Απόψε ο ουρανός βρέχει αστέρια

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απόψε ο ουρανός βρέχει αστέρια

Αύγουστος 11, 2016 - 16:02

Το βράδυ της Πέμπτης 11 Αυγούστου ο νυχτερινός ουρανός και στην Αργολίδα, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, θα γεμίσει από τις λάμψεις της πτώσης των μετεώρων. Για μία ακόμη φορά, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου θα κορυφωθεί η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια».

Οι ξενύχτηδες τα χαράματα της Παρασκευής θα έχουν την ευκαιρία να χαζέψουν τη βροχή των διαττόντων Περσείδων, που μπορεί να φθάσει ως τα 100 μετέωρα ανά ώρα.

Οι Περσείδες ξεκινούν να πέφτουν αραιά και πού από τον Ιούλιο, ενώ η πτώση τους πυκνώνει τον Αύγουστο. Η Αργολίδα έχει πολλά σκοτεινά μέρη που ευνοούν την παρατήρηση των Περσείδων, αρκεί, φυσικά, ο καιρός να μην τα κάνει μούσκεμα.

Όπως εξήγησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, αυτή τη φορά προμηνύεται ισχυρότερη βροχή από πέρυσι, με δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, στο αποκορύφωμά της.

Άμμος και πετραδάκια που μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης

Τι είναι, όμως, η «βροχή των Περσειδών»; Όπως είπε ο κ. Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», «είναι ουσιαστικά σκόνη, άμμος, μικρότερα πετραδάκια, τα οποία εισέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, της τάξεως των 60 χλμ/δευτερόλεπτο -όχι την ώρα- κι έτσι όπως εμείς όταν τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταινόμαστε, έτσι κι αυτά θερμαίνονται διά τριβής στην ατμόσφαιρά μας, με αποτέλεσμα να ανάψουν και να αφήνουν αυτά τα ωραία ίχνη στον ουρανό, που τα λέμε πεφταστέρια».

(Με πληροφορίες από το news247.gr)