Η Λευκάδα μετακινήθηκε κατά 36 εκατοστά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Λευκάδα μετακινήθηκε κατά 36 εκατοστά

Νοέμβριος 20, 2015 - 13:42

φωτογραφία eurokinissi-Αντώνης Νικολόπουλος

«Εξαφανίστηκε» από τον σεισμό η εκπληκτική παραλία των Εγκρεμνών.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νησί της Λευκάδας ύστερα από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο θανάτους και πολλές καταστροφές, μετακινήθηκε προς Νότον κατά 36 εκατοστά.

Επιπλέον, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 έφτανε στα 9 εκατοστά, σύμφωνα με το «Έθνος».

Η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται, ενώ έως αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν σημειωθεί περίπου χίλιες μετασεισμικές δονήσεις.

«Εξαφανίστηκε» από τον σεισμό η εκπληκτική παραλία των Εγκρεμνών

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τρίτης 17 Νοεμβρίου με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, η περιοχή μετρά τις πληγές της, που θυμίζουν τη δύναμη της φύσης και το πόσο ανήμποροι είναι οι άνθρωποι μπροστά σε μια τέτοια φυσική καταστροφή.

Δυστυχώς ο σεισμός πήρε τη ζωή δυο κατοίκων της Λευκάδα και άφησε πίσω του ερείπια και πολλές ζημιές.

Αλλά καταστροφή υπέστη και το φυσικό τοπίο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάσημη παραλία των Εγκρεμνών, η οποία έχει υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Ο σεισμός έγινε αιτία να αποκολληθούν οι βράχοι και να πέσουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να καλύψουν την παραλία, ου έχει πια σχεδόν «εξαφανιστεί».

Η διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου, θυμίζοντας λίγο από Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τιρκουάζ και είναι πεντακάθαρα.(φωτογραφίες eurokinissi-Αντώνης Νικολόπουλος)