ΕΝΑ, ενιαίο, γενικό νοσοκομείο Αργολίδας, ανάμεσα σε Άργος και Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΝΑ, ενιαίο, γενικό νοσοκομείο Αργολίδας, ανάμεσα σε Άργος και Ναύπλιο

Αύγουστος 10, 2016 - 17:06

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ανακοίνωση της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ σχετικά με το σχέδιο οργανισμού του νοσοκομείου Αργολίδας:

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ανεπίσημο έγγραφο, προερχόμενο από την 6η ΥΠΕ ή την διοίκηση του νοσοκομείου Αργολίδας εν είδη ‘’διαβούλευσης’’, με τίτλο: «Σχέδιο οργανισμού Γ.Ν. Αργολίδας».

Το κείμενο αποτελεί προσχέδιο οργανισμού, ενιαίου για τα δυο νοσοκομεία (Άργους και Ναυπλίου) ενώ αυτή την στιγμή τα δυο νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά χωριστούς οργανισμούς αν και τελούν υπό κοινή διοίκηση, και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενοποίηση των δυο νοσοκομείων με ενίσχυση της μονάδας του Άργους και υποβάθμιση της μονάδας του Ναυπλίου. Συνολικά σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση των δυο νοσοκομείων, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη σημερινή εικόνα με αντιεπιστημονικό και αποσπασματικό τρόπο, αποτελεί δηλαδή έκφραση της εδώ και δεκαετίες εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το σχέδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Πατάει στην χρόνια υποβάθμιση και δυσλειτουργία και των δυο νοσοκομείων. Ίδη προ μηνών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας είχε παρουσιάσει μια πολύ παρόμοια πρόταση η οποία όμως δεν υπερψηφίστηκε. Αξίζει να προσέξουμε το σκεπτικό της πρότασης για να καταλάβουμε το σχέδιο, τον στόχο του και πως σκέπτονται οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Σε ελεύθερη απόδοση είπε τα εξής: «Πλήρης στελέχωση των δυο νοσοκομείων δεν θα γίνει λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης (είχε μόλις υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο με σύσσωμη την υποστήριξη των αστικών κομμάτων), ούτε θα χτιστεί νέο νοσοκομείο, όπως θα έπρεπε, για τον ίδιο λόγο. Το νοσοκομείο του Άργους είναι μεγαλύτερο άρα εκεί θα πέσει το βάρος. Όμως το νοσοκομείο Ναυπλίου δεν μπορεί να κλείσει επειδή οι τουριστικοί πράκτορες απαιτούν νοσοκομείο κοντά στο λιμάνι και ο δήμος Ναυπλίου θα αντιδράσει. Έτσι θα γίνει ‘’θεματοποίηση’’ των νοσοκομείων, να μείνουν κάποια τμήματα (γυναικολογικό, ΩΡΛ, οφθαλμολογικό) στο Ναύπλιο, να ενισχυθεί με ότι υπάρχει ακόμα από το ΙΚΑ και έτσι να είναι κάτι που να λέγεται ‘’νοσοκομειακή μονάδα’’.»

Αυτό είναι το σκεπτικό και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: πως θα συρρικνώσουν το λειτουργικό κόστος, θα μπαλώσουν τρύπες στις οργανικές θέσεις χωρίς προσλήψεις και πως θα ικανοποιήσουν τους τουριστικούς πράκτορες και τα κρουαζιερόπλοια! Η ταλαιπωρία των ασθενών που θα πηγαίνουν πέρα δώθε σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, η επικίνδυνη κατάσταση που θα δημιουργείται χωρίς την αλληλοστήριξη των ειδικοτήτων (π.χ. λειτουργεία γυναικολογικού ή οφθαλμιατρικού ή ΩΡΛ χωρίς αναισθησιολογικό, παθολογικού χωρίς χειρουργικό ή καρδιολογικό κ.λπ.) δεν τους απασχολεί. Το σχέδιο είναι αντιεπιστημονικό από κάθε άποψη, και ως τέτοιο απορρίφθηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του Ι.Σ. Αργολίδας.

Η μόνη πρόταση που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες της περιοχής και ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα είναι η διαχρονική πρόταση του ΚΚΕ: ΕΝΑ, ενιαίο, γενικό νοσοκομείο Αργολίδας, σε θέση ανάμεσα σε Άργος και Ναύπλιο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμιο επίπεδο, και, ΔΥΟ, αστικού τύπου Κέντρα Υγείας σε Άργος και Ναύπλιο πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα ώστε (μαζί με τα υπάρχοντα Κ.Υ. και αγροτικά ιατρεία) να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμιο επίπεδο. Έως την υλοποίηση των παραπάνω διατήρηση και ενίσχυση και των δυο υπαρχόντων νοσοκομείων ώστε να βελτιωθεί προσωρινά η κατάσταση.

Αυτή, η μόνη φιλολαϊκή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αίτημα και πεδίο πάλης των σωματείων και φορέων, όλων των λαϊκών ανθρώπων, όλων των επιστημόνων και ιδιαίτερα των εργαζομένων στον τομέα υγείας σε όλο το νομό, τόσο στο Άργος όσο και στο Ναύπλιο.

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