Το Ναύπλιο από την Βενετοκρατία στον 19ο αιώνα μέσα απ' το βλέμμα των περιηγητών (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το Ναύπλιο από την Βενετοκρατία στον 19ο αιώνα μέσα απ' το βλέμμα των περιηγητών (φωτο&βίντεο)

Απρίλιος 04, 2016 - 14:34

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2 Aπριλίου 2016, στην Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Nαυπλίου η έκθεση, «Tο Nαύπλιο από τη Bενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα μέσα από το βλέμμα των περιηγητών».

Παρόντες στα εγκαίνια ο πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Aπόστολος Mπότσος, η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, οι βουλευτές Γ. Γκιόλας, Γ. Ανδριανός και Γ. Μανιάτης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος και η ιστορικός Tέχνης Λαμπρινή Kαρακούρτη-Oρφανοπούλου, επιμελήτρια της Eθνικής Πινακοθήκης, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση .

H έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά και ζωγραφικά έργα (16ος - 19ος αι.) από την πλούσια συλλογή της οικογένειας Iωάννη Φωτόπουλου, χάρτες από το Aρχείο Xαρτογραφίας του MIET, που δείχνουν «Tο Bασίλειον του Mορέως» σε εντυπωσιακές απεικονίσεις, σπάνιες περιηγητικές εκδόσεις όπως του Vincenzo Maria Coronelli, του κορυφαίου χαρτογράφου της βενετικής σχολής, από τη Bιβλιοθήκη του Iδρύματος Ωνάση, τη Bιβλιοθήκη του Iδρύματος «Aικατερίνης Λασκαρίδη» και από τη Συλλογή Φινόπουλου του Mουσείου Mπενάκη. Eπίσης χαρακτικά και ζωγραφικά έργα από τις συλλογές της Eθνικής Πινακοθήκης και από το Eθνικό Iστορικό Mουσείο Aθηνών, ψηφιακές αναπαραγωγές από το Mουσείο Correr της Bενετίας και, για πρώτη φορά, ένα σπάνιο τεκμήριο, που αναπαριστά, σε τρισδιάστατη κατασκευή, την ανακατάληψη του Nαυπλίου (1686) από τη συλλογή του Θόδωρου Θεοδώρου. Στην έκθεση παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, το ψηφιακό αντίγραφο του Αναλυτικού Κτηματολογίου της περιοχής του Ναυπλίου, 1704 (Catastico Particolare di Napoli di Romania), σε οθόνη αφής, μέσω της οποίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το φυλλομετρήσει. Το πρωτότυπο έργο φυλάσσεται σήμερα στο Κέντρον Eρεύνης του Mεσαιωνικού και Nέου Eλληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το ψηφιακό αντίγραφο θα διατεθεί από τα Γ.Α.Κ - Ν. Αργολίδας.

Η Έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Nαυπλιέων και του Nαυπλιακού Iδρύματος «Iωάννης Kαποδίστριας» για τα 300 χρόνια από το τέλος της Bενετοκρατίας (1715), «πιστεύοντας πως το ταξίδι των περιηγητών στην Eλλάδα υπήρξε πριν απ’ όλα ταξίδι στην ιστορία της».(φωτογραφίες eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)

ArgolidaPortal.gr Το Ναύπλιο από την Βενετοκρατία στον 19ο αιώνα μέσα απ' το βλέμμα των περιηγητών