Γ. Μανιάτης:Ποια είναι η τύχη της πρότασης μελέτης της ΠΕ Αργολίδας για τα μανταρίνια;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης:Ποια είναι η τύχη της πρότασης μελέτης της ΠΕ Αργολίδας για τα μανταρίνια;

Δεκέμβριος 20, 2016 - 12:23

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Την τύχη της πρότασης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Αργολίδας για Ερευνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των καρπών της ποικιλίας Κλημεντίνη κατά την ωρίμανση αναζητά με ερώτησή του ο Γιάννης Μανιάτης προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Β. Αποστόλου.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές στην παραγωγή μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνης και την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Αργολίδας σχετικά με το θέμα, μας γνωστοποιήθηκε ότι με το υπ’ αριθμ. 8992/26.11.2015 έγγραφό τους σας έχουν υποβάλλει πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της προσυλλεκτικής κηλίδωσης των καρπών της ποικιλίας Κλημεντίνη κατά την ωρίμανση.

Στην Αργολίδα εξαιτίας του συγκεκριμένου φαινομένου παρατηρούνται καλλιεργητικές περίοδοι κατά τα παρελθόντα έτη όπου η παραγωγή δεν συλλέχθηκε, αλλά και τώρα μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναμένεται μια αντίστοιχη συμπεριφορά. Μια σχετική μελέτη θα βοηθούσε τις τοπικές αρχές, αλλά και τους αγρότες της περιοχής να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, πριν οδηγηθούν σε απόσυρση της παραγωγής.

Η πρόταση αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της μελέτης που θα ακολουθήσει, με περιγραφή προηγούμενων φαινομένων, της υφιστάμενης κατάστασης, προηγούμενων σχετικών ερευνητικών εργασιών, μεθοδολογιών και οικονομικών στοιχείων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση της πρότασης, ώστε η αρμόδια διεύθυνση να αποκτήσει μια μελέτη που θα βοηθήσει και τους υπαλλήλους της, αλλά περισσότερο τους αγρότες της Αργολίδας να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο που μειώνει κατακόρυφα και ξαφνικά την παραγωγή τους κάθε χρόνο;»