Τατούλης:Οι Δήμοι θα έχουν ευθύνη αν γεμίσουν πάλι σκουπίδια (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης:Οι Δήμοι θα έχουν ευθύνη αν γεμίσουν πάλι σκουπίδια (βίντεο)

Φεβρουάριος 22, 2016 - 15:57

«Χωρίς τη δική μου υπογραφή, δεν υπάρχει έργο, ό,τι και να κάνει ο κ. Τσιρώνης» 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, με θέμα, ακόμα μία φορά, τη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ.

Κατ' αρχάς, ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά του και δήλωσε ότι η περιφερειακή αρχή έχει εμπιστοσύνη στη δουλειά τους.

«Η Περιφέρεια, όπως βλέπετε, είναι σε πλήρη ετοιμότητα, δεν υπάρχουν νεκρές ώρες για την Περιφέρεια. Δουλεύουμε με πείσμα και με φανατισμό για αυτό που κάνουμε, επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαλύνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας, αλλά πάνω από όλα για να αποδείξουμε ότι εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε, ξεπερνώντας όλες τις αντιξοότητες ενός πολιτικού σκηνικού που είναι αδύναμο πλέον να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα, το οποίο ασχολείται με θέματα που ούτε είναι απόρροια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ούτε μπορούν να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες», είπε κατά την αρχή της τοποθέτησής του.

Ακολούθως, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην κατάργηση της παραγράφου 11 του άρθρου 17 του Ν. 4171/12: «Με μια πρωτόγνωρη διάταξη η κυβέρνηση κατάργησε την παράγραφο 11 του άρθρου 17 4171/12 Νόμου, προκειμένου το πρωτόγνωρο έργο, το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να έχει οικονομικά προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή, εμείς αναλάβαμε μια ευθύνη που δεν είχαμε, για να βάλουμε ένα τέλος στο μεγάλο πρόβλημα, που κανείς δεν θέλει να αποχωριστεί».

«Τραγική ιστορία στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων η απευθείας διαπραγμάτευση κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρία. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την κατάργηση αυτού του ΣΔΙΤ, αυτή η Αριστερά για δεύτερη φορά συνεργάζεται με την ίδια την εταιρία. Αυτό είναι μεγάλο πολιτικό ολίσθημα, ένα έργο καθαρώς διάφανο, εξαιρετικά διαυγές, ήταν ένα έργο με πολλά ωφελήματα στους πολίτες. Επαναλαμβάνω: με 61,73 ευρώ ανά τόνο, όταν το παράλληλο του ΣΔΙΤ της Μακεδονίας υπεγράφη επιλεκτικά από την κυβέρνηση στα 137 ευρώ».

«Ήταν ένα έργο που δεν έχει αντίστοιχο, θα έδινε ανάσα. Αυτή η συμπόρευση πολλών πολιτικών να συμφωνήσουν σε μια τέτοια λογική, μας βάζει σε σκέψεις, γατί ξεχνούν όλοι τους πως από υπεύθυνη θέση διαχειρίστηκα το πρόβλημα. Εκείνο που έχει σημασία για εμάς είναι να γίνει το έργο».

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λέγοντας ότι το γενικό θα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ για όλες τις δημοτικές αρχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Το πρόστιμο αυτό αυξάνεται από την αδυναμία των δημοτικών αρχών», ανέφερε.

Εντάξει, η κυβέρνηση συμφώνησε με την εταιρία, ο περιφερειάρχης θα υπογράψει τη σύμβαση;

«Η Περιφέρεια θα κάνει αυτό που από την πρώτη στιγμή το έχει ως κόρην οφθαλμού, να είναι κοντά στους πολίτες, απέναντι στα φυτώρια των λαϊκιστών όλα αυτά τα χρόνια.
»Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη όλα αυτά που έχουμε πει. Είδα σήμερα έντρομος κάποιους βουλευτές να πανηγυρίζουν για το παράλληλο σχέδιο, που φέρνει νέα προβλήματα δημοσιονομικά στους πολίτες.

