Ομιλία Γ. Μανιάτη στη Βουλή Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Γ. Μανιάτη στη Βουλή Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Ιούλιος 09, 2012 - 16:15

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η μετάβαση από την προεκλογική ρευστότητα, στην μετεκλογική σταθερότητα και δράση με τη δημιουργία της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης, είναι εξέλιξη με θετική σημασία  και οφείλω να σημειώσω πως το ΠΑΣΟΚ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να φτάσουμε ως εδώ.
O όρος της πολιτικής σταθερότητας,  απαιτεί  την υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων τόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσο και της αντιπολίτευσης, να αντιληφθούν την ανάγκη για νέα πολιτική κουλτούρα, για νέα πολιτική ηθική, για ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο του «πολιτεύεσθαι».
Η  χώρα  σήμερα πρέπει να είναι πειστική και αξιόπιστη. Να έχει ισχυρή και ενιαία φωνή. Δεν υπάρχει καμία χώρα εντεταγμένη σε πρόγραμμα στήριξης, που να μην υπάρχει ευρύτατη πολιτική συναίνεση, στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζει και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αυτό διδάσκει η εμπειρία της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αυτό απαιτεί η σκληρή διεθνής πραγματικότητα που με έναρξη το 2008 βρίσκει σήμερα το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και ειδικά την ευρωπαϊκή συνιστώσα του στη δίνη ενός αυτοκαταστροφικού σπιράλ ύφεσης.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ,  τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και ευρωπαϊκά κόμματα, οι δυνάμεις του ριζοσπαστισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογίας, πρέπει να δώσουν τη δική τους ιδεολογική, αξιακή και κυρίως πρακτική απάντηση σε μάκρο και μικρο-οικονομικό επίπεδο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο περίγραμμα στρατηγικής.
Χρειάζεται να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα επικαιροποιημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περικοπές μισθών και συντάξεων  και πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού με τους εταίρους μας, τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών υποχρεώσεων των Ελλήνων πολιτών.
Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εφαρμογής μέτρων στήριξης του κοινωνικού ιστού όπως  νομοθετικές ρυθμίσεις για δάνεια από το ΤΠΔ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και όλες τις άλλες Τράπεζες.
Η δική  μας συμμετοχή στην κυβέρνηση συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: "Προώθηση, Υποστήριξη, Έλεγχος".
Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Υπουργοί οφείλουν να ενημερώνουν τη Βουλή για την πορεία εξέλιξης όλων των πολιτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση και αναθεώρηση των πολιτικών του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης. Βασικός ελεγκτής της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και  της άσκησης πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι   οι Έλληνες πολίτες, μέσα από τους πρόσφατα εκλεγμένους  εθνικούς εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Απαιτείται νέα πολιτική κουλτούρα και νέος τρόπος λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού για τις πολλές εκτός μνημονίου και εκτός δανειακής σύμβασης πολιτικές.  Το εθνικό κοινοβούλιο αποκτά, επιτέλους, τον σημαντικότατο θεσμικό,  νομοθετικό και ελεγκτικό του ρόλο, σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία. Η Ελλάδα πια δεν θα κυβερνάται μόνο από τα γραφεία των Υπουργών, αλλά και από τις επιλογές που θα γίνονται στην Ολομέλεια και τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.  Η προοπτική αυτή συνιστά μια πλήρη ανατροπή, τόσο στον τρόπο λειτουργίας συνολικά του πολιτικού συστήματος όσο και στον τρόπο λειτουργίας του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, που πρέπει να γίνει πολύ αποτελεσματικότερος.  Αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι εκτός μνημονίου πολιτικές, από την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό μέχρι την εξωτερική πολιτική και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Η διαχείριση του κράτους και η στελέχωση των θέσεων ευθύνης θα αποτελέσει τη λυδία λίθο απόδειξης των προθέσεων του κυβερνητικού σχήματος και υπέρβασης βασικών αιτίων για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Για πολλά χρόνια υπήρξε η άθλια παράδοση της εφόρμησης κομματικών στρατών στο κράτος.  Προσπαθήσαμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια να το ανατρέψουμε, αλλά δυστυχώς χωρίς την επιτυχία που θα θέλαμε. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε έστω και  σκέψη για αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ή κομματισμό σε όλες τις θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η μεθοδικότητα και η αξιοπιστία είναι κλειδιά για το μέλλον της χώρας. Όταν στέλνουμε το σωστό μήνυμα, υπάρχει και ενθαρρυντική ανταπόκριση.
Είδαμε όλοι το πρόσφατο ενδιαφέρον για τους διεθνείς διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε συνέχεια του επίσης πετυχημένου διαγωνισμού του Μαρτίου 2012 για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και ως προάγγελος των νέων διαγωνισμών που πρέπει να προκηρυχθούν πριν το τέλος του έτους για  10-12 νέες χερσαίες περιοχές της χώρας με ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αυτή είναι η  Ελλάδα που μπορεί να κερδίζει επενδυτές. Όταν οκτώ σοβαροί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα εκδηλώνουν  ενδιαφέρον συμμετοχής για την περιοχή των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού και του Κατάκολου,   είναι η πιο αψευδής απόδειξη πως καλά αποτελέσματα έχουμε όταν υπάρχει πολιτική βούληση, υπευθυνότητα, επιμονή, επαγγελματισμός και διαφάνεια.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που να στηρίζεται στην αξιοποίηση του σημαντικού ορυκτού μας πλούτου, με σεβασμό της αειφορίας και του περιβάλλοντος.
Ένα μοντέλο που προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επαναφέρω στο δημόσιο διάλογο την πρόταση που έχουμε καταθέσει και στηρίζουμε εδώ και 2 χρόνια για τη δημιουργία ενός ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών από τα έσοδα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, κατά το νορβηγικό πρότυπο, ως ενός κουμπαρά που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για τη δημιουργία του Ταμείου, πρόταση την οποία ήδη επεξεργαζόμαστε και πιστεύουμε ότι μπορεί να υιοθετηθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Ο ορυκτός μας πλούτος είναι ο νέος, μεγάλος, ελπιδοφόρος πυλώνας ανάπτυξης και προόδου. Τα 40 δις ευρώ του υπεδάφους μας, εκτός των υδρογονανθράκων, μπορούν να στηρίξουν τη νέα εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.
Σήμερα ειδικά που έχουμε ανάγκη από νέες πηγές πλούτου, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα ευκαιρίας.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κλείνω με την επισήμανση πως δεν είναι η ώρα  να θέτουμε όρους και όρια στις προσπάθειές μας για τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτό πρέπει να είναι και το παράδειγμα της πολιτικής τάξης προς την κοινωνία. Η υπέρβαση αυτών που μας χωρίζουν μπροστά στο πατριωτικό πρόταγμα για ενότητα και συσπείρωση όλων των εθνικών δυνάμεων.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Ακολουθεί το σχετικό link:
http://www.maniatisy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=405...