Ο Δ. Κοδέλας για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Δ. Κοδέλας για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Ιούλιος 12, 2012 - 17:36

ο Δημήτρης Κοδέλας στη βουλή-φωτογραφία eurokinissi-Γιάννης Παναγόπουλος

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρη Κοδέλα, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι απογοήτευσαν ακόμα και όσους ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, έχοντας κάποιες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Τη στιγμή που η κοινωνία καταρρέει η κυβέρνηση Σαμαρά δεν βρήκε να πει τίποτα για τους κατακρεουργημένους μισθούς, για τη μετενέργεια, για τις συντάξεις, για τα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τους φόρους που φθάνουν και οδηγούν στην απόγνωση τους πολίτες, για τα χαράτσια που επιμένει στην πληρωμή τους, καθώς και για τους λογαριασμούς ρεύματος που χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν. Η τρικομματική κυβέρνηση είτε δεν έχει καταλάβει το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει είτε επιδεικνύει εγκληματική αδιαφορία. Είναι σαφές ότι ισχύει το δεύτερο.

Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς κάτι διαφορετικό από τη συνεπή υλοποίηση των καταστροφικών μνημονίων αφού η επιστολή Σαμαρά και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα υπονόμευσαν, πριν καν ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις, τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και τον αγώνα του ελληνικού λαού, αγνόησαν το μήνυμα των εκλογών, έβγαλαν την τρόϊκα από τη δύσκολη θέση και ακύρωσαν την όποια δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης ή απαγκίστρωσης όπως ισχυρίζονταν προεκλογικά ότι θα έκαναν. Πρόκειται για πολιτική ανοησία ή για μνημείο υποτέλειας στην τρόϊκα; Προφανώς δεν είναι το πρώτο.

Το μόνο πρόγραμμα που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα των αρπακτικών της αγοράς που εποφθαλμιούν τη δημόσια περιουσία. Το πρόγραμμά της θυμίζει τα καταστήματα που λίγο πριν κλείσουν βάζουν μια επιγραφή “Γενικό ξεπούλημα- Όλα στη μισή τιμή – Κλείνουμε”. Αυτή είναι η πολιτική της για τη δημόσια περιουσία και την χώρα. Αυτό είναι το μοναδικό “σχέδιο” της. Εξαγγέλλουν την εκποίηση δημοσίων επιχειρήσεων όταν η αξία τους είναι στο ναδίρ. Θέλουν να εκποιήσουν ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, κ.ά.). Έχουν μάλιστα επιλέξει να προηγηθεί η εκποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία,  που μάλιστα έχουν σχέση με κρίσιμα κοινωνικά αγαθά (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ). Υπονομεύουν με τον τρόπο αυτό την οποιαδήποτε προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αφού κρίσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας προτίθενται να παραχωρήσουν αντί πινακίου φακής σε ιδιώτες.
Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και να τις μετατρέψουμε σε οργανισμούς που θα συνδράμουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και στην ανακούφιση των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήδη, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί προεκλογικά, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη μετενέργεια και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα. Άμεσα θα καταθέσει πρόταση νόμου για τη “νέα συσάχθεια” με τη διαγραφή, μερική, ή και πάγωμα κατά περίσταση των τραπεζικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών καθώς επίσης και πρόταση νόμου για την απλή αναλογική.

Εκείνο όμως που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η λαϊκή ενεργοποίηση. Δεν μένει άλλος δρόμος για την κοινωνία από το δρόμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης, της οργάνωσης και του αγώνα για απαλλαγή από τα μνημόνια και για μια νέα πορεία για την χώρα με πραγματική δημοκρατία, με παραγωγική ανασυγκρότηση, με ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και αναδιανομή του πλούτου, με ανεξαρτησία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το μετασχηματισμό του σε μια μεγάλη, λαϊκή δημοκρατική παράταξη της αριστεράς σε αυτόν το δύσκολο αλλά αναγκαίο αγώνα του λαού μας θα προσπαθήσει να συμβάλει.