ΚΚΕ Αργολίδας:ο λαός της Ερμιονίδας να προστατέψει το δασικό πλούτο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΚΚΕ Αργολίδας:ο λαός της Ερμιονίδας να προστατέψει το δασικό πλούτο

Αύγουστος 14, 2016 - 13:57

Ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ:

Εμπρηστές των δασών η ίδια η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της γης.

 

Μετά από καταγγελία μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Κρανιδίου, πληροφορηθήκαμε για την παράνομη εκχέρσωση δασικής καμένης έκτασης στην Κορακιά Ερμιονίδος, όπου στις 4 Αυγούστου είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, καίγοντας χιλιάδες στέμματα δασικής έκτασης.  Στις 7 Αυγούστου, διαπιστώθηκε από τον αρμόδιο Θηροφύλακα, πως άγνωστοι έφεραν μηχάνημα όπου εκχέρσωσε τα καμένα, μπαζώνοντας την καμένη βλάστηση και ισοπεδώνοντας την περιοχή.

Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό της Αργολίδας την εγκληματική και δασοκτόνα πολιτική τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όπλισε το χέρι των εμπρηστών και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων που πιθανά να προορίζονται για τουριστικά «φιλέτα». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος, είχαμε επανειλημμένα πυρκαγιές στις δασικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Θάλασσα, βλέπε Θύνι και αλλού, και έπειτα βλέπαμε να ορθώνονται τεράστια τουριστικά θέρετρα.

Οι κυβερνώντες, γνώριζαν πολύ καλά, όταν πετσόκοβαν τα κονδύλια δασοπροστασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία, ότι αφήνουν έκθετες τις δασικές μας εκτάσεις στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αυτές οι αποφάσεις ήταν νύχι κρέας με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων τη νόμιμη και παράνομη καταπάτηση τους, το άνοιγμα ορέξεων για επιχειρηματικά σχέδια σε δάση και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Είναι νύχι κρέας με την ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» της περιοχής μέσω ΤΑΙΠΕΔ, την εμπορευματοποίηση κάθε τμήματος γης ακόμη και αέρα. Η πολιτική που σκοτώνει τα δάση είναι αυτή που πίνει νερό στο κέρδος των καπιταλιστών.

Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα πως η λογική που καλλιεργούσε συστηματικά, πως μπορεί να υπάρξει συγχρόνως καπιταλιστική ανάπτυξη, προς όφελος των μονοπωλίων, και συγχρόνως αξιοποίηση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό, είναι μια τεράστια απάτη. Η ίδια αυτή η λογική συσκοτίζει την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, των υδάτινων πόρων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Είναι ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Εξ ου και τα τελευταία χρόνια μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκε στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης.

Με το νόμο για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», γίνεται ένα ακόμη βήμα για πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και γίνεται από ιδιώτες. Στην ουσία, βάζουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Αφαιρείται ουσιαστικά η αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και παραδίδεται σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ». Με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει (ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις) και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές κ.ο.κ.

Αποδεικνύεται πως η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η πολιτική γης με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Στην ουσία, αποτελούν κρίκους της συνολικής εφαρμοζόμενης πολιτικής ΕΕ - άρχουσας τάξης, που προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης των δασών και γενικότερα αλλαγής χρήσεων γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές - εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία.

Γι’ αυτό το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους, το αστικό κράτος. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Χωρίς καθυστέρηση, ο λαός της Ερμιονίδος συνολικά, να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται από συγκεκριμένα συμφέροντα για αλλαγή χρήσης γης. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, ούτε εκατοστό του να μην αποχαρακτηριστεί - χρησιμοποιηθεί αλλιώς. Να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα που αφορούν τη δασοπροστασία της Αργολίδας, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές. Άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα προστασίας για τα δάση, με την κάλυψη όλων των αναγκών του σε στελέχωση προσωπικού και υποδομών.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς της Αργολίδας αλλά και τη δημοτική αρχή να μην επιτρέψουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της γης. Είναι απαράδεκτο τα δάση της χώρας μας να μένουν απροστάτευτα. Εμπρηστές είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της γης!