Μαχαίρι σε ΕΚΑΣ, επικουρικές, μειώσεις στις συντάξεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μαχαίρι σε ΕΚΑΣ, επικουρικές, μειώσεις στις συντάξεις

Νοέμβριος 25, 2015 - 11:41

Το Ασφαλιστικό «καίει» και πρέπει να φθάσει στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου, διότι όσο καθυστερεί, τόσο καθυστερεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Έτσι, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει πλάνα επανυπολογισμού βάσει ενός ενιαίου συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης, ηλικία αποχώρησης  και μισθός):

-Το ποσοστό αναπλήρωσης  για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεκινά από χαμηλά 55% και φθάνει έως το 70% ή και παραπάνω αν η επικουρική σύνταξη είναι υψηλή.

-Με σοβαρές μειώσεις κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά Ταμεία.
 
- Περικοπή για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνουν σήμερα ένα «μπόνους» ύψους 220 ευρώ  καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεών τους φτάνει στο 140%.  

- Από τον επαναπολογισμό, φαίνεται να προκύπτουν μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣ

Σε υπόμνημά του, ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το υπό κατάργηση ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, που θα ενισχύει και τους ανασφάλιστους υπερηλίκους που δεν λαμβάνουν σύνταξη. Το ποσό του επιδόματος θα είναι μικρότερο από το ΕΚΑΣ, καθώς θα εξοικονομηθεί από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ  έως το 2019 αρχής γενομένης  από το Μάρτιο του 2016. 

Ακόμη, το υπόμνημα του υπουργού Εργασίας για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει όλα τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ασφάλιση στη χώρα μας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. 

Έλλειμμα: 4% του ΑΕΠ
12 δισ. ευρώ χάθηκαν με το PSI
Χάθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 
Μείωση κατά 21,8% των μισθών
Ληξιπρόθεσμες οφειλές 13 δισ. ευρώ
330.000 εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων.