Δεν καταργείται η πρωινή προσευχή στα σχολεία, αλλά... αποσιωπάται

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δεν καταργείται η πρωινή προσευχή στα σχολεία, αλλά... αποσιωπάται

Σεπτέμβριος 05, 2016 - 12:35

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Πλησιάζει η μέρα που θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κήρυττε την κατάργηση της πρωινής προσευχής, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα, σύμφωνα και με την πρόταση της επιτροπής σοφών για την Παιδεία, θα δινόταν το δικαίωμα στα ίδια τα σχολεία, το καθένα ξεχωριστά, να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν ή όχι την πρωινή προσευχή.

Τώρα, με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας καταργεί την αναφορά στην πρωινή προσευχή, αλλά όχι την ίδια τη διαδικασία.

Τι σημαίνει αυτό;

Η εγκύκλιος 2016-2017 δεν αναφέρεται στα όσα προβλέπονται από το ισχύον προεδρικό διάταγμα για τη διαδικασία της προσευχής κατά την προσέλευση των μαθητών στα σχολικά ιδρύματα, αλλά παραπέμπει σε αυτό. Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο στα social media για «κατάργηση», ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπ. Παιδείας με θέμα της, «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β', «Φοίτηση και Σχολική Ζωή»:

1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών

Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα.

Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.

Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.

Στην αντίστοιχη περσινή εγκύκλιο υπήρχε η εξής διατύπωση:

27. Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας

Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α ́), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:

Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

Τι σημαίνει αυτή η αποσιώπηση της πρωινής προσευχής; Πάντως όχι την κατάργησή της, αφού το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται εν ισχύ και προβλέπει στο άρθρο 13 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού», ενώ αναφέρονται και τα όσα προβλέπονται για τους μη ορθόδοξους μαθητές.

Η ουσία είναι ότι, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, μάλλον ο κ. Φίλης δεν θέλησε να μπει σε τροχιά σύγκρουσης ούτε με την Εκκλησία ούτε με τους ΑΝΕΛ που είναι κάθετα αντίθετοι, και το υπουργείο Παιδείας έστριψε διά του αρραβώνος, επιλέγοντας να μην αναφερθεί η πρωινή προσευχή στην εγκύκλιο.

Αυτή η παράλειψη ή αποσιώπηση ερμηνεύθηκε ως κατάργηση. Ωστόσο κατάργηση δεν είναι, επειδή το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καταργηθεί.

Εμείς λέμε ότι το «ήξεις αφήξεις» ανήκει στην Πυθία και όχι στην Παιδεία και ότι αυτή η τόσο προσφιλής τακτική της μικροπολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό σοβαρότητας. Αν θέλει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία και με την Εκκλησία, ιδού ο δρόμος, και δεν περνάει μέσα από «αποσιωπήσεις» που δημιουργούν παρερμηνείες και διχάζουν την κοινωνία.

http://www.arcadiaportal.gr/news/den-katargeitai-i-proini-proseyhi-sta-s...