Σημαντικά συμπεράσματα για τα εσπεριδοειδή στο συνέδριο του Ναυπλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σημαντικά συμπεράσματα για τα εσπεριδοειδή στο συνέδριο του Ναυπλίου

Ιούνιος 06, 2012 - 22:04

Πραγματοποιήθηκε στις 2/6/2012, στο Ναύπλιο το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εσπεριδοειδών από τα ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, με την συμμετοχή εκπροσώπων από Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Με κύριο θέμα «Ανασκόπηση της σεζόν των εσπεριδοειδών & προτάσεις για την ανάκαμψη του Ευρωπαϊκού τομέα των εσπεριδοειδών», ακουστήκαν πολύ σημαντικές αναλύσεις και προτάσεις, τόσο από τον οργανωτή κ. Τ. Ορφανό, όσο και από τον συντονιστή κ. Κ. Παγωμενάκη, τον κ. Χ. Κολιό (Άρτα-Ελλάδα), τον κ. J-A-G Fernantez (Ισπανία), τον κ. Γ. Μπαλακανάκη (Ελλάδα), τον κ. S. Laudani (Ιταλία), τον κ. Φ. Τσακιστό (Κύπρος), τον κ. Α. Κουντουρά (ΥπΑΑΤ), την κα Χ. Παπαδημητρίου (ΥπΑΑΤ), τον κ. Γ. Χαμπή (Π.Ε. Αργολίδας-Πελοποννήσου), τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (ΠΕΝΑ), τον κ. Γ. Πολυχρονάκη (Incofruit), τον κ. Σ. Καχριμάνη (ΑΚΑΣ ΗΛΙΟΣ), πολλούς αγρότες- παραγωγούς εσπεριδοειδών, συσκευαστές, φυτωριούχους και άλλους. Οι πολύ χρήσιμες εισηγήσεις μπορούν να βρεθούν στο www. Froutonea.gr και στο επόμενο τεύχος των ΦΡΟΥΤΟΝΕΩΝ (210 4812212). Μπορούμε να επισημάνουμε μερικά σημεία, όπως:
Στην Ελλάδα, ο τομέας των εσπεριδοειδών αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος του κλάδου των δενδρωδών καλλιεργειών και ιδιαίτερα των καλλιεργειών για την παραγωγή φρούτων, τόσο από άποψη εκτάσεως και παραγωγής, όσο και από την άποψη της ακαθάριστης αξίας αυτής. Έτσι δίκαια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα εσπεριδοειδή ως «εθνικό προϊόν» μιας και αποτελούν το μεγαλύτερο σε όγκο, ένταση και εισαγωγή συναλλάγματος από όλα τα αγροτικά προϊόντα. Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, εκτείνεται και απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού στην Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στην Δυτική Κρήτη, με το 75% στην Λακωνία-Αργολίδα.
Ο τομέας εσπεριδοειδών στην Ελλάδα έχει ανοδική τάση όπως βλέπουμε όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα καλύπτοντας το 41 % περίπου των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα. Όσον αφορά στις εισαγωγές τα εσπεριδοειδή βρίσκονται στην τρίτη θέση σε όγκο μετά από τις μπανάνες και τις πατάτες. Οι τιμές το δένδρο στην Ελλάδα ήταν to 2011-2012 περίπου 0,10€ για τα Βαλέντσια & τα Μέρλιν, 0,15-0,20€ για τις Κλιμεντίνες και 0,25-0,30€ στις Νοβαλίνες. Στην Κύπρο (farm gate) τα Βαλέντσια ήταν 0,14€.
Στην Κύπρο διακινούνται από τις ΟΠ το 55% και στην Ελλάδα το 20%. Οι εισαγωγές από συνδεδεμένες χώρες, όπως η Τουρκία είναι ελεύθερες δασμών, αλλά οι εξαγωγές προς Τουρκία επιβαρύνονται με 54%. Επιβάλλεται να μπουν τα αγροτικά προϊόντα υψηλότερα στην agenda των διμερών συμφωνιών των διαφόρων κρατών με την ΕΕ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγορές της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, όπου προβάλλονται αδιανόητα πρωτόκολλα για τα εισερχόμενα σε αυτές τις χώρες τρόφιμα, που ισοδυναμούν με «απαγόρευση».
Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τάση υγιεινής διατροφής που έχει σαν συνέπεια τις αυξητικές τάσεις κατανάλωσης εσπεριδοειδών. Θα πρέπει να λειτουργήσουν επιτυχέστερα οι συλλογικές δομές των αγροτών. Θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για ατυποποίητα προϊόντα. Η μη τήρηση των νόμων είναι στην ουσία αθέμιτος ανταγωνισμός για τους σωστούς. Πρέπει να αναληφθεί δράση υπέρ των υγιεινών φρέσκων φρούτων.
Στην Ελλάδα όλα τα υποκείμενα είναι ίδια (νερατζιάς) και εκτεθειμένα στην τριστέτσα. Για καλύτερη ποιότητα επιβάλλεται να γίνονται πολλά μαζέματα και όχι όλα μια φορά. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για μέτρα κατά της ερημοποίησης, για την προστασία από την τριστέτσα, για τον σωστό έλεγχο της αγοράς, για δικαιο εμπόριο, για προστασία του περιβάλλοντος, για προστασία καταναλωτών και για εφαρμογή των πρωτοκόλλων ποιότητας.
Ενώ υπάρχει συγκέντρωση της εμπορίας σε λίγους, δεν εξισορροπείται από συγκέντρωση προσφοράς μέσω συνεταιρισμών, ούτε αξιοποιείται επαρκώς η ΚΓΠ. Με έκπληξη επισημάνθηκε ότι η ΕΕ επιδότησε στο Μαρόκο το ελαιόλαδο καi επιχορήγησε την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εσπεριδοειδών.
Επισημάνθηκε ως πρόβλημα η έλλειψη επαγγελματιών αγροτών και επαγγελματισμού. Φαίνεται ότι οι το 35% στην πράξη απομακρύνει τους επαγγελματίες αγρότες και η παραγωγή έχει αφεθεί σε ετεροεπαγγελματίες (Δημόσιους υπαλλήλους, Δικηγόρους, γιατρούς) και βέβαια στους οικονομικούς μετανάστες, εις βάρος της ποιότητας. Οι διάφορες πιστοποιήσεις ίσως είναι μια λύση, που προαπαιτεί πολιτική βούληση, εκπαίδευση-ενημέρωση καταναλωτών και βέβαια συστήματα πιστοποίησης που να προβάλουν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και το ανθρακικό αποτύπωμα, που βοηθά το φυσικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα εμμέσως προωθεί τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, που έχουν λίγα χιλιόμετρα «επάνω» τους. Επειδή σε περιόδους κρίσης αυξάνεται η σημασία της διατροφής και της γεωργίας, ίσως τώρα να είναι η καταλληλότερη περίοδος για συνεννόηση με τους συναγωνιστές (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος) για να βρεθούν κοινές θέσεις έναντι των ανταγωνιστών που είναι κυρίως η Τουρκία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος και κάπου στο βάθος η Λατ. Αμερική, με στόχευση στις αγορές της Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας.
Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εσπεριδοειδών που οργάνωσαν τα ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ λειτούργησε σαν ένα εργαστήριο επεξεργασίας προτάσεων από εμπείρους «παίκτες» της αγοράς και γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ο προπομπός μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Εσπεριδοειδών στην Ελλάδα, όπως αναλυτικά μας παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Εσπεριδοειδών Ισπανίας (Asociacion Interprofesional de Limon y Pomelo-ailimpo) κ. Jose Antonio Garcia.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν άκρως ικανοποιητική, με παραγωγούς, συσκευαστές, εκπροσώπους της Τοπικής - Περιφερειακής Διοίκησης και διάφορους επαγγελματίες του χώρου να δίνουν το παρών στο συνέδριο. Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του συνεδρίου που δεν ήταν άλλος από το να έλθουν πιο κοντά οι χώρες της Ε.Ε που παράγουν εσπεριδοειδή, να αναλυθούν τα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο αυτό και μέσα από ένα γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να διατυπωθούν προτάσεις, ώστε να έχουν ένα καλύτερο αύριο όσοι εμπλέκονται με τα εσπεριδοειδή.
Στην επίτευξη του παραπάνω στόχου συνέβαλαν οι καλεσμένοι μας και ομιλητές στο συνέδριο από τα κυριότερα παραγωγικά κέντρα εσπεριδοειδών Ελλάδας και της Ευρώπης, οι οποίοι ήταν οι εξής:
• Salvo Laudani, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας «ORANFRIZER» (ΙΤΑΛΙΑ)
• Jose Antonio Garcia Fernandez, Διευθυντής της Διεπαγγελματικής Ένωσης «ΑILIMPO» (ΙΣΠΑΝΙΑ)
• Φρίξος Τσακιστός, Εμπορικός Διευθυντής της Εταιρείας «GROEXPORT LTD» (ΚΥΠΡΟΣ)
• Γιώργος Μπαλακανάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΡΟΥΤΩΝ» - Αφοι Μπαλακανάκη ΑΒΕΕ (ΕΛΛΑΔΑ)
• Χρήστος Κολιός, Διευθυντής της Εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ Α.Β.Ε.Ε (ΕΛΛΑΔΑ)
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, οι ομιλίες, καθώς και το φωτογραφικό υλικό από αυτό θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.freshforum.eu.