Τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι σημαίνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Απρίλιος 14, 2016 - 11:12

Αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στο 24% φαίνεται ότι συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές κάτι που θα σημάνει την αύξηση, μικρή μεν, αλλά σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για όλους τους πολίτες. Η αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2016.

Η συμφωνία με τους δανειστές, οι οποίοι πίεζαν ασφυκτικά για αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, λέει για αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση, με την αύξηση αυτή επιχειρεί να κλείσει μεγάλο μέρος της τρύπας στο δημοσιονομικό κενό και μάλιστα υπολογίζει έσοδα της τάξεως των 400 με 500 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η αύξηση του ΦΠΑ για  τους καταναλωτές δεν θα σημάνει παρά αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε: 

- Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά. 

- αναψυκτικά και χυμούς 

- ταβέρνες και εστιατόρια και catering 

- εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί 

- επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών. 

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)