Εάν δεν το θέλει η κυβέρνηση αυτό το έργο, να βγει με νόμο και να το καταργήσει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

»Όλα τα υπόλοιπα, είναι μισόλογα. Οι δήθεν συνεργασίες των μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν υπέρ των πολιτών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον κ. Χατζηδάκη και την παράξενη μεταστροφή του ως προς το ΣΔΙΤ: «Χατζηδάκης έλεγε όταν έγινε η υπογραφή της σύμβασης ότι αυτό το σχέδιο είναι πρωτοποριακό, ότι είναι ευρωπαϊκό. Είναι ανεξήγητο το πώς μπορεί ένας πολιτικός να αλλάζει γνώμη. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους πολίτες να συζητάει με μια τεχνική εταιρία για ένα έργο εγκεκριμένο από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο εγκαλούσα την κυβέρνηση επειδή δεν προχωράει γρήγορα στη διαμόρφωση των νέων ΠΕΣΔΑ. Η μη συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή οδηγία, σημαίνει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων αν δεν προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης», ανέφερε.

Ακολούθως, σχολίασε τη στάση του κ. Τσιρώνη: «Ο κ. Τσιρώνης σύμφωνα με συνέντευξη του δημάρχου Τριφυλλίας, είχε πει ότι έχει έτοιμο επενδυτή για να αναλάβει τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Αν αυτό το πράγμα το έλεγε υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης, θα ήταν σπίτι του αυτή τη στιγμή».

«Εμείς περιμένουμε τις κινήσεις που θα γίνουν και εμμένουμε στην άποψή μας ότι η κυβέρνηση με αυτή την ασκήμια δεν μπορεί να πορευτεί στη διαχείριση των αποβλήτων. Δώσαμε μεγάλη μάχη με όλους τους λαϊκιστές που ζυμώνουν τους πολίτες στην αμφιβολία».

«ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ» - «ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Ως προς τους δημάρχους που συντάσσονται με τν υπουργό, ανέφερε: «Πλανώνται πλάνην οικτράν αυτή οι ελάχιστοι από τους δημάρχους που νομίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν χρήματα που θα τους δώσει ο κ. Τσιρώνης Τους πιπιλίζει ένα μεγάλο ψέμα, διότι δεν μπορεί ο ίδιος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, κάτι που αποδεικνύει συνεχώς με την ανικανότητά του να διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο».

Σε ερώτηση του Arcadia Portal για το αν έχει παγώσει το έργο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι το ΣΔΙΤ δεν έχει τελειώσει, απλώς η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την εταιρία. «Αλλά πόσο σίγουρη είναι η κυβέρνηση ότι εγώ θα βάλω την υπογραφή μου;», επανέλαβε.

Ως προς τους Δήμους, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός, αναφέροντας: «Οι Δήμοι θα αναλάβουν από μόνοι τους την ευθύνη της δικής του απραξίας και της δικής τους αδυναμίας. Για πέστε μου, τι έκαναν οι Δήμοι τόσο καιρό; Απολύτως τίποτα. Είχαν την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης, της τοποθέτησης δεματοποιητή, ΚΔΑΥ, κομποστοποιητή. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν έχουν πρόθεση να βρουν τρόπο διαχείρισης. Εμείς προχωρούμε στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Τι θα κάνουν από εκεί και πέρα; Όποιος γελαστεί να βάλει σκουπίδια σε αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, πάει για κακούργημα, αυτεπάγγελτα».

Υπάρχουν επιφανειακοί ΧΑΔΑ, δύο είναι στην Τρίπολη. βλέπω να πληθαίνουν οι χώροι της ανεξέλεγκτης διάθεσης και δεν βλέπω να υπάρχει ευαισθησία.

http://www.arcadiaportal.gr/news/tatoylis-oi-dimoi-tha-plirosoyn-monoi-t...

ΑrcadiaPortal.gr Τατούλης: Χωρίς τη δική μου υπογραφή, δεν υπάρχει έργο»