεται ή φεύγει στο εξωτερικό ή δουλεύει μαύρα. Εδώ λέει στους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν εθελοντικά με αμοιβή τους τα «μόρια». Και αυτό το κράτος, που φορολογεί την ακίνητη περιουσία μέχρι ξεβρακώματος, πιστεύει ότι το Ασφαλιστικό θα εξυγιανθεί αν δεν δίνει τη βασική σύνταξη σε όλους;

Και επίσης, ποια άλλη δημόσια δαπάνη έχει περικοπεί τόσα χρόνια εκτός από το συνταξιοδοτικό;

ΥΓ. 1.: «Σημειώνεται πως από το 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να αφορούν μόνο το ποσό της βασικής σύνταξης και όχι την αναλογική, η οποία συνδέεται άμεσα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί», αναφέρει το πιο πάνω δημοσίευμα από τις 7 Απριλίου 2014. Από το 2013 το επεξεργαζόταν το υπουργείο Οικονομικών. Το αναφέρω επειδή το παρουσιάζουν ως καινούριο «κόλπο». Απ' ό,τι φαίνεται, η Επιτροπή Σοφών πήρε τα προαποφασισμένα και τα πρότεινε. Πίσω από αυτή την πρόταση, βρίσκεται μελέτη της Allianz. Ιδιωτική ασφαλιστική, ανάμεσα στα άλλα.

ΥΓ.2.: Εκείνα τα δομημένα ομόλογα των Ταμείων, αν τα είχαμε τώρα και δεν τα είχαν φάει, τι καλά που θα ήταν, ε;

ΥΓ.3: Ο Κατρούγκαλος είπε ότι η σύνταξη βάσει εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο, είναι η τρίτη φορά που την συζητάμε. Και μάλλον όχι η τελευταία.

 

Γαλανιάδη Εύα