Γ. Μανιάτης:Ελλάδα έχεις πετρέλαιο!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης:Ελλάδα έχεις πετρέλαιο!

Μάρτιος 17, 2017 - 20:33

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια

1.  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Κυβέρνηση Αυταπάτης. Είστε σε αποδρομή και μετράτε αντίστροφα. Την ώρα που η χώρα διψά για επενδύσεις, εσείς την ποτίζετε με ψέματα και διχασμό, με μια κοινωνία που διολισθαίνει στη συλλογική κατάθλιψη. Ζούμε σε μια αποκρουστική ανυπόφορη πραγματικότητα και σ’ έναν πακτωλό ασχήμιας, κυνισμού, ανικανότητας και πολιτικής χυδαιότητας. 

2. Όταν τα καθεστώτα καταρρέουν: Όταν τα καθεστώτα καταρρέουν η πιο σκληρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση είναι το ανέκδοτο. Είναι να αρχίσεις να τρολάρεις μια κυβέρνηση η οποία στην πραγματικότητα δείχνει όχι απλώς να στηρίζεται στα fake news, στη μετα-αλήθεια, αλλά το χειρότερο απ’ όλα, δείχνει να τα πιστεύει κιόλας.

3. Στρατηγικός Ενεργειακός Σχεδιασμός: Επειδή κ. Υπουργέ είπατε ότι ψάχνετε να βρείτε αν υπήρχε Στρατηγικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, κάντε ένα τηλεφώνημα στον διορισμένο από την κυβέρνησή σας καινούριο Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ρωτήστε τον αν το ΚΑΠΕ επί 3 χρόνια, το 2012, το 2013 και το 2014, ήταν ή δεν ήταν ο επιστημονικός σύμβουλος και ο υπεύθυνος για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της χώρας που είχε ετοιμαστεί σε μια πλήρη έκταση, (εγώ είχα παραλάβει και το αναλυτικό και το συντετμημένο κείμενο) και ήταν έτοιμοι να το αναρτήσουν σε δημόσια διαβούλευση. Καταθέτω για τα πρακτικά τον Εθνικό Ενεργειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό (Μάρτιος 2012) ο οποίος συνεχίζει να είναι ανηρτημένος στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, στο οποίο είστε Υπουργός.

Καταθέτω επίσης για τα πρακτικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (Δεκέμβριος 2014).

Ελπίζω να λύθηκαν όλες οι απορίες σας τώρα.

4. Εθνική Στρατηγική Εξοικονόμησης Ενέργειας, η 2η καλύτερη της Ευρώπης: Καταθέτω για τα πρακτικά τη Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία η δική μας Εθνική Στρατηγική Εξοικονόμησης Ενέργειας έχει χαρακτηρισθεί ως η 2η (δεύτερη) καλύτερη της Ευρώπης. Το μόνο που έχετε να κάνετε κ. Υπουργέ, είναι να ακολουθήσετε τη δική μας Στρατηγική που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως τη 2η καλύτερη της Ευρώπης.

5. ΔΕΗ:  Ήταν 2,5 δις € η χρηματιστηριακή της αξία το 2014 και σήμερα είναι μόλις 0,6 δις €.

Επειδή είστε και καθηγητής οικονομικών, κ. Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι την άνοιξη του 2014 η ΔΕΗ βγαίνει για δύο ομόλογα στον αέρα, ένα των 200 εκατ. € κι ένα των 500 εκατ. € και τα παίρνει με πολύ καλό επιτόκιο. Μπορείτε να μου πείτε σήμερα, αν βγει σε αγορά ομολόγων, αν εκδώσει ομόλογο η ΔΕΗ, με πόσο επιτόκιο θα δανειστεί; Προφανώς η απάντηση θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Η απάντηση όμως δίνεται έμμεσα από κάτι άλλο. Δίνεται από την απαίτηση των 4 ελληνικών τραπεζών, οι οποίες προκειμένου να δανείσουν 200 εκατ. € στη ΔΕΗ, απαιτούν συμβόλαια πελατών της τάξης των 300 εκατ. €. Ποτέ στην ιστορία της ΔΕΗ και ποτέ στην ιστορία μιας μεγάλης επιχείρησης του ελληνικού δημοσίου δεν είχαν απαιτήσει ελληνικές ή ξένες τράπεζες να τους εκχωρηθούν μελλοντικές απαιτήσεις από πελάτες. Αυτό είναι το πού κατάντησε η σημερινή Κυβέρνηση τη ΔΕΗ.

Για να τελειώσουμε και μ’ αυτό το παραμύθι, η «Μικρή ΔΕΗ» έλεγε κάτι απλό. Το είχε πει ο Massimo D’ Alema. Φαντάζομαι ότι θα τον θυμάστε. Είναι ο πρώην κομμουνιστής σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός της Ιταλίας, o οποίος το 1999 έκανε έτσι την ιδιωτικοποίηση της Enel. Ξέρετε, είναι αυτή η πόρτα της Σοσιαλδημοκρατίας που τη χτυπάτε διαρκώς, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σας ανοίξει, γιατί δεν έχετε καμία ιδεολογική και πολιτική σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Τι έκανε ο D’ Alema; Πήρε το 30% της Enel, το έδωσε στον αέρα, πήρε όλα τα λεφτά, επενδύθηκαν στο υπόλοιπο 70% κι άνοιξε καινούριους δρόμους η Enel. Οχταπλασίασε τον κύκλο εργασιών της. Πήγε σε 40 χώρες.

Εμείς τι κάναμε; Τη «Μικρή ΔΕΗ». Το 30% στον ανταγωνισμό, για να υπάρχει ανταγωνισμός στα τιμολόγια, για να έχει ο πολίτης δύο καλούς ανταγωνιστές, για να έχει φθηνότερο τιμολόγιο. Και όλα τα λεφτά απ’ αυτά, του 30%, πάνε στη «μαμά» ΔΕΗ. Συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία, 3 δις € για τη ΔΕΗ, 1,5 δις € για την αγορά, 1,5 δις € για τη μονάδα της Μελίτης και άλλα 2 δις € για τις αναβαθμίσεις που θα έκανε ο ανάδοχος. Το 30%, λοιπόν, δίνει 5 δις €.

Εσείς τι κάνατε, κύριε Υπουργέ; Δίνετε το 50%, τη ΜΙΣΗ ΔΕΗ -όχι τη μικρή ΔΕΗ- με 0 ευρώ. Μηδέν! Γιατί στην ερώτηση, οι προηγούμενοι έδιναν το 30% κι έπαιρναν 5 δις, εσείς που δίνετε το 50%, πόσα δις παίρνετε; Ποια είναι η απάντηση; Σας απαντώ ευθέως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μηδέν! Αυτό κατά την άποψή σας, τι συνιστά;

Ξεπουλάτε τη ΔΕΗ. Δίνετε το 50%. Στο 51% που απομένει της μισής ΔΕΗ, θα πουλήσετε και το 17%; Δηλαδή, παραλάβατε μια ΔΕΗ η οποία από πλευράς πελατών ήταν περίπου στο 90% των πελατών και από πλευράς παραγωγής και εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ήταν περίπου στο 75%. Την εταιρεία αυτή την πάτε από πλευράς και παραγωγής και πελατών στο 50%. Χάνει 40% πελάτες και 25% παραγωγική βάση, παραγωγή και εισαγωγές. Θα πουλήσετε απ’ αυτό και το 17%;

Αυτό δεν είναι πια ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, αυτό δημιουργεί πια σοβαρότατα προβλήματα για το ζήτημα της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Γι’ αυτό, λοιπόν, περιμένουμε εάν ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Ενέργειας, τώρα συμφωνήσει με τον κ. Σταθάκη, ως Υπουργό Ανάπτυξης τον Μάιο του 2016, ο οποίος υπέγραψε ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση και του 17%. Όμως προφανώς το είπε ο άνθρωπος «ναι, έτσι θα προχωρήσουμε».

Προσέξτε, όμως, κύριε Υπουργέ, στις 9 Φεβρουαρίου η STANDARD & POORS υποβάθμισε πάλι τη ΔΕΗ για τέταρτη συνεχόμενη φορά τους τελευταίους μήνες. Και δείτε –δεν θέλω να το πω- σε ποια κατάσταση είναι η μετοχή της ΔΕΗ, πώς χαρακτηρίζουν σήμερα τη μετοχή της ΔΕΗ.

Κύριε Υπουργέ, γύρω στα Χριστούγεννα, Δεκέμβρη-Ιανουάριο, η χώρα κινδύνευσε 2 φορές με black out. Δεν βγάλαμε κουβέντα για λόγους εθνικής υπευθυνότητας. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, το παρακολουθούσαμε. Δεν θελήσαμε σε καμμιά περίπτωση να ανοίξουμε το θέμα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κοκκίνισε το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Οι ευθύνες αυτών που έχετε διορίσει στις Διοικήσεις των ενεργειακών εταιρειών είναι τεράστιες, είτε γιατί δεν υπήρχε ετοιμότητα από πλευράς λιγνιτικών μονάδων, είτε επειδή η προμήθεια φυσικού αερίου υστερούσε σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας, ή και επειδή αυτοί που όφειλαν να προβλέπουν τις έκτακτες ανάγκες δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα.

Ευτυχώς η χώρα την τελευταία στιγμή σώθηκε και δεν υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Αναμένω να μας ενημερώσετε αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ζητήσει ευθύνες από αυτούς που έφθασαν τη χώρα ένα βήμα πριν το black out.

Αν πούμε ότι αποδεχόμαστε αυτά που είπατε, ότι δηλ. εμείς τα κάναμε άσχημα κι εσείς τα κάνετε «θεϊκά», θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί ο διορισμένος από εσάς Διοικητής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, διαρκώς σε κάθε δημόσια ομιλία του λέει ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει με χρεωκοπία και συνεχίζει στο Συνέδριο του Economist να λέει: «Ξέρετε Έλληνες πολίτες, οι χώρες δεν χρεωκοπούν μόνο όταν χρεωκοπούν οι τράπεζες, οι χώρες χρεωκοπούν και όταν χρεωκοπεί η ενέργεια». Μήπως έχει στο μυαλό του το πολιτικό υπόδειγμα του κ. Τσίπρα, τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή, που πράγματι χρεωκόπησαν επειδή χρεωκόπησε εκεί ο αντίστοιχος ενεργειακός τομέας;

Σήμερα το πρωί κυκλοφορεί ευρέως η είδηση ότι η τρόικα σας έχει ζητήσει να πουλήσετε Μονάδες και ότι έχετε ζητήσει την παρέμβαση του κ. Τσίπρα. Είναι αληθές αυτό κ. Υπουργέ ή δεν είναι; Κι επειδή εδώ είμαστε στο εθνικό κοινοβούλιο, η όποια τοποθέτησή σας προφανώς, ενέχει και τη σοβαρότητα και του βήματος από το οποίο θα λεχθεί η αλήθεια αυτή.

6. ΔΕΣΦΑ: Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να τα βρει με τον εαυτό της. Είχε έτοιμη μια διεθνή σύμβαση που ήταν σε εξέλιξη, το 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar και στην ιταλική Snam. Το ξέραμε όλοι. Το ήξερε η αγορά, το ήξεραν και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Με πρωτοβουλία του κ. Σκουρλέτη ακυρώνεται ο διαγωνισμός, διαλύεται και διαλύεται προφανώς και η στρατηγική ενεργειακή σχέση με το Αζερμπαϊτζάν. Διαβάζω σήμερα ότι το ΤΑΙΠΕΔ πήρε χθες απόφαση να ξαναπροκηρύξει το 66%, το ίδιο ποσοστό λοιπόν, πάλι για τον ΔΕΣΦΑ.

Κύριε Υπουργέ, τα 400 εκατ. € που είχαν διασφαλιστεί στον προηγούμενο διαγωνισμό, θα εισέρρεαν στην εθνική οικονομία. Εάν ο δικός σας διαγωνισμός πάρει έστω κι ένα ευρώ παρακάτω από τα 400 εκατ. €, που ήταν η επίσημη προσφορά, οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές. Αναλογιστείτε το.

Το 2012 ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του ζητούσε δημοψήφισμα για τον ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι συνιστά ξεπούλημα να προχωρήσει η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Τσίπρας σήμερα, ως Πρωθυπουργός, θα βάλει την υπογραφή του για το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ κατά 66%, όπως μας είπε ο κ. Σταθάκης, ναι ή όχι;

7. Λεβεντόπαιδα – Golden Boys του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θ’ αναφερθώ καθόλου στα λεβεντόπαιδα – Golden Boys του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε σ’ αυτούς που στον ΑΔΜΗΕ έδωσαν αύξηση στον εαυτό τους 20.000€ το μήνα και 200.000€ εφάπαξ, ή στα άλλα λεβεντόπαιδα – Golden Boys του ΔΕΣΦΑ που έδωσαν μόνοι τους 2-3 παραπάνω διοικητικές θέσεις στον εαυτό τους κι έρχονται μετά να το καλύψουν με συλλογική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου. Αυτά θα είχαν ένα πολιτικό νόημα, αν η κοινωνία συνέχιζε να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό πλεονέκτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει απολέσει αυτό, δεν ξέρω αν ποτέ το είχε.

8. Γεωπολιτικός ρόλος της χώρας: Χαίρομαι κ. Υπουργέ, που ενστερνίζεστε ότι η χώρα μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο. Θα αναφέρω απλά τα εξής:

  • Αγωγός TAP, τον πολεμήσατε, αλλά τρέχει.
  • Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, τον πολεμήσατε, αλλά εμείς τον εντάξαμε σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Αγωγός EastMed, που συνδέει τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου με Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιταλία, τον πολεμήσατε, αλλά κι αυτόν τον είχαμε εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Πλωτή Μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, κι εκεί ήσασταν απέναντι μας και σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς κι αυτή την εντάξαμε για χρηματοδότηση.
  • Αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, Μονάδα LNG, που και σ’ αυτή ήσασταν απέναντι, αλλά την είχαμε εντάξει για χρηματοδότηση.
  • Ηλεκτρικό Καλώδιο (EuroAsia Interconnector) που για πρώτη φορά συνδέει Ασία με Ευρώπη, Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη, Αττική, το είχαμε εντάξει στα PCIs, στα Προγράμματα Χρηματοδότησης της Ε.Ε. και σ’ αυτό ήσασταν απέναντι.
  • Δρομολογήσαμε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, ήδη με τη δική μου παρουσία είχε υπογραφεί η αντίστοιχη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Ελπίζω η σημερινή κυβέρνηση να μην καταστρέψει κι αυτό.

Πρόκειται για σπουδαίους αγωγούς που αναβαθμίζουν τη χώρα. Υπάρχει άραγε έστω κι ένα επιπλέον έργο που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα 2 χρόνια που κυβερνά αυτή τη χώρα; Εγώ σας ανέφερα 7 έργα γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας που τα παραδώσαμε. Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μου πείτε 1, έστω μισό, καινούριο έργο που φέρατε για να στηρίξετε την πατρίδα;

9. ΕΛΠΕ: «Ελλάδα έχεις πετρέλαιο!»: Μου άρεσε αυτό που είπε ο κ. Υπουργός για Eldorado. Εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει ως έκφραση. Καταθέτω κάθε Παρασκευή εδώ και 10 εβδομάδες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, να έρθει να μας ενημερώσει τι γίνεται με το σπουδαίο θέμα της έρευνας Υδρογονανθράκων. Προφανώς ο κ. Τσίπρας προτιμά να συμμετέχει στη «μέρα Λεβέντη», να έρχεται να απαντά μόνο στον κ. Λεβέντη.

Απόσπασμα από το τεύχος Φεβρουαρίου των ΕΛΠΕ, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες: Η διορισμένη από εσάς διοίκηση των ΕΛΠΕ σε άρθρο της λέει «Ελλάδα έχεις πετρέλαιο». Και συνεχίζουν τα ΕΛΠΕ «Κάτω από το απέραντο γαλάζιο του Πατραϊκού κόλπου κρύβεται “μαύρος χρυσός”, ανέγγιχτος και μεγάλης αξίας, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, έχει αναλάβει να τον εντοπίσει και να τον φέρει στην επιφάνεια». Πρόκειται για τη σύμβαση που όταν την φέραμε στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2014, την καταψηφίσατε κι εσείς προσωπικά κ. Υπουργέ και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και μας κατηγορούσατε ότι ξεπουλάμε τον εθνικό πλούτο. Τα ΕΛΠΕ λένε ότι μόνο από ένα οικόπεδο, το οικόπεδο του Πατραϊκού, με τα τουλάχιστον 100.000.000 βαρέλια πετρέλαιο, τα ετήσια έσοδα της χώρας θα είναι $150.000.000 το χρόνο. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόσους Πατραϊκούς κατά την εκτίμηση όλων των ειδικών έχει η Ελλάδα; Τουλάχιστον 10, και γι’ αυτό προκηρύξαμε εμείς τους διαγωνισμούς, με τη δική σας διαφωνία. Αυτό συνιστά ή δεν συνιστά μια πρόταση για να στηριχτεί η χειμαζόμενη εθνική οικονομία; (Καταθέτω για τα πρακτικά το άρθρο).

Επειδή θέλετε πάλι να κάνετε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, σήμερα πάλι διάβασα ότι επειδή είναι ελκυστικοί στις επενδύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται κολοσσοί να επενδύσουν. Έρχεται η Total, έρχεται η Edison. Κύριε Υπουργέ, η πρόταση, η προσφορά της Total και της Edison έγινε στον δικό μας διαγωνισμό, πριν αναλάβετε εσείς. Βγάλτε εσείς έναν διαγωνισμό δικό σας για να δούμε ποια είναι η αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης και πόσους επενδυτές θα προσελκύσει. (Το καταθέτω κι αυτό για τα πρακτικά).

10. «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής»: Ο κ. Τσίπρας χθες προσκάλεσε στο Μαξίμου τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη και είπε στους Αθηναίους πολίτες «Εγώ θα κάνω σπουδαία πράγματα» κι εξήγγειλε διάφορες παρεμβάσεις στην Αττική.

Επειδή, προφανώς, ο κ. Τσίπρας είναι δημότης του Δήμου Αθηναίων και δεν ξέρει και τα στοιχειώδη του δήμου του, καταθέτω για τα πρακτικά το «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής» που έχει μέσα και τις αναπτυξιακές προτάσεις για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα πρακτικά καταθέτω, επίσης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 Υπουργών της δικής μας κυβέρνησης, που έχουν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, χωρίς ο κ. Τσίπρας να δείχνει ότι έστω και στοιχειωδώς το ξέρει.

Και τέλος, καταθέτω για τα πρακτικά και το Σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, των 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων του κέντρου της Αθήνας, που αραχνιάζει στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και δύο χρόνια.

11. Εξεταστικές Επιτροπές: Επειδή μιλάτε για Εξεταστικές Επιτροπές και σας αρέσουν κι επειδή αρέσουν και στον κ. Τσίπρα οι Εξεταστικές Επιτροπές και σήμερα ακούσαμε για μία ακόμα Εξεταστική, κάντε μία, αυτή που σας προτείναμε, για το πώς η χώρα πορεύτηκε από το 2000 μέχρι και το 2016. Κάντε αυτή τη μία μόνο, αν έχετε το πολιτικό θάρρος, για να λεχθούν όλα, για να έλθουν όλα στη διαφάνεια.

Πραγματικά είναι πρωτοφανές ιστορικά. Για τον κ. Καραμανλή νοιάζεται και το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία -εύλογο- αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν έχει πει κουβέντα, ούτε και ο κ. Σταθάκης είπε τίποτα, ούτε οι ΑΝΕΛ.

Θυμίζω 3 αριθμούς, γιατί όλα πρέπει να λέγονται για λόγους μάθησης και παιδείας όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Από το 2004 έως το 2009, το χρέος από 180 δις € έφτασε 300 δις €.

Το έλλειμμα της χώρας συνολικά το 2009 ήταν 24 δις € το πρωτογενές και αθροιστικά 36 δις €. Η χώρα για να ζήσει το 2009, συνολικά για να αποπληρώσει τόκους και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δανείστηκε 36 δις €. 

Και τρίτος αριθμός που για πολλούς οικονομολόγους είναι και ο πιο σκληρός, είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στο 15%.

Οποιαδήποτε, λοιπόν, προσπάθεια πολιτική, ή κομματική, ή οποιαδήποτε προσπάθεια αγιοποίησης καταστάσεων που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και πολιτικών ευθυνών που έχουν καταγραφεί ιστορικά, δεν μπορεί να περάσει, γιατί όποιος θέλει να είναι έντιμος με τους πολίτες που τον έχουν ψηφίσει –κι απευθύνομαι τώρα στην κυβέρνηση- οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για μία μόνο Εξεταστική Επιτροπή από το 2000 έως και το 2016.

Διότι δεν φτάνει να περιλάβουμε μόνο το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και το πώς μπήκαμε στην Ευρωζώνη, αλλά να περιλάβουμε και το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Βαρουφάκη, αλλά και το τέταρτο μνημόνιο, το μνημόνιο που έρχεται τώρα -χωρίς μάλιστα χρήματα- το μνημόνιο Τσίπρα-Τσακαλώτου, ώστε να περιληφθεί πια όλη αυτή η περίοδος και οι Έλληνες πολίτες να μάθουν πλήρως την αλήθεια.

Ελπίζω, τουλάχιστον, αυτές οι παρατηρήσεις να ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για μια κυβέρνηση που έχει υποχρέωση, για όσες μέρες ακόμη κυβερνά τη χώρα, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Δείτε εδώ την πρωτολογία του κ. Μανιάτη

Δείτε εδώ τη δευτερολογία του κ. Μανιάτη

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την ομιλία του «Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο!»